Mette varsler nye tiltag: Her går de skridtet videre

Statsminister Mette Frederiksen varsler nye restriktioner for at få styr på coronavirus-udbruddet. Eksperterne snakker om mere omfattende brug af mundbind og nedjustering af forsamlingsforbuddet, men andre steder i Europa går de skridtet videre

Regeringen varsler nye restriktioner efter rekordantal nye smittede. Video: Jonas Olufson, Ritzau Scanpix. Redigering: Mikkel Cramon

Nye corona-restriktioner er på vej.

Så klar i meldingen er Mette Frederiksen i kølvandet på den seneste udvikling i antallet af registrerede smittede i Danmark, og nu har statsministeren kaldt til pressemøde fredag aften 18.30.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet, giver det umiddelbart god mening at lave nye tiltag for at begrænse smittespredningen i Danmark. Og især forsamlinger bør stå for skud, lyder hans anbefaling.

- Forsamlingsloftet skal længere ned. Vi taler måske 10-20 personer. Der er ikke noget magisk tal, men vi skal længere ned, blandt andet fordi folk har angivet, at det er i deres sociale liv og på arbejdspladsen, de bliver smittet, siger han til Ekstra Bladet.

Hvis han får ret, så slipper vi billigt i forhold til øvrige lande i Europa. Meget bililigt.

Her er en oversigt over restriktioner i en række øvrige europæiske lande:

OVERBLIK: Nye nedlukninger og tiltag ruller ind over Europa

Belgien
Alle barer og restauranter skal holde lukket i foreløbig fire uger. De fleste medarbejdere skal arbejde hjemmefra. Et natligt udgangsforbud trådte i kraft 19. oktober. Man må ikke mødes mere end fire personer hverken privat eller offentligt, medmindre man bor sammen eller er under 12 år.

England
Mundbind er obligatorisk næsten alle steder. Man må ikke mødes i en gruppe med mere end seks personer hverken indendørs eller udendørs. Man er dog undtaget, hvis man eksempelvis har en stor husholdning.

Barer og restauranter skal lukke klokken 22.

Frankrig
Der er indført udgangsforbud mellem klokken 21 og 06 i 54 ud af Frankrigs 101 departementer, inklusive flere oversøiske territorier. Skoler bliver holdt åbne, men restauranter og barer er lukkede.

I hele Frankrig gælder reglen, at man maksimalt må være ti personer samlet. Det er obligatorisk at bære mundbind i offentlige bygninger, ligesom det også er obligatorisk på de fleste arbejdspladser. I mange hundrede kommuner er det obligatorisk at bære mundbind udenfor.

Irland
Landet lukkede ned fra 21. oktober om natten. Barer og restauranter må kun udbyde takeaway. Alle skal blive hjemme, men må bevæge sig fem kilometer væk fra hjemmet for at dyrke motion.

Italien:
Borgmestre har lov til at lukke offentlige områder efter klokken 21. Barer og restauranter skal lukke til midnat. Efter klokken 18 er kun bordservering tilladt. Op til seks personer må samles i en gruppe.

Mundbind er obligatorisk ude og inde med undtagelse af private hjem. Skoleelever skal også have mundbind på, når de bevæger sig rundt på skolen.

Tyskland
Berchtesgadener Land-distriktet lukkede ned i to uger fra 20. oktober. Skoler, dagplejere og restauranter er lukket, og indbyggerne skal som udgangspunkt blive hjemme.

I Berlin skal restauranter og barer lukke klokken 23. Private forsamlinger er begrænset til ti. Udenfor og om aftenen er maksimalt tilladt at samles fem personer eller to husholdninger.

Store forsamlinger er forbudt indtil 2021 i områder med høj smitte. Mundbind er obligatorisk i butikker og offentlig transport. Offentlige forsamlinger er indskrænket til 50 personer og 25 til private.

Tjekkiet
Skoler, butikker og servicebranche er lukket, medmindre det er til basale behov.

Borgerne må ikke forlade deres hjem medmindre de skal på arbejde, på vigtige familiebesøg, dyrke motion, købe mad eller medicin eller søge lægelig hjælp.

Kilder: The Guardian, BBC. Lavet af Ritzau

Nye restriktioner på vej: Her kan regeringen sætte ind

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter