MH-17 rapport: Nogen forsøgte at skjule beviser

Den hollandske rapport om MH-17 fastslår, at flyet blev skudt ned med et russisk buk-missil, og det tyder på, at nogen forsøgte at skjule beviserne

Vragrester fra flyet lå spredt ud over et areal på 50 kilometer (Foto: Sergei Grits / AP)
Vragrester fra flyet lå spredt ud over et areal på 50 kilometer (Foto: Sergei Grits / AP)

Den hollandske rapport om, hvad der skete, da det malaysiske fly MH-17 styrtede ned over det østlige Ukraine, blev offentliggjort tirsdag.

Passagerflyet blev skudt ned over det østlige Ukraine, men fordi området var plaget af kampe mellem den ukrainske hær og pro-russiske oprører, kunne teknikere ikke få adgang til vraget, før flere måneder efter styrtet. Der har derfor været mange gætterier om, hvad der fik MH-17 til at styrte ned.

Men den hollandske rapport konkluderer nu, at flyet blev skudt ned med et russisk buk-missil, og at nogen har forsøgt at skjule årsagen til flytstyrtet.

Der er tidligere blevet offentliggjort dele af den omstridte rapport, som i dag fremlægges i sin fulde form. I de lækkede papirer fremgår det angiveligt, at prorussiske oprørere har spillet en central rolle i nedskydningen (Foto: Benjamin Rasmussen) Samfund - 13. okt. 2015 - kl. 07:03 Var flyofre døde eller i live? Putins pitbulls raser over MH17-rapport

Forfærdelige minutter
Buk-missilet sprængte under en meter fra cockpittets venstre side og sendte hundredvis af metalfragmenter ind i cockpittet. De tre piloter døde øjeblikkeligt.

Det fik MH-17 til at styrte mod jorden. Cockpittet og den forreste del af flyet rev sig løs og styrtede først. Den bagerste ende af flyet fortsatte i halvandet minut, før den styrtede ned flere kilometer væk.

Tidligere har de pårørende fået at vide, at ofrene døde øjeblikkeligt. Men rapporten kan ikke afvise, at enkelte har været i live i det forfærdelige halvanden minut, fra flyet knækkede, til bagenden styrtede ned.

- Det er ikke muligt at fastslå, på hvilket tidspunkt passagererne døde, står der i rapporten.

298 personer mistede livet.

Beviser fjernet fra død pilot
I rapporten, skriver de hollandske myndigheder, at de under obduktionen af førstepiloten opdagede 120 metalfragmenter i hans krop, men at yderligere to fragmenter at var fjernet efter hans død.

Fragmenterne kan være fjernet for at skjule, hvilket missil der blev brugt til at skyde MH-17 ned, skriver The Guardian

De hollandske myndigheder vurderede missiltypen til at være den russiske buk ud fra to slipseformede metalfragmenter, som de har analyseret.

Den russiske producent af buk-missiler har tidligere afvist, at sådanne fragmenter overhovedet blev fundet sammen med vraget.

Se også: Dele af missil fundet ved nedstyrtningssted i Ukraine

Putins pitbulls protesterer
Allerede inden rapporten blev offentliggjort, begyndte russerne at protestere.

- Der er fakta leveret af de russiske myndigheder, der af uvisse årsager bliver åbenlyst ignoreret fortalte Putins pressetalsmand Dmitrij Peskov i mandags til den russiske presse ifølge det statskontrollerede RT.com.

Også den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov var i mandags på banen med en voldsom kritik af den hollandske havarikommission.

Han sagde at kommissionens efterforskning har lidt under 'flere uregelmæssigheder' og at rapporten efterlader mange 'ubesvarede spørgsmål'.

Blandt Lavrovs kritikpunkter er, at de hollandske efterforskere igennem flere måneder lod vragdelene af det forulykkede fly ligge i det pro-russisk kontrollerede område af Ukraine.

Ingen skyldige
Den hollandske rapport har udelukkende forsøgt at klarlægge, hvad der forsagede MH-17 ulykken.

En internationalt efterforskningshold er i gang med at undersøge, hvem der affyrede buk-missilet. De har fundet personer, som er interessante for efterforskningen, men efterforskningen bliver ikke færdig i år, skriver nyhedsbureauet AFP.

Flere har mistænkt de pro-russiske oprørere i Ukraine for at stå bag nedskydningen af MH-17.

66 kommentarer
Vis kommentarer