MH370-pårørende: Hvorfor ikke vente til alle er enige?

Endegyldigt bevis? Uenighed om, hvorvidt vingedel med 100 procent sikkerhed stammer fra MH370

Pårørende til passagerer fra det savnede Malaysian Airlines-fly er utilfredse med Malaysia definitive udmelding om vragdelen. (Foto: AP)
Pårørende til passagerer fra det savnede Malaysian Airlines-fly er utilfredse med Malaysia definitive udmelding om vragdelen. (Foto: AP)

Malaysia og Frankrig er uenige om, hvor sikkert det er, at den fundne vragdel stammer fra det savnede Malaysian Airlines Flight 370. De modstridende udmeldinger er frustrerende for de pårørende, der har ventet på svar i 17 måneder.

– Hvorfor fanden bekræfter det ene land og ikke det andet, siger Sara Weeks, hvis bror, Paul Weeks, befandt sig om bord på flyet, der forsvandt sporløst på vej fra Kuala Lumpur til Beijing 8. marts 2014.

– Hvorfor ikke vente til alle er enige, så de pårørende ikke behøver at skulle gå mere igennem, siger hun til Associated Press.

Paul Weeks befandt sig om bord på flyet, der forsvandt sporløst på turen fra Kuala Lumpur til Beijing 8. marts 2014. (Foto: AP)
Paul Weeks befandt sig om bord på flyet, der forsvandt sporløst på turen fra Kuala Lumpur til Beijing 8. marts 2014. (Foto: AP)

Vragdelen blev fundet på den franske ø Reunion øst for Madagaskar. (Foto: AP)

Vingedelen, som blev fundet ud for den franske ø Reunion  (grafik over havstrømme indsat) Samfund - 30. jul. 2015 - kl. 16:27 Dansk oceanograf: Sådan kan havstrømme have drevet vragdele i land

Malaysias premierminister, Najib Razak, oplyste på et pressemøde onsdag, at en vingedel fundet på den franske ø Reunion i Det Indiske Ocean var 'endeligt bekræftet' at have tilhørt MH370. Meldingen var på linje med Malaysias officielle rapport, der konkluderede, at Boeing 777-flyet styrtede ned i Det Indiske Ocean, og alle 239 ombordværende omkom.

– Vi har nu et endegyldigt bevis for, at MH370 endte i det sydlige indiske ocean, lød det fra premierminister Najib Razak på pressemødet.

Malaysias premierminister, Najib Razak. (Foto: AP)
Malaysias premierminister, Najib Razak. (Foto: AP)

Krig & katastrofer - 5. aug. 2015 - kl. 20:01 Vragstykker er fra MH370

Men franske efterforskere, der har vingestykket, en såkaldt flaperon, på et laboratorium i Toulouse, vil kun sige, at der er 'stærke indikationer' på, at vragdelen stammer fra flyet, og at man ville foretage yderligere undersøgelser torsdag.

Heller ikke amerikanske eksperter er overbeviste. Ifølge New York Times, der har talt med kilder tæt på efterforskningen, er hverken eksperter fra flyproducenten Boeing eller den amerikanske havarikommission sikre på, at vingedelen stammer fra det savnede fly.

Ifølge avisen er eksperternes tvivl blandt andet baseret på en 'modifikation' af vingedelen, der ikke fuldstændig 'matchede luftfartsselskabets vedligeholdelses-papirer'.

Krig & katastrofer - 5. aug. 2015 - kl. 16:43 Franske eksperter undersøger fly-vragdel

– Efter 17 måneder har vi brug for et definitivt svar. Vi er nødt til at få svar, så vi kan komme videre, siger Sara Weeks.

Hun får opbakning til sin kritik blandt pårørende i Kina, hvor cirka to-tredjedel af passagererne kom fra. Xu Jinghong siger til Associated Press, at hun ikke kan forstå, hvorfor de malaysiske og franske myndigheder ikke kunne holde et fælles pressemøde.

– Jeg er meget vred - så vred, at mine hænder og fødder er kolde. Meddelelsen kom uden, at der var franske eksperter til stede. jeg forstår ikke, hvordan det kunne lade sig gøre, siger 41-årige Xu, der mistede sin mor Liu Fengying, 67.

Se også: Flyekspert om vragrester: Sådan kan man se, om det er MH370

Ekstra Bladet har tidligere talt med den danske flyekspert Paul Hulme Harrison, der er formand for Ingeniørforeningens Flyvetekniske Selskab. Han forklarede, at alle fly er unikke og derfor mulige at identificere.

– Når efterforskerne kigger på vragdelen, kan de tage ingeniør-tegningerne frem og med stor nøjagtighed finde ud af, hvilket fly delen stammer fra. For det trænede øje er der ikke to fly, som er ens, forklarer han.

Jacquita Gomes, 53, holder et portræt af sin mand, Patrick Gomes, 56, der var medlem af besætningen på MH370. (Foto: AP)
Jacquita Gomes, 53, holder et portræt af sin mand, Patrick Gomes, 56, der var medlem af besætningen på MH370. (Foto: AP)

Melanie Antonio, hvis ægtemand var steward på MH370, siger fra sit hjem i Kuala Lumpur, at hun ikke ved, hvad hun skal føle.

– Jeg er følelsesløs. Det er bare en flaperon. Den beviser intet. Vi har stadig brug for at finde vraget. Det eneste, jeg ønsker, er noget, der kan fortælle mig, at min mand er borte.

Jacquita Gomes, der også er hustru til en steward, er enig.

– Hvis det ikke er for meget at forlange, så ønsker jeg stadig, at man finder de jordiske rester efter min mand.

15 kommentarer
Vis kommentarer