Annonce:
Annonce:

Michelin-kok udvist af Danmark: Han er for dygtig

Restauranten Zahida drømmer om en Michelin-stjerne. Men nu er deres chefkok, som tidligere har arbejdet på en Michelin-restaurant, blevet udvist af Danmark

Annonce:
Følg Samfund

Står du og din arbejdsplads i en lignende situation? Kontakt journalisterne her.

8. november.

Det er dagen, hvor kok Sherwin Mariano er blevet pålagt af myndighederne at forlade landet.

Den fillipinske familiefar, som tidligere har arbejdet på en dansk Michelin-restaurant og nu er på restauranten Zahida i København, har nemlig fået afslag på sin ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Han er for kvalificeret til sit nuværende job, mener myndighederne.

- Jeg er meget overrasket over, at de har afvist min ansøgning. Jeg har den rette erfaring, og jeg har specialiseret mig i asiatisk mad som den, jeg laver her, fortæller 35-årige Sherwin Mariano.

Sammen med Zahidas indehavere, brødrene Shane og Bobby Affridi, drømmer han om, at restauranten indenfor få år skal optages i Michelin-guiden. Men drømmen er nu øjensynligt gået op i røg.

Annonce:

- Hvordan skal vi opnå det mål, når de udviser mig, spørger han.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Sherwin Mariano har arbejdet som kok i 17 år. Inden han fik job på Zahida, arbejdede han tre år for Michelin-restauranten Kiin Kiin på Nørrebro. Foto: Henning Hjorth
Sherwin Mariano har arbejdet som kok i 17 år. Inden han fik job på Zahida, arbejdede han tre år for Michelin-restauranten Kiin Kiin på Nørrebro. Foto: Henning Hjorth
 

Michelin-kok
Sherwin Mariano er ikke hvilken som helst kok. Bag sig har han en 17 år lang karriere som kok på restauranter og femstjernede hoteller rundt omkring i hele verden, og senest har han i tre år lavet gourmetmad hos den danske Michelin-restaurant Kiin Kiin.

Alligevel vurderer Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, at Sherwin Mariano med sit job på Zahida ikke længere lever op til kravene for at få lov til at bo og arbejde i Danmark.

SIRI mener nemlig ikke, at arbejdet på Zahida kræver 'ansættelse af en person med særlige individuelle kvalifikationer', fremgår det af afslaget.

Derudover bliver hans evner ikke udfoldet på restauranten, som i styrelsens øjne ikke tilbyder 'tilstrækkeligt innovativ gastronomi på et højt niveau'.

Med andre ord: Sherwin er for kvalificeret til sit arbejde.

Annonce:

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Brødrene Shane og Bobby køber ikke argumentet om, at Zahida ikke er på et højt nok gastronomisk niveau.
Brødrene Shane og Bobby køber ikke argumentet om, at Zahida ikke er på et højt nok gastronomisk niveau.

Paradoksalt afslag
Afgørelsen falder Sherwin og hans arbejdsgivere for brystet. Den kommer i en tid, hvor branchen skriger på arbejdskraft, og hvor restauranten ikke kan ansætte hvem som helst, hvis de vil blive ved med at ligge i top ti på rejseguiden TripAdvisor over bedste restauranter i København.

- Sandheden er, at han i vores øjne er den eneste, der kan varetage jobbet. Det er meget, meget svært at finde en kok som ham her i landet. Det er som at finde stjernestøv, siger Bobby Affridi.

Han fortæller, at Zahida skam har forsøgt at finde arbejdskraft inden for landets grænser. Uden held.

- Vi har ledt og ledt, men vi kan virkelig ikke finde andre. Vi har søgt på alle jobportaler, sociale medier, gennem netværk, alt. Der er ikke nogen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen ...

Derfor bliver han afvist

Sådan lyder begrundelsen for SIRI's afslag:

'Efter en samlet vurdering af sagens oplysninger, finder vi ikke, at dine særlige individuelle kvalifikationer, der gør, at du kan meddeles arbejdstilladelse til denne stilling, bliver udfoldet, ligesom arbejdets karakter ikke indikerer, at det er nødvendigt med ansættelse af en person med særlige individuelle kvalifikationer.

Vi har lagt vægt på, at vi ikke finder, at den tilbudte ansættelse som kok sker på baggrund af dine særlige individuelle kvalifikationer, henset til at det tilbudte arbejde ikke kræver særlige individuelle kvalifikationer for udførelsen af arbejdet. Vi finder desuden ikke, at den tilbudte ansættelse sker på baggrund af dine særlige individuelle kvalifikationer, idet den tilbudte beskæftigelse som kok ikke findes at være knyttet så tæt til dig som person, at andre kandidater med en tilsvarende baggrund ikke umiddelbart vil kunne varetage det pågældende arbejde.

Ved afgørelsen har vi herved lagt vægt på, at virksomheden efter vores vurdering ikke tilbyder tilstrækkeligt innovativ gastronomi på et højt niveau. Vi har desuden lagt vægt på restaurantens prisniveau, da restauranten tilbyder retter i prislejet ca. 85 kr. til ca. 235 kr. Endvidere har vi tillagt det en vis betydning, at der også er mulighed for at købe take-away.

Det forhold, at din arbejdsgiver indsender dokumentation på at du har kvalifikationer som kok inden for et bredt spektrum af asiatiske køkkener, og at du har arbejdet på 5-stjernede restauranter i forskellige dele af Asien, herunder i Filippinerne, Qatar, Singapore, Maldiverne og Abu Dhabi, finder vi heller ikke kan føre til en ændret vurdering af sagen, allerede fordi den virksomhed, hvor du er tilbudt ansættelse, ikke vurderes til at være af en sådan karakter eller speciale, at det kan begrunde en ansættelse af en kok med særlige individuelle kvalifikationer.

Vi kan derfor ikke give dig opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.'

Annonce:

Det er faktisk slet ikke så overraskende, at brødrene har svært ved at finde en anden kok end Sherwin med de rette kvalifikationer.

En nyere undersøgelse fra Horesta viser således, at det for 56 procent af danske hotel- og restaurantvirksomheder er en 'meget stor' eller 'stor' udfordring at finde personale. Blot tre procent oplever, at det ikke er en udfordring at finde kokke og tjenere.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Bobby, Shane og Sherwin har appelleret afgørelsen. De håber, at Sherwin alligevel vil få lov at blive i Danmark. Foto: Henning Hjorth
Bobby, Shane og Sherwin har appelleret afgørelsen. De håber, at Sherwin alligevel vil få lov at blive i Danmark. Foto: Henning Hjorth

Meget stressende
Afslaget på arbejds- og opholdstilladelse har været en mavepuster, ikke bare for Sherwin Mariano, men også for hans familie.

- Jeg har min kone og datter her, og de har rykket deres liv op for min karriere. Vi elsker at bo i Danmark og er faldet til her, men nu skal min datter stoppe i børnehave, og min kones danskundervisning er blevet afbrudt, fortæller han.

De to brødre har anket afgørelsen og håber nu på, at Udlændingenævnet giver dem medhold, så de kan søge på ny og forhåbentlig få lov til at beholde deres kok.

Annonce:

- Vi føler, at vi gør noget, som ingen andre i København har gjort, nemlig at forsøge at få pakistansk mad op på Michelin-niveau. Vi bryder ingen regler. Vi er ikke kriminelle. Vi vil bare gerne drive vores restaurant, gøre gæsterne glade og vores forældre stolte, fortæller Bobby Affridi.

Det svarer SIRI

Ekstra Bladet har sendt en række spørgsmål til SIRI. Her er det svar, de har kvitteret med:

'På baggrund af din mail og dine spørgsmål i fredags den 22. oktober kan Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) oplyse følgende:

Styrelsens besvarelse tager udgangspunkt i dagældende regler for specialiserede kokke på ordningen særlige individuelle kvalifikationer, jf. lovbemærkningerne til lovforslag nr. L 61 af 12. november 2014. For ansøgninger indgivet pr. 15. april 2021 er reglerne for specialiserede kokke skærpet. Der henvises til vores hjemmeside; https://www.nyidanmark.dk/da/Du-vil-ansøge/Arbejde/Særlige-individuelle-kvalifikationer, for yderligere oplysninger om de nugældende regler.

For at få opholds- og arbejdstilladelse som specialiseret kok stilles der både krav til udlændingens kvalifikationer og til restaurantens karakter.

Der skal være gastronomiske grunde til at ansætte en udlænding på baggrund af opholdsordningen særlige individuelle kvalifikationer. Dette betyder, at stillingen er så tæt knyttet til udlændingen som person, at andre ikke umiddelbart vil kunne varetage det tilbudte arbejde. I den forbindelse indgår udlændingens uddannelse og erhvervserfaring.

Herudover skal restaurantens karakter underbygge, at den har en kvalitet og et speciale, som er af innovativ karakter og på et højt niveau, der kan begrunde ansættelsen af en specialiseret kok med særlige individuelle kvalifikationer.

Generelt kan vi oplyse, at forhold om, at restauranten ikke har kunnet finde en anden kandidat via jobportaler m.v., eller at restauranten og udlændingen måtte have et særligt familiært bånd, ikke kan begrunde en opholds- og arbejdstilladelse efter særlige individuelle kvalifikationer.

Vi foretager altid en konkret og individuel vurdering af alle sagens oplysninger. Vi bemærker, at udlændingen selv skal meddele de oplysninger til os, som er nødvendige til bedømmelse af sagen. Det kan både være oplysninger om udlændingens kvalifikationer eller om restauranten.

Såfremt en udlænding er uenig i en afgørelse truffet af os, er det altid en mulighed, at afgørelsen kan påklages til Udlændingenævnet, som er et uafhængigt domstolslignende organ.'

Det mangler vi svar på
Ekstra Bladet har blandt andet spurgt SIRI, hvordan restauranten skal kunne komme til at tilbyde 'tilstrækkeligt innovativ gastronomi på et højt niveau', hvis indehaverne ikke har mulighed for at ansætte den person, som de mener har de rette kvalifikationer til at opnå dette niveau.

Dette spørgsmål har styrelsen altså ikke besvaret.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
danmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste hus
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: