Michelle vandt første danske retssag om trans-diskrimination

Tre års kamp mod en arbejdsgiver, der diskriminerede Michelle, fordi hun er transseksuel, er nu slut. Michelle har vundet sagen og får en godtgørelse på 30.000 kr.

Michelle Holst-Fischer har vundet den første danske retssag om diskrimination på grund af kønsudtryk og kønsidentitet.
Michelle Holst-Fischer har vundet den første danske retssag om diskrimination på grund af kønsudtryk og kønsidentitet.

Der er for første gang i Danmark faldet dom i en retssag om diskrimination på grund af kønsudtryk og kønsidentitet. Hovedpersonen i sagen er Michelle Holst-Fischer, der følte sig diskrimineret af en tidligere arbejdsgiver, fordi hun er transseksuel. Michelle er født som mand, men lever som kvinde og er desuden kemisk kastreret.

Sagen stammer tilbage fra foråret 2012, hvor Michelle blev sat i arbejdsprøvning af Aarhus kommunes jobcenter. Hun mødte op hos firmaet Jysk Mandskabsservice, der havde fordelt hende arbejde hos en af deres kunder - som de på forhånd havde fortalt, at Michelle var transseksuel.

Alligevel havde kunden efter første dag bedt Michelle, der arbejdede på et lager, om at 'skrue ned for sin feminitet'. Derfor mødte hun dagen efter op med mindre make-up, et hårbånd og sikkerhedssko, som kunden havde bevilget. Men senere fik hun at vide fra Jobcentret, at Jysk Mandskabsservices kunde ikke ønskede, 'at sådan en som hende, skulle arbejde hos dem'.

Lille Joseph er allermest selvsikker, når han er klædt som Ellie-Jo. (Foto: Caters) Samfund 9-årige Joseph har det bedst, når han er pige

Det fik Michelle til at føle sig diskrimineret, og derfor kontaktede hun LGBT (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner), der har behandlet sagen i samarbejde med Michelles fagforening 3F.

Efter næsten tre et halvt års kamp er afgørelsen endelig faldet og betyder, at Jysk Mandskabsservice skal betale Michelle en godtgørelse på 30.000 kr.

En afgørelse, der både er vigtig for Michelle og for LGBT-personer generelt:

- Det er en god sag, fordi det er om en transseksuel, og vi har hele tiden gerne ville have disse sager til domstolen. Men der står intet i dansk ligebehandlings- og ikke-diskriminationslovgivning om om kønsudtryk og kønsidentitet. Der er ikke politisk vilje til at justere på det her i Danmark, selvom mange andre lande har gjort det, siger forperson for LGBT Danmark, Søren Laursen.

Han er dog positiv over, at retten i Michelles sag har fortolket loven sådan, at usaglig forskelsbehandlings på grund af kønsidentitet og kønsudtryk er diskrimination i lovens forstand.

Vibe Grevsen er vokset op som dreng, men er i dag kvinde. Hun er glad for, at hun nu kan få et lige personnummer. (Foto fra Facebook) Samfund Transkønnede Vibe: Det er en stor sejr

For Michelle Holst-Fischer falder afgørelsen som en afslutning på tre et halvt lange år.

- Lige nu føltes det rart og som en lettelse, men på et tidspunkt føltes det som hævn, fordi det har taget flere år med al den skriveri frem og tilbage. Jeg fik at vide, at sådan en som mig kan man ikke ansætte. Hvis nogen havde sagt det til en sort, er det racistisk, men hvad er det, når man siger det til en transseksuel?

Michelle havde aldrig tidligere oplevet diskrimination på en arbejdsplads. Derfor er hun glad for, at dommerne nu har konkluderet, at hun kan arbejde uden at skulle generes.

Hun arbejder i dag med rengøring på flekstid, hvilket hun er godt tilfreds med.

46 kommentarer
Vis kommentarer