Mickey fanget i praktik-gakgak: Jeg forstår det ikke

Da en dansk virksomhed med 16 medarbejdere søgte om at få en kontorelev, blev ansøgningen afvist. Alligevel skal de nu betale 1200 kroner, fordi de ikke har en elev, og det forstår ejeren ikke

Mickey Mikkelsen er utilfreds med, at han har fået en ekstraregning, fordi han ikke har den elev, han faktisk gerne vil have. Foto. Rasmus Flindt Pedersen
Mickey Mikkelsen er utilfreds med, at han har fået en ekstraregning, fordi han ikke har den elev, han faktisk gerne vil have. Foto. Rasmus Flindt Pedersen

Selvom mindre virksomheder ønsker at ansætte en elev, risikerer de at få en bødestraf, fordi de netop ikke har en elev i forvejen.

Arbejdsmarkedets parter og regeringen har indgået en ny aftale om at skabe flere praktikpladser. Men aftalen volder problemer for små virksomheder, der ikke har en erhvervspraktikant ansat.

Hvis et fagligt udvalg vurderer, at de ikke har kapacitet nok til at få en elev, får de nemlig en bødestraf for ikke at have nogen, selvom de faktisk ønsker at få en praktikant. Virksomheder med erhvervspraktikanter belønnes derimod.

Det store antal skolepraktikker betyder, at de unge ikke får samme tidlige tilknytning til arbejdspladserne. Foto: Jens Dresling Håndværkeren Kritisk rekord: Knap 10.000 unge mangler praktikplads

Den problemstilling har 36-årige Mickey Mikkelsen for nyligt måttet sande.

Da hans vinduespudserfirma i begyndelsen af april fik en regning på 1200 kroner, fordi de ikke havde en erhvervspraktikant, søgte han med det samme om at få tilknyttet en elev til kontoret, hvor han og en anden medarbejder står for driften.

Men den anmodning blev afvist.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mickey Nielsen forstår ikke, hvorfor han skal betale en bøde for ikke at have en elev, når hans ansøgning om at få en elev er blevet afvist. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Mickey Nielsen forstår ikke, hvorfor han skal betale en bøde for ikke at have en elev, når hans ansøgning om at få en elev er blevet afvist. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

- Så ringede jeg ind og spurgte, om jeg bare skulle smide girokortet i skraldespanden, men det skulle betales, fortalte de mig. Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke kun er dem, der har kapacitet til at have en elev, men ikke har det, der får bøder. Hvorfor skal det ramme dem, de selv vurderer, ikke kan få en elev, spørger en irriteret Mickey Mikkelsen, da Ekstra Bladet taler med ham.

Han mener, at aftalen, der hedder praktikplads-AUB, rammer de forkerte:

- Jeg håbede på, at aftalen ville skabe flere praktikpladser, men på den her måde giver man jo kun en håndsrækning til de virksomheder, der i forvejen har mange hænder ansat. De små virksomheder har ikke økonomi nok til at udvide deres kapacitet, og derfor får vi en bøde, mens de store virksomheder bliver belønnet. Det er et forkert signal at sende.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mickey Mikkelsen har det 16-mand store firma MEMpolering, der pudser vinduer for danske virksomheder rundt om i landet. Privatfoto
Mickey Mikkelsen har det 16-mand store firma MEMpolering, der pudser vinduer for danske virksomheder rundt om i landet. Privatfoto

Hvad er Praktikplads-AUB

I 2017 indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en aftale om at skabe flere erhvervspraktipladser kaldet Praktikantplads-AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag).

Aftalen trådte i kraft 1. januar 2018

Kort fortalt er praktikordningen sat i verden med et mål om at sikre 8000-10.000 flere praktikpladser om året for erhvervsuddannede. For at kunne det, belønner ordningen arbejdsgivere, der opretter nok praktikpladser, mens de arbejdsgivere, der ikke bidrager nok, skal betale en afgift til ordningen.

Praktikordningen er obligatorisk for alle arbejdsgivere, der i det forudgående år har haft en eller flere fuldtidsmedarbejdere med en erhvervsuddannelse som højest fuldførte uddannelse.

Hvert eneste år i april sender Praktikantplads-AUB en forskudsopgørelse ud til alle danske virksomheder, hvor de kan se deres mål for, hvor mange elever de skal have ansat inden året er gået. Målet er individuelt fra arbejdsgiver til arbejdsgiver.

Opfylder man ikke målet, får man en ekstraregning.


Udannelsesnævnet forstår kritik
Per Clausen er sekretariatschef i Uddannelsesnævnet. Det er her, at et fagligt udvalg vurderer, om en virksomhed kan blive godkendt til at få en elev eller ej. Han medgiver, at små virksomheder, som Mickey Mikkelsens, kan havne i en uheldig situation på grund af aftalen.

- Jeg kan sagtens forstå virksomheden, der oplever det her som en straf, men der er to sider af sagen. Hvis man i det faglige udvalg har vurderet, at de ikke har kapacitet nok til at uddanne en praktikant ordentligt, så får de ikke en, og så vil de komme i klemme i det her system.

Per Clausen vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men han forklarer til Ekstra Bladet, at der ofte kan ligge andre årsager bag afvisningen på ansøgningerne.

- Mange små virksomheder bruger arbejdskraften fra elever uden, at de kan stå for oplæringen, og det er ikke fagligt forsvarligt. 

Han opfordrer Mickey Mikkelsen til at klage over udvalgets beslutning, så sagen kan blive undersøgt igen.

30-årige Kevin Christensen er træt af, at han skal tvinges til at tage erhvervselever. Ellers vanker der bøder. Foto: Ernst Van Norde Samfund Kevin straffes med bøde for ikke at tage elever: Det er helt hjernedødt

Samfund Langer ud efter supermarkeder: 'Virksomhedspraktik er billig arbejdskraft'
61 kommentarer
Vis kommentarer