Der bliver en reel lønstigning på 6,1 pct. til de offentligt ansatte over de næste tre år. Og så er der afsat en pulje på ekstra to procent til at sikre den betalte spisepause, ligeløn, kompetenceprojekter mv.
Det blev udfaldet af maratonlange forhandlinger i forligsinstitutionen mellem arbejdsmarkedets parter, som sluttede i weekenden.
Aftaleteksten glæder kredsformand og lærer på Roskilde Lille Skole, Annie Storm. Hun har i frokostpausen på lærerværelset mandag drøftet teksten med sine kolleger.
- De kan godt forstå, at mange folkeskolelærere ikke er tilfredse på grund af den manglende aftale om arbejdstid. Men hos os på friskolerne har lønnen været det vigtigste issue, fordi vi har haltet efter folkeskolen i snart 20 år. På mit lærerværelse vil man stemme ja til aftalen, siger Annie Storm til Ekstra Bladet.
- Jeg hæfter mig ved, at både Anders Bondo og Michael Ziegler er enige om, at man vil tage udfaldet af en nedsat undersøgelses-kommissions arbejde alvorligt. Det har jeg tillid til.
Aftale om spisepause kan føre til 42 timers arbejdsuge
Hurra for seniordagene
Også pædagog og tillidsmand Mie Poulsen, Børnehuset Kruså, er tilfreds.
- Umiddelbart lyder aftalen god og positiv. Det er dejligt, at man har valgt ikke at pille ved seniordagene. Det er mange af mine kolleger lettede over. Vi har udsigt til en god lønstigning. Jeg har ikke hørt så mange pædagoger være utilfredse, siger Mie Poulsen.
- Det er fedt, at de landede en aftale. Der har været så mange tidspunkter, hvor man har tænkt, at nu var den der. Og så var den der alligevel ikke. Nu slipper vi for at se på flere bekymrede forældre.
Artiklen fortsætter under fakta-boksen...
De piller ikke ved spisepausen
Politiassistent Brian Tommy Hansen, København, er især glad for, at det ser ud til, at betjentenes spisepause bliver ved med at være arbejdsgiverbetalt.
- Det lader til, at der ikke bliver pillet ved den. Vi har hele tiden syntes, at det ville være vildt uretfærdigt, hvis vi selv skulle betale spisepausen, når vi skal stå til rådighed, mens vi holder pausen. Hvis de havde pillet ved den, var mange stejlet helt vildt på det, siger Brian Tommy Hansen.
Han mener, at der skal gøres mere politisk for, at der ikke bliver for stor forskel på boligpriserne i København i forhold til resten af landet.
- Ingen går ind i politiet på grund af lønnen. Men man vil gerne kunne leve af den. Så kan man altid diskutere, hvor fedt det er, at man bliver nødt til at bo 100 kilometer væk fra København for at have råd i forhold til lønnen i Københavns Politi.
Efter 35 timer er der landet en ok-aftale for statens ansatte
Så kom overenskomsten også på plads for alle regionernes 120.000 ansatte
Ansatte ved politiet ender med en reel lønstigning på omkring seks procent. Og så ser det ud til, at betjente får lidt ekstra fra den særlige ordning om regulering i forhold til lønudviklingen hos de privatansatte.
- Der bliver også lidt til det, som vi politifolk kalder for fedterøvstillæg. Altså en pulje, som ledelsen kan fordele til dem, som efter deres opfattelse yder en ekstra indsats, siger Brian Tommy Hansen.