Mies ønsketræ misbrugt: Velstillede vil også have gratis gaver

For tredje år i træk valgte Mie Skjold fra Nykøbing Mors at have et ønsketræ uden for sin butik, hvor fattige familier kunne hænge ønsker op. Nu har hun foreløbig lukket ordningen ned på grund af misbrug

Træet står ude foran butikken, og så hænger Mie Skjold de små ønskesedler op, når de kommer. Foto: Mie Skjold
Træet står ude foran butikken, og så hænger Mie Skjold de små ønskesedler op, når de kommer. Foto: Mie Skjold

På Vestergade i Nykøbing Mors står et helt specielt træ uden for butikken Nif-Nif.

Det er et ønsketræ, hvor børn af fattige familier har mulighed for at ønske en gave til maksimalt 200 kroner, som en venlig fremmed så kan købe og indlevere i butikken.

I år hænger der dog forløbig ingen ønsker på træet.

Mie Skjold er nemlig blevet nødt til at lukke ned for ordningen i år, da den er blevet misbrugt af familier, som ikke har samme behov for at få hjælp til gavekøb.

- For at sikre mig, at det ramte de mennesker, som er trængende, havde jeg valgt, at sedlerne kun lå på kirkekontoret, så det kun var dem, der søgte julehjælp, som havde adgang til dem.

- Så er der så nogen, som har fået en seddel og kopieret den i rigtig mange eksemplarer, som de har lagt på den lokale skole, så alle har haft adgang til de her sedler, siger Mie Skjold til Ekstra Bladet.

Ked af det
Fordi sedlerne blev delt på skolen, har de modtaget en masse ønskesedler fra familier, som egentlig ikke har brug for hjælpen.

Det vurderer Mie Skjold, da hun er den eneste, som kan se, hvor ønskerne kommer fra.

- Jeg kan jo ikke være dommer, men der kommer nogle ønsker fra villakvarterer i byen, som normalt ikke ville være trængende. Altså hvor vi snakker dyre villaer, siger hun.

Hele forløbet gør Mie Skjold ked af det, da hun jo bare gerne vil have lov til at hjælpe nogle familier, som har brug for det.

- Jeg er dybt frustreret. Og så er jeg mest af alt bare ked af det på vegne af de familier, som trænger til den her julegave.

- De børn, som nu står uden en julegave, det er dem, jeg har ondt af, siger hun.

Sidste år var der 35 børn, som fik en julegave ved hjælp af ønsketræet. I år har Mie Skjold modtaget langt over 100 sedler med ønsker, og mange af dem er slet ikke fra familier, som har behov for hjælpen, synes hun.

Derfor har hun nu lukket det midlertidigt ned, mens hun arbejder på en løsning.

Ny ordning
Mie Skjold har mandag formiddag lavet en aftale med den lokale provst om et samarbejde, som forhåbentlig skal gøre det muligt at opfylde ønsker for de familier, som rent faktisk er trængende.

De skal finde frem til dem, som har ønsket og fået julehjælp fra kirken. Disse familier får også mulighed for at komme med et ønske til træet hos Nif-Nif.

Planen var ifølge Mie Skjold dog, at hun ikke havde tænkt sig at lave en ordning i år. Mange havde tilbudt at hjælpe, men det hele var blevet for uoverskueligt.

- Jeg har lige fået et tilbud af en gut fra Fyn, som ville tage et tog og komme op for at hjælpe med at sortere. Det er jo meget elskværdigt og flot tilbudt, men jeg synes bare, at der er for mange problematikker i det nu, sagde hun mandag morgen.

Heldigvis fandt hun en løsning med provsten, så nu kan de sammen sørge for, at de rigtige børn igen får glæde af initiativet.

Mie Skjold forventer, at initiativet skal fortsætte næste år, på trods af den modstand hun har mødt i år.

- Det er da mit største ønske at få det op at køre igen, så vi sikrer, at de her børn kan få en gave, siger hun.

95 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere