Migranter vælter grænseport: - Ingen kommer til at stoppe os

Trods skærpet sikkerhed ved Mexicos sydlige grænse er migranter trængt ind i landet, hvor nogle søger om asyl. Målet er at komme til USA

3000 immigranter forsøger at komme til USA. Foto: Jorge Cabrera/Ritzau Scanpix
3000 immigranter forsøger at komme til USA. Foto: Jorge Cabrera/Ritzau Scanpix

En gruppe bestående af tusindvis af migranter, der er på vej fra Mellemamerika mod USA, har revet en port ned, der markerer grænsen mellem Guatemala og Mexico.

De omkring 3000 mennesker er gået hele den lange vej fra Honduras gennem El Salvador og Guatemala og var fredag aften dansk tid nået frem til Guatemalas nordlige grænse mod Mexico.

Ifølge Edwin Santos, der kommer fra byen San Pedro Sula i Honduras, er migranternes intention klar.

- Vi skal til USA, ingen kommer til at stoppe os, siger Santos ifølge AP.

En mindre gruppe på omkring 50 mennesker brød gennem gitteret, der skiller Guatemala fra Mexico, men blev mødt af kampklædt politi og peberspray. Derefter blev porten hurtigt lukket igen ifølge AP, og en politbetjent prøvede at berolige migranterne.

Grænseovergangen er på mexicansk side beskyttet af et stort antal vagter og høje metalhegn, og de mexicanske myndigheder har sat ekstra mandskab ind, som patruljerer grænseområdet.

Trump har truet med at lukke grænse
Jose Porfirio Orellana, en 47-årig bonde fra Yoro provinsen i Honduras siger, at elendige økonomiske forhold i Honduras har tvunget ham på flugt.

- Der er ingenting her, siger han ifølge AP.

USA's præsident, Donald Trump, har truet Mexico med at lukke grænsen mellem de to lande, hvis de mexicanske myndigheder ikke stopper migranternes videre færd.

Trump har også advaret Honduras, Guatemala og El Salvador om, at han vil tage udviklingsbistanden fra dem, hvis de ikke stopper strømmen af migranter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses migrant beskytte sit barn, efter omkring 50 personer væltede grænseport mellem Guatemala og Mexico. Foto: Marcelino Ueslei/Ritzau Scanpix
Her ses migrant beskytte sit barn, efter omkring 50 personer væltede grænseport mellem Guatemala og Mexico. Foto: Marcelino Ueslei/Ritzau Scanpix
 

Den mexikanske udenrigsminister, Luis Videgaray, har dog meddelt, at kun migranter med pas og gyldigt visa bliver lukket ind i Mexico.

Videgaray er tidligere i et tv-interview blevet sprugt, om Mexico gør det 'beskidte arbejde' for USA. Til det svarede han:

- Mexico definerer sin migrationspolitik på suveræn måde, og landets prioritet er at beskytte migranterne og sikre deres menneskerettigheder, har Videgaray fortalt i forbindelse med kritikken.