Militær talsmand: Senegals hær går ind i Gambia

FN's Sikkerhedsråd støtter enstemmigt et opgør med Gambias afgående præsident

Vestafrikanske styrker giver nu Gambias afgående præsident, Yahya Jammeh, en sidste chance for at træde tilbage, skriver Reuters.

Præsidenten får frem til fredag middag ellers vil den militære operation fortsætte i forsøget på at få ham fra magten.

7000 soldater skal være sat ind for at sætte pres på den afgående præsident, Jammeh, der nægter at træde tilbage på trods af en ny præsident er valgt.

- Vi er gået ind i Gambia og har indledt angreb som led i en operation med navnet "Gendan Demokratiet", siger en talsmand for Senegals hær, oberst Abdou Ndiaye.

Han oplyser ingen detaljer om, hvilke type angreb, der er tale om, men han fastslår, at der er tale om et betydeligt antal soldater fra både landstyrkerne, luftstyrkerne og flåden, skriver AFP.

Operationen blev sat i værk torsdag, efter at den afgående gambiske præsident Yahya Jammeh fortsat afviste at gå af.

Kort forinden havde FN's Sikkerhedsråd i New York enstemmigt vedtaget at støtte Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab (ECOWAS) i et opgør med Gambias afgående præsident.

Samtlige 15 lande i Sikkerhedsrådet støttede resolutionen.

Adama Barrow, som sidste år blev valgt til Gambias præsident, blev torsdag taget i ed som sit lands nye præsident på den gambiske ambassade i nabolandet Senegal.

Barrow blev indsat i sit embede syv dage efter, at han søgte tilflugt i Dakar.

En stor ceremoni, som var planlagt på et stadion i Gambia, måtte opgives, fordi den afgående præsident nægter at trække sig.

- Dette er en dag, som ingen gambier nogensinde vil glemme i deres levetid, siger Barrow i en tale, som han holdt umiddelbart efter at være blevet indsat i sit embede.

Barrow opfordrede indtrængende alle soldater til at blive på deres kaserner.

- De, som ikke gør, vil blive behandlet som oprørere, siger han.

Yahya Jammeh har i et interview med BBC sagt, at han er klar til at lede det vestafrikanske land 'i en milliard år - om Gud vil'.

Han har siddet på magten siden et kup i 1994. I dag sidder han meget isoleret i en region, der kræver hans afgang efter præsidentvalget.

Fristen for præsidenten til at træde tilbage fra sin post udløb ved midnat natten til torsdag.

Stemningen i Gambia har været spændt siden præsidentvalget i december. Her tabte præsident Jammeh til erhvervsmanden Barrow.

Det skulle have ført til et magtskifte 19. januar.

Nigeria har tidligere sendt styrker til Gambias grænse.

4 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere