Miljøstyrelsen advarer mod forgiftede dyr: Kan indeholde ekstremt farlig nervegift

Man skal ikke spise ænder eller fisk fra Store Vildmose. De kan indeholde farlig nervegift

Her ses en fisk med påført gift. Foto: Miljøstyrelsen.
Her ses en fisk med påført gift. Foto: Miljøstyrelsen.

Fredag begynder jagtsæsonen, men jægere og fiskere skal ikke spise ænder eller fisk fra Store Vildmose i Brønderslev. Både fugle og fisk kan nemlig indeholde nervegift. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Fundet i døde fisk
Man har i aflagte fisk i den nordlige del af Store Vildmose fundet spor af nervegiften carbofuran. Miljøstyrelsen fandt de døde fisk i forbindelse med overvågning af vandmiljøet i området.

Da man havde mistanke om forgiftning, indsamlede man prøver, som laboratoriet Analytech i Nørre Sundby efterfølgende har analyseret.

Det er formentlig tale om, at nogen har villet slå fredede rovdyr som rovfugle eller oddere ihjel, men giften kan også have spredt sig til andre fisk og til eksempelvis ænder.

Skal destrueres
Alle ænder, der nedlægges på jagt i området, skal destrueres, skriver ministeriet. Samtidig bør man bruge handsker, når man håndterer dyrene, og man bør lade jagthunden blive hjemme.

Carbofuran har været forbudt i Europa siden 2008 og betegnes som en 'ekstremt farlig' nervegift.

Den kan forårsage hovedpine, svimmelhed og diarré på kort sigt. Endnu værre er det, at nervesystemet og forplantningsevnen kan tage skade på lang sigt.

Miljøstyrelsen har taget yderligere vandprøver for at undersøge området for yderligere tegn på gift. Tilmed er sagen anmeldt til politiet.