Annonce:
Annonce:

Milliard-projekt skrottet: Bykonge dropper enormt vandland

Borgmester Michael Ziegler afviser, at det skader hans troværdighed, at Høje Taastrup Kommune nu trækker stikket til verdens femtestørste vandland: - Det er en absurd tankegang

Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup Kommune, er skuffet og ærgerlig over, at  vandlandsprojektet Nordic Water Universe nu er skrottet i den ambitiøse kommune. Foto: Anthon Unger
Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup Kommune, er skuffet og ærgerlig over, at vandlandsprojektet Nordic Water Universe nu er skrottet i den ambitiøse kommune. Foto: Anthon Unger
Annonce:
Følg Samfund

Der var ingen ende på de store armbevægelser, da Høje Taastrup Kommunes landskendte bykonge, Michael Ziegler (K), for nogle år siden lagde politiske dagdrømme i, at verdens femtestørste vandland skulle plantes i den storkøbenhavnske kommune.

Nu ender Nordic Water Universe i ingenting og i et hurtigt tilbagetog.

- Det er jeg selvfølgelig skuffet og ærgerlig over. Men nogle gange er man som politiker nødt til at række ud efter stjernerne, hvis man gerne vil have store ting til at ske i sin kommune, siger borgmesteren.

Dejligt ser der ud i de store naturområder vest for Høje Taastrup. Det bliver der ved med at gøre, efter at de kommunale politikere har trukket stikket til Nordic Water Universe. Foto: Jakob Jørgensen
Dejligt ser der ud i de store naturområder vest for Høje Taastrup. Det bliver der ved med at gøre, efter at de kommunale politikere har trukket stikket til Nordic Water Universe. Foto: Jakob Jørgensen

Ziegler: - Absurd tankegang
Michael Ziegler har ikke været alene om at træffe den svære 'duer ikke, væk'-beslutning.

Men K-borgmesteren er den enkeltperson, som på byrådets vegne har benyttet retten til at trække proppen ud af vandlands-projektetet til op imod tre milliarder kroner, fordi økonomien 'ikke så ud til at hænge sammen'.

Annonce:

Luftkastellet Nordic Water Universe

Første spadestik til projekt Nordic Water Universe BLEV taget i oktober 2017 på en grund, som Høje-Taastrup Kommune har solgt til investorerne for 84 millioner kroner. Vandlandet skulle bygges i fem etaper og det skulle have taget imod de første gæster i 2020.

Det indendørs vandland var projekteret som det femte største af sin slags i verden. Første etape, som også var den største ville have kostet 2,2 milliarder kroner at bygge, og så ville de øvrige været blevet opført i takt med, at gæsteantallet steg.

Når alt erfter planen var bygget færdigt omkring 2028, ville den samlede ferie- og forlystelsesby dække 360.000 kvadratmeter. Det ville have været mere end fire gange så stort som Tivoli i København, der dækker et areal på 83.000 kvadratmeter.

Der var 3000 arbejdspladser i vente samt 2,7 milliarder kroner i omsætning, når hele projektet var afsluttet om godt ti år, hvis alt var forløbet efter planerne.

Nøjagtigt hvad det er i investor-gruppens forarbejde, som nu får kommunen til at trække sig, vil Michael Ziegler ikke uddybe.

Han lægger dog ikke skjul på, at det især har voldt problemer, at få enderne omkring de planlagte ferieboliger i forbindelse med det enorme vandland til at nå sammen økonomisk.

Så flotte er tegningerne. Nu er de klar til makulatoren i Høje Taastrup Kommune.
Så flotte er tegningerne. Nu er de klar til makulatoren i Høje Taastrup Kommune.

- Nogle vil sige, at det her kollaps skader din personlige troværdighed. Er du enig?

- Hvorfor dog det? Det er en absurd tankegang. Når vi får et tilbud om at lægge jord til et stort, privat milliard-projekt, som andre vil skyde penge i, må man gå 'all in'. Der er ikke nogen, der har svigtet i det her forløb. Nogle gange lykkes det bare ikke.

Michael Ziegler mener, at en alt for skeptisk tilgang til private investorer og idémagere vil være stik imod borgernes og kommunens interesse.

Annonce:

- Man kan også blive FOR forsigtig. Vi kan jo ikke som kommune have en hærskare af finansfolk ansat til at vurdere private projekter. Det er ikke en kommunes opgave, mener borgmesteren.

Ferieboliger svære at sælge
Michael Ziegler fastholder, at den million kroner og det arbejds-årsværk for en enkelt medarbejder, som de kommunale udgifter i det nu kuldsejlrede projekt løber op i, ikke er spildte.

Michael Ziegler, borgmester i Høje Taastrup Kommune, mener, at man som politiker skal turde 'række ud efter stjernerne'. Foto: Thomas Borberg
Michael Ziegler, borgmester i Høje Taastrup Kommune, mener, at man som politiker skal turde 'række ud efter stjernerne'. Foto: Thomas Borberg

- Det her har gjort Høje Taastrup Kommune interessant for andre investorer. Det betyder blandt andet, at Racehall nu opfører et stort anlæg ved siden af den grund, hvor vi skulle have haft vandland, siger borgmesteren.

Michael Ziegler glæder sig samtidig over, at skulle der dukke noget andet op, er kommunen nu klar med en lokalplan og et stort praktisk forarbejde.

- Når vi stopper op nu, så er det netop for at give os selv rum til, at vi kan få gang i noget andet i det område. Nu er det ikke længere reserveret til et vandland, siger han.

Annonce:

Det eneste, Michael Ziegler fortryder i forløbet, er, at de kommunale politikere meget tidligt meldte ud, at der kunne komme gang i byggeriet i begyndelsen af 2018. Det viste sig hurtigt at være urealistisk.

- Der ville jeg have ønsket, at vi havde været mere forsigtige, erkender han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Her er verdens største vandlande

World Waterpark i Alberta i Canada dækker 21.000 kvadratmeter og er dermed verdens næststørste vandland. Den indendørs pool i mastodonten er klodens største med bølger i op til to meters højde. Foto: All Over Press
World Waterpark i Alberta i Canada dækker 21.000 kvadratmeter og er dermed verdens næststørste vandland. Den indendørs pool i mastodonten er klodens største med bølger i op til to meters højde. Foto: All Over Press

Her er et overblik over, hvilke badelande i verden der i øjeblikket er de største:

1. Tropical Islands (Tyskland): Det enorme vandland ligger i den tyske by Krausnick. Foruden palmer, sandstrand, luftballon og solstole er der adskillige forlystelser og rutsjebaner. Det er muligt at booke sig ind i en af bambushytterne eller leje et telt på teltpladsen, som ligger inde i selve vandlandet. Vandlandet har plads til 6200 badegæster om dagen og dækker mere end 67.000 kvadratmeter.

Annonce:

2. World Waterpark (Canada). Det næststørste vandland ligger i delstaten Alberta. Det er næsten 21.000 kvadratmeter stort og er det største indendørs vandland på det nordamerikanske kontinent. Her er der plads til 42.000 vandhunde på en gang. Det er i World Waterpark, at man finder verdens største indendørs pool, hvor man kan bade i bølger på op til to meter.

3. Kalahari Resorts (USA) Byen Sandusky har afsat 18.500 kvadratmeter til verdens tredjestørste vandland. Det er det største indendørs vandland i USA. Taget er udformet, så lyset udefra kan komme ind, hvilket giver folk mulighed for at solbade hele året rundt.

4. Beijing Aquatics Center (Kina): Forlystelses-mastodonten i Kina bliver også kaldt Water Cube. Det er verdens fjerdestørste vandland på lidt mere end 12.000 kvadratmeter. Det blev oprindeligt bygget til svømmekonkurrencen under OL i 2008. I dag har Water Cube massevis af vandrutsjebaner, et bassin med bølger og mange spaområder.

5. Kalahari Resorts (USA): Det femtestørste vandland i verden ligger i Dells Water Park i Wisconsin og dækker 11.700 kvadratmeter, som ligger i et enormt rekreativt område. Badelandet blev bygget i 2005.

Kilde: the-biggest.net

Annonce:

Gigantprojekt til 2,2 milliarder godkendt: Her er verdens femtestørste vandland på vej

Gigantisk dansk vandland udsat igen-igen

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: