Millionby i dyb, dyb, dyb krise: Nu er der mere skidt nyt

Millionbyen Cape Town står foran en dyb krise, og nu er myndighederne igen tvunget til at rykke 'Day Zero' nærmere

Her ses Cape Town fra afstand (Foto: Alloverpress)
Her ses Cape Town fra afstand (Foto: Alloverpress)

'Day Zero' kommer nærmere og nærmere.

I første omgang havde myndighederne i Sydafrika sat datoen til 29. april, men så blev den rykket syv dage frem. Og nu er den gal igen.

De sydafrikanske myndigheder har netop meldt ud, at de er tvunget til at rykke dagen yderligere ti dage frem, så 'Day Zero' nu ligger den 12. april.

Årsag? Vandniveauet bliver hele tiden ved med at falde.

Ifølge viceborgmester Ian Neilson skyldes fremrykningen, at vandniveauet i 'Theewaterskloof Dam' pludselig er faldet med 1,4 procent. Men alligevel er han optimistisk.

- Det er stadig muligt at skubbe datoen tilbage, men det kræver, at vi alle står sammen og ændrer vores nuværende tilgang til tingene, siger han ifølge The Guardian.

1. februar vil myndighederne stramme skruen yderligere, og de vil sænke det maksimale vandforbrug pr. person fra 85 liter om dagen til 50 liter om dagen.

Dyb, dyb, dyb krise
Tidligere har en ekspert kommet med følgende udsagn, og det ser desværre ikke ud til at blive bedre.

- Cape Town kan blive den første store by i verden, der løber tør for vand, og det kan ske i løbet af de næste par måneder. Det er ikke bare en nært forestående krise, men en dyb, dyb, dyb krise, siger professor ved Centre for Environmental Management at the University of the Free State, Dr. Anthony Turton.

Ekstra Bladet har tidligere talt med Sydafrika-ekspert og sekretariatsleder hos Afrika Kontakt Morten Nielsen, der fortalte, at krisen hovedsageligt rammer de fattige, imens de rige fortsætter med golflivet og timerne i swimmingpoolen.

- Det er en by, hvor de fattige mennesker bruger omkring 15-20 liter vand om dagen, mens de rige bruger op mod 300-500 liter. Det hænger jo sammen med, at de har græsplæner, der skal være grønne hele året rundt, swimmingpools, jacuzzis, aircondition og alt mulig andet. 

- Forbruget af vand i byen er meget ulige, ligesom adgangen til penge. Problemet er, at bystyret i Cape Town med Democratic Alliance i spidsen har deres kernevælgere hos middelklassen og den høje middelklasse i byen. Derfor har de ikke haft lyst til at sætte for voldsomme restriktioner for vandforbruget, siger Morten Nielsen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Ifølge eksperten har myndighederne derfor givet folk i byen lov til at bruge alt for meget vand i alt for lang tid, inden der blev sagt stop.

Men nu er det blevet alvor, og i kølvandet på krisen har myndighederne gennemført et program, der skal forsøge at afhjælpe situationen.

Ifølge det lokale medie Enca sørger 57 procent af befolkningen i byen nu for at spare på vandet. Det er fremgang i forhold til kun 37 procent i starten af december. Grænsen for vandforbruget pr. person pr. dag er lige nu 87 liter, men ændres 1. februar.

De fattige betaler
Alligevel er det de fattige mennesker, der kommer til at betale prisen, hvis det går galt.

- Folk har helt uforsvarligt haft vandingsanlæg på deres golfbaner kørende og biler er blevet vasket med vandslange. Myndighederne har ikke forsøgt at forhindre det her luksusforbrug, og nu bliver prisen så betalt af fattige mennesker, fordi de rige bare kan købe sig til vand, når de løber tør.

- Det er de fattige, det går udover, hvis det går galt. Folk er jo ret hidsige dernede, fordi vand er en så basal ting for overlevelse. Hele landet er faktisk ramt af den her tørke, men det går ekstra udover Cape Town, fordi der ikke er nogen plan b, siger Morten Nielsen til Ekstra Bladet.

Men det er ikke kun tørken, der har skabt problemer. Fejlslagen politik i årevis har ifølge Morten Nielsen også været med til at gøre problemet endnu større.

Undervurderet krise
I øjeblikket sidder Democratic Alliance med Helen Zille i front på magten i Western Cape-provinsen og dermed også Cape Town. I årevis har det forsømt at vedligeholde vandforsyningen, og det giver nu problemer.

- Der sker to ting hvert år i Cape Town. Fattige menneskers huse bliver skyllet væk på grund af regnen, og så er der tørke. Alligevel kommer det bag på dem hver gang, men nu er problemet bare, at tørken, de utætte vandrør og manglende vedligeholdelse har betydet, at der ikke er mere vand.

Artiklen fortsætter under billedet

 

- Når trykket falder i et vandsystem i et varmt land, så risikerer man, at der kommer bakterier i vandet. Det går værst udover den sidste del af vandrøret, hvor vandkvaliteten svækkes voldsomt, og det er ofte her, hvor de fattige bor, siger Morten Nielsen.

- Men hvad skal der så ske, når Day Zero kommer?

- Sydafrika er jo ikke Rwanda, så jeg vil tro, at hæren vil blive sat ind. De vil så lave nogle forsyningsruter, hvor lastbiler kan køre frem og tilbage, siger Morten Nielsen.

Ifølge Business Tech, der har talt med professor i systemøkologi Bob Scholes fra University of Witwatersrand i Johannesburg, så kan det blive endnu værre.

- At løbe tør for vand på steder, der har en højt udviklet infrastruktur, er ikke så almindeligt. Jeg har faktisk aldrig hørt om en by på Cape Towns størrelse, hvor det er sket. Det ville være katastrofalt, siger han til Business Tech, mens en anden ekspert oplyser, at det kan blive nødvendigt med en midlertidig evakuering.

Der bor 3,5 millioner mennesker i Cape Town, der ligger i den sydvestlige del af Sydafrika.