Millioner af skattekroner brugt på skandale-firma

Kommuner og ministerier har betalt tocifret millionbeløb for kurser hos det omstridte Probana Business School, der har været i vælten hos Operation X og Berlingske

Peter Joensen driver virksomheden Probana Business School. Foto: TV2/Operation X
Peter Joensen driver virksomheden Probana Business School. Foto: TV2/Operation X

Flere end 40 millioner skattekroner er i løbet af de sidste fire år blevet brugt på kurser og efteruddannelser hos det omdiskuterede Probana Business School, der er blevet heftigt kritiseret i medierne for blandt andet værdien af deres uddannelser.

Det skriver Berlingske i dag.

Det er primært landets kommuner, som har betalt kursusvirksomheden, men også landets regioner og ministerier har gjort brug af efteruddannelse og kurser hos Probana.

Spørgsmålet er dog bare, hvor meget de offentligt ansatte har fået for skattekronerne. Probana har tidligere fået stor kritik for kvaliteten af deres kurser, og ifølge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, er der god grund til dette.

- Det ligner noget, som gennemsnitlige kandi­datstuderende kunne have lavet efter en forelæsning, hvor de har taget lidt noter, googlet sig lidt frem hist og pist – og derefter i stikords- og referatform redegjort for begrebernes indhold, siger han til Berlingske.

Studerende retter
Og det har han angiveligt ret i. Ifølge både Operation X og Berlingske Business er det ofte studerende, som retter de intetanende kursisters opgaver. En oplysning, som Probana helst ikke vil have ud til offentligheden. Det viser en intern email, som Berlingske Business er i besiddelse af.

'På trods af at vi har de dygtigste studerende ansat herinde, kan det skabe uro hos vores kursister, hvis de bliver bekendte med, at det er studerende, der giver feedback på deres opgave ...,' lyder det i en email fra HR-chef Jeanette Flyger til ansatte, der skulle rette kur­sisternes opgaver.

Fyret, hvis du spiser skyr!
Probana har flere gange over de seneste par år været i mediernes søgelys. Især topchefen og ejeren Peter Joensen er blevet kritiseret.

Han er blandt andet blevet afsløret i at true sine medarbejdere, hvilket du kan læse mere om her.

'Jeg er flintrende ligeglad med, hvem jeg støder på næste gang - hvis vedkommende står med sin "skyr anretning", bananer eller Nutella madder, så ryger vedkommende ud!, skrev han i en intern mail de ansatte.

Mailen blev skrevet i efteråret 2016, men allerede et år forinden kunne Finans.dk berette, at selskabet var på kollisionskurs med store danske virksomheder, da de sendte uopfordrede reklamer i stor stil.

I marts 2016 blev Probana dømt for vildledende markedsføring, da man i årevis havde haft et "midlertidigt tilbud".

Tilbage i november kunne Operation X også fortælle, at Probana brugte falske profiler til at promovere sig selv på nettet.

Selskabets kurser blev også stærkt kritiseret for at være af meget dårlig kvalitet.

Ikke lang tid efter sendte Peter Joensen en pressemeddelelse ud, hvor han hævdede, at 70 ansatte ville blive afskediget.

- Det er desværre nødvendigt at tilpasse organisationen, så den matcher virkeligheden efter en stærkt kritisk udsendelse (Operation X red.), som har efterladt et misvisende og negativt indtryk af det, vi står for, skrev Peter Joensen.

Peter Joensen vil ikke kommentere sagen overfor Ekstra Bladet.

- Det er falske nyheder, der bringes i Berlingske Tidende, og vi ønsker ikke kommenterer på falske nyheder, skriver han i en mail.

37 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere