Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Millioner ramt: Simpel mangel har kæmpe konsekvenser

Du har det måske selv en gang hver måned. Du kender helt sikkert mange, der har. Men for millioner af piger kommer den første blødning alligevel som en overraskelse. Kombineret med ekstrem fattigdom, har det store konsekvenser for pigernes fremtid. De mangler nemlig én ting, vi her i Danmark tager for givet at finde i supermarkedet.

For millioner af piger, i blandt andet visse områder af Afrika, kan én simpel ting få stor betydning for pigernes fremtid. Foto: PlanBørnefonden
For millioner af piger, i blandt andet visse områder af Afrika, kan én simpel ting få stor betydning for pigernes fremtid. Foto: PlanBørnefonden
Annonce:
Følg Samfund

Det er selvfølgelig menstruation, det drejer sig om. En naturlig del af hverdagen for kvinder verden over, og 800 millioner kvinder hver eneste dag.

Men hvor det i Danmark er helt normalt at kunne smide bind og tamponer i supermarkedets indkøbskurv, står det markant anderledes til for omkring 500 millioner piger og kvinder rundt om på kloden. De har nemlig ikke adgang til ordenlige toiletfaciliteter og bind, når de har menstruation.

- De steder, hvor fattigdommen er værst, og familierne i forvejen er pressede bliver bind en luksusting, som piger og kvinder ikke har råd til, fortæller kommunikationschef i PlanBørnefonden, Signe Holme.

Den 28. maj var international menstruationsdag. Se her hvordan du kan hjælpe med at give piger et genanvendeligt bind, der kan gøre en stor forskel.

Kæmpe konsekvenser
Der er desværre fattigdom i store dele af verden, og derfor må mange piger finde på andre måder at håndtere deres menstruation.

- Det er svært at forestille sig at være så fattig, at man ikke har råd til bind, og at man i stedet må bruge gamle klude eller avispapir, som de bløder igennem, men det er desværre virkeligheden for rigtig mange piger, beretter Signe Holme.

I de udsatte områder er der et altoverskyggende problem, som opstår, når pigerne og de unge kvinder ikke har råd til menstruationsbind. Det sætter nemlig en stopper for deres skolegang.

For når pigerne ikke har bind til at komme igennem skoledagen uden at bløde igennem, bliver mange hjemme. Mange af skolerne har desuden ikke ordentlige toiletforhold, hvor pigerne kan skifte bind.

- Mange steder skal eleverne deles om et par latriner uden lås på døren og uden ordentlig adgang til vand. Det betyder, at det er svært for pigerne at skifte bind, og at rigtig mange piger dropper skolen de dage, de har menstruation. De kommer derfor bagud, og dropper til sidst ud.

Når pigerne dropper ud af skolen, øger det risikoen, for at de bliver tidligt gift og får børn i en ung alder. Det gør det svært for dem at bryde ud af fattigdommen, fordi de ikke får mulighed for at få en uddannelse og skabe en bedre fremtid for dem selv.

Et lille beløb gør en stor forskel

- Det her er et eksempel på, hvordan man for et lille beløb kan gøre en kæmpe forskel. For kun 18 kroner kan en pige få et genanvendeligt bind, som er fremstillet i et antibakterielt materiale, så bindet kan vaskes rent, selv i beskidt vand. Og det er faktisk en dansk opfindelse.

Sådan siger kommunikationschef Signe Holme om PlanBørnefondens kampagne, hvor du for kun 18 kroner kan støtte en pige med et genanvendeligt menstruationsbind.

Det betyder, at pigerne kan komme i skole, når de har menstruation, og dermed har bedre forudsætninger for at færdiggøre deres skolegang og ikke blive giftet bort.

For de 18 kroner gives der også seksualundervisning til både piger og drenge. Viden, de en dag kan give videre til deres egne børn.

Du kan du støtte her

 

Du kan også støtte på SMS.

Send EBBIND til 1245

Det koster 18 kr. + alm. SMS-takst

Udbydes af PlanBørnefonden, mail@planbornefonden.dk, tlf. 70221211

 

Et bind kan gøre en kæmpe forskel for en piges fremtid, og du kan selv være med til at gøre den forskel. Foto: Planbørnefonden
Et bind kan gøre en kæmpe forskel for en piges fremtid, og du kan selv være med til at gøre den forskel. Foto: Planbørnefonden
 

Vi ved det i Danmark, men…
Fattigdom og dårlige faciliteter har stor betydning, men det er ikke det eneste problem.

- Mange steder ser vi gamle myter og ritualer omkring piger og menstruation. For eksempel har man nogle steder i Nepal hytter, som piger bliver sat ud i. Her bliver en pige betragtet som uren, fordi hun har menstruation, fortæller kommunikationschefen.

Menstruation er mange steder så stort et tabu, at det fører til den slags stigmatisering og diskrimination af pigerne. En af måderne at komme de gamle myter og tabuet til livs er gennem oplysning og seksualundervisning.

- Rigtig mange mangler oplysning. I vores del af verden ved vi, at uddannelse og oplysning er essentielt. Men det er en mangel mange steder i verden, hvor tabuer for eksempel kan stå i vejen for, at mødre overleverer erfaring og informerer deres døtre om, at de en dag får deres menstruation.

Marygorety og Cynthia fra Kenya er to af de piger, der har fået et genanvendeligt menstruationsbind gennem PlanBørnefonden. Foto: Planbørnefonden
Marygorety og Cynthia fra Kenya er to af de piger, der har fået et genanvendeligt menstruationsbind gennem PlanBørnefonden. Foto: Planbørnefonden
 

PlanBørnefonden hjælper, hvor problemet er
PlanBørnefonden arbejder over hele verden for at bekæmpe den fattigdom, som altså også er en stærkt medvirkende faktor til, at mange piger og kvinder ikke har viden og midler til at håndtere deres menstruation.

Udover de personlige konsekvenser, har det også en negativ effekt på den generelle udvikling i de udsatte områder. Især når pigerne dropper ud af skolen. De har nemlig masser at bidrage med.

- De unge piger drømmer om at gå i skole, at kunne læse, skrive og regne giver dem frihed og muligheden for et bedre liv. Derfor kæmper de også for at få lov til at blive i skole, så de kan få en uddannelse og bedre chancer for at kunne forsørge sig selv. Pigerne har et kæmpe potentiale, og de får bedre mulighed for at indfri deres drømme, hvis de får noget så banalt som et menstruationsbind, siger Signe Holme.

Sådan støtter du

Du kan gøre en kæmpe forskel med et lille beløb. For 18 kroner kan du give en pige et genanvendeligt bind, der giver hende mulighed for at komme i skole.

Vil du hjælpe med at få menstruationsbind ud til pigerne i nogle af verdens fattigste og mest udsatte områder, kan du støtte her.

 

Du kan også støtte på SMS.

Send EBBIND til 1245

Det koster 18 kr. + alm. SMS-takst

Udbydes af PlanBørnefonden, mail@planbornefonden.dk, tlf. 70221211

Dette er en sponseret artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med PlanBørnefonden

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: