Annonce:
Annonce:

Millionvis liter lortevand ledt ud i å: - Er du sindssyg, det stinker af lort

Et rensningsanlæg i Nykøbing Falster har så store problemer, at det næsten flere gange ugentligt lukker urenset spildevand ud i åen

Når der sejler både ind i havnen og hvirvler op i bunden, 'er det bare med at komme ind og lukke døren,' lyder det fra Per og Pia Simonsen, der bor ud til Slotsbryggen. Foto: Per Rasmussen
Når der sejler både ind i havnen og hvirvler op i bunden, 'er det bare med at komme ind og lukke døren,' lyder det fra Per og Pia Simonsen, der bor ud til Slotsbryggen. Foto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg Samfund

95,7 millioner liter lortevand.

Så meget udledte Guldborgsund Kommunes reningsningsanlæg Nord i de fire første måneder af 2018 til den lille Tingsted Å.

De såkaldte overløb, som de hændelser kaldes, hvor der er så meget pres på anlægget, at man må lukke spildevand forbi uden at rense det, skete 32 gange på fire måneder.

Ifølge rensningsanlæggets udlednings-tilladelse, må de have seks overløb. Om året.

Store problemer
Men de ulækre problemer for renseanlæg Nord har ikke kun stået på i 2018. Året forinden bød nemlig stadig på langt flere overløb end tilladt, selvom der 'kun' blev lukket 48 millioner liter lortevand ud i åen, og i 2015 og 2016 blev det tilsammen til 136,5 millioner liter spildevand til den lille å.

Så mange overløb har de haft

Ekstra Bladet har fået data over overløb fra rensningsanlægget Nord i Guldborgssund Kommune fra Miljøstyrelsen. Data dækker årene 2015, 2016, 2017 og 2018 fra januar til og med april måned.

  • 2015: 77 overløb svarende til i alt 84,2 millioner liter spildevand.
  • 2016: 46 overløb svarende til i alt 52,4 millioner liter spildevand.
  • 2017: 59 overløb svarende til i alt 48 millioner liter spildevand.

Annonce:

Ved udløbet af Tingsted Å ligger Nykøbing Falsters havneområde med nyere boliger lige ud til den moderne havn. Her døjer man med en ubehagelig dunst fra vandet, fortæller Pia Simonsen, der har altan ud til havnen.

Vandværk lukket efter fund af pesticider

- Er du sindssyg, det stinker af lort, når der kommer en båd ind i havnen. Man kan simpelthen ikke være herude på altanen, når der kommer en båd ind og hvirvler op i bunden.

- Ja, det lugter, som når man tømmer et toilet, følger Per Simonsen op. Han nyder varmen på terrassen - dog uden den ubehagelige lugt, der normalt kun stiger op, når der bliver hvirvlet op i havbunden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Når en båd sejler ind i havnen, er det med at søge indendørs, da en fæl lugt breder sig, når der hvirvles op i bunden, fortæller Per Simonsen.
Når en båd sejler ind i havnen, er det med at søge indendørs, da en fæl lugt breder sig, når der hvirvles op i bunden, fortæller Per Simonsen.
 

Sejler det væk
Kommunen har to gange fået tilladelse til at suge materiale op fra bunden af havnebassinet og sejle det ud til havs. Indenfor de sidste to år, er der således fra Miljøstyrelsen givet grønt lys til at fjerne i alt 16.000 kubikmeter materiale fra havnen. Og det var langt fra en god oplevelse.

Annonce:

- Det jord, de gravede op fra bunden, var helt sort og slammet. Ad, det var klamt, siger 59-årige Pia Simonsen, hvis mand undrer sig over, at bådene har problemer med at lægge til:

- Man kan se, at de (bådene, red.) prøver at komme ind, men de når kun nogle få meter, før de vender om. De går simpelthen på grund, siger han.

Hundredvis af ørreder døde efter forurening

Skidt for miljøet
Antallet af tilladte overløb bliver afgjort efter, hvor meget området, hvor spildevandet udledes, kan klare for at opfylde EU's vandrammedirektiv. Her blev det altså i 2004 vurderet, at Tingsted å kunne holde til seks overløb af urenset spildevand om året. Færrest overløb havde værket i 2016 med 46 - eller knap otte gange så meget som tilladt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var i planerne for Slotsbryggen, der  blev bygget for cirka 20 år siden, ønske om et havnebad. Det har vandkvaliteten dog aldrig været god nok til, fortæller Christian Refstrup, centerchef for Miljø- og Teknik i Guldborgsund Kommune. Christian Refstrup forventer da heller ikke, at et havnebad er lige rundt om hjørnet. Foto: Per Rasmussen
Der var i planerne for Slotsbryggen, der blev bygget for cirka 20 år siden, ønske om et havnebad. Det har vandkvaliteten dog aldrig været god nok til, fortæller Christian Refstrup, centerchef for Miljø- og Teknik i Guldborgsund Kommune. Christian Refstrup forventer da heller ikke, at et havnebad er lige rundt om hjørnet. Foto: Per Rasmussen

Annonce:

Og vandkvaliteten i Tingsted Å er da heller ikke den bedste, viser Miljøstyrelsens målinger. Vandet i åen, også før udløbet fra rensningsanlægget kategoriseres som 'ringe', mens vandkvaliteten tæt ved udløbet fra Nord-anlægget er 'meget ringe,' ifølge Miljøstyrelsens målinger. Det overgås kun af kategorien 'særdeles ringe'.

Hvor stor en rolle den store mængde spildevand spiller i den dårlige lugt omkring Slotsbryggen er uvist, men lugten generer også flere andre beboere i ejendommen - og har gjort det i adskillige år, fortæller 83-årige Grethe Dideriksen, der bor på tredje sal i ejendommen.

- Jeg synes, det lugter rigtig meget i hele lejligheden. Det er hver dag, siger 83-årige Grethe Dideriksen, der har boet i ejendommen i ni år og altid har fundet det, problematisk uden kommunen har gjort noget nævneværdigt ved problemet.

Annonce:

Flere byer skal med
På trods af renseanlæggets store problemer, har Guldborgsund Kommune alligevel kloakeret flere byer og koblet dem til anlægget. Og det selvom, at udledningstilladelsen fra 2004 ikke inkluderer disse områder. Ifølge Spildevands-bekendtgørelsen, skal man dog lave en ny udledningstilladelse, hvis det område, hvor et rensningsanlæg modtager spildevand fra, 'ændres væsentligt'.

Artiklen fortsætter under billedet.

Guldborgsund Kommune mener dog ikke, at renseanlæggets område er ændret væsentligt.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Miljøstyrelsen, der bekræfter, at de har en dialog med Guldborgsund Kommune, da de finder de mange overløb problematisk. De understreger også, at organisk materiale fra åen vil bundfælde sig i havnen og vil bidrage til den ubehagelige lugt.

Guldborgsund Kommune: Miljøstyrelsen har ikke reageret

Hvorfor overholder I ikke udledningstilladelsen?

- Vi bryder ikke udledningstilladelsen, siger Christian Refstrup, centerchef for Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune.

Hvis du må have seks overløb om året, og du har 28 på fire måneder, så overholder man vel ikke aftalen?

- Det er rigtigt, at der er flere overløb, end det, der var forudsætningen på daværende tidspunkt. Men de seneste år har vi haft ekstreme vandmængder, og det er det, der presser systemet. Men vi går alle op i at sænke antallet af overløb for at øge vandkvaliteten.

24. januar falder der eksempel én millimeter regn, men I har samme dag 50.000 liters overløb. Er det ikke langt fra at være en ekstrem hændelse?

- Jo, isoleret set. Men i vinteren og foråret var der faldet så meget regn, at jorden var fuldstændig mættet og ikke kunne optage vand.

Kan man ikke forvente, at selvom jorden er våd, så kan man godt håndtere én millimeter regn?

- Jeg vil sige, at den vejrsituation, vi har haft de sidste år, ikke er normal, og derfor er vi også i gang med en klimatilpasningsplan i Guldborgsund Kommune. Men det er ikke godt nok, at vi har de her overløb, og derfor arbejder vi også på at få det stoppet.

Kan du forstå, hvis folk undrer sig, når det ikke er blevet bedre de sidste fire år?

- Ja, det kan jeg godt, men havde vi intet gjort, ville situationen have været værre. Og jeg vil skyde på, at de fleste rensningsanlæg har de samme problemer som os. Miljøstyrelsen har heller ikke reageret.

Så du tror, at de fleste anlæg heller ikke overholder sine udledningsaftaler?

- Det kan jeg ikke sige. Men jeg vil godt vove den påstand, at de fleste renseanlæg i Danmark er udfordret ift. de nedbørsmængder, der kommer på kort tid. Men vi arbejder på et nyt stort bassin, og derefter vil overløb være minimalt.

Så vil du love, at der om to år ikke længere lugter på Slotsbryggen?

- Nej, det vil jeg ikke. For det, der gør, at det lugter i havnen, er ikke primært spildevandet, men i stedet alt det organiske materiale, der kommer fra vandløbet såsom grene og blade. Spildevandet er så tyndt, at det ikke vil bundfælde sig, men drive ud ad havnen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Danmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste husDanmarks dyreste hus
Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: