Min mor døde af corona: Hvorfor bar hjemmehjælperne ikke masker?

Der kom 11 forskellige hjemmehjælpere på besøg den sidste uge hos 92-årige Grethe Jensen, før hun pludselig fik corona og døde

Hvorfor bar hjemmeplejen ingen værnemidler, når de besøgte min mor?

Det spørgsmål sidder Helle Dalsgaard tilbage med, efter hendes mor, 92-årige Grethe Jensen, døde med coronavirus 8. april.

- Det er en lemfældig omgang med de ældre, siger Helle Dalsgaard.

Hun forstår ikke, hvorfor myndighederne ikke fra start har beskyttet de ældre bedre mod at blive smittet. Især ikke når det nu står klart, at man hele tiden har vidst, at folk uden symptomer udgør en smitterisiko.

- Det er ikke blevet taget alvorligt, siger Helle Dalsgaard, som undrer sig over, hvorfor det ikke fra start var et krav, at alle hjemmehjælpere skulle bruge værnemidler.

Døde på få dage
Det lå ikke i kortene, at Grethe Jensen skulle dø. Hun var trods sin fremskredne alder 'multifrisk i hovedet', som Helle Dalsgaard udtrykker det, og var både i stand til at skælde ud og følge med i nyhederne til det allersidste.

Selv da hun var tilkoblet slanger på sygehuset, kunne den 92-årige kvinde bide fra sig.

- Vi var inde på hospitalet, og der var hun frisk. Hun havde iltmaske på, men kunne stadigvæk godt brokke sig over, at hun ikke havde fået børstet tænder, fortæller Helle Dalsgaard, den ene af Grethe Jensens fem døtre.

- Vi fire var derinde sammen og var 100 procent sikre på, at hun ville overleve. Men få timer senere døde hun.

Grethe Jensen døde 8. april. To dage inden var hun blevet indlagt og testet positiv for covid-19. Det helt store spørgsmål hos Helle Dalsgaard har efterfølgende været, hvordan hendes mor kunne blive smittet.

Respirator-patient frygter corona: Personale på plejehjem nægter at bruge maske

Hjemmehjælp uden maske
Svaret får hun aldrig, men mistanken går især på de mange hjemmehjælpere, der gik ind og ud af hendes mors bolig hver dag.

- Ingen af dem havde værnemidler på, og få sprittede fingrene af, når de skulle i nærheden af min mor. Nogle gange stod de 30 centimeter fra hendes hoved. Hvordan kan de være i så tæt kontakt med de ældre borgere uden at beskytte sig? spørger Helle Dalsgaard.

Grethe Jensen var tilknyttet hjemmeplejen i Odsherred Kommune. Kommunen oplyser til Ekstra Bladet, at Grethe Jensen fik 30 besøg den sidste uge af 11 forskellige hjemmeplejere.

Helle Dalsgaard frygter, at en af dem kan have smittet hendes mor.

- Når man har haft besøg af fire om dagen plus en sygeplejerske, og det ikke er de samme, der kommer, og når man så hører den ene møder lidt halvsløj på arbejde ... Det er sådan nogle ting, man bliver chokeret over. Det er en lemfældig omgang med de ældre, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Helle Dalsgaard (th.) forstår ikke, hvorfor man fra myndighedernes side ikke fra start havde skrappere krav til brugen af værnemidler i hjemmeplejen. Privatfoto
Helle Dalsgaard (th.) forstår ikke, hvorfor man fra myndighedernes side ikke fra start havde skrappere krav til brugen af værnemidler i hjemmeplejen. Privatfoto
 

Holdt selv afstand
For Helle Dalsgaard var det ekstra hård at se personalet have tæt fysisk kontakt med hendes mor, når familien selv holdt sig på behørig afstand.

- Vi har selv holdt enormt meget afstand til min mor, fordi vi ikke ville risikere at smitte hende. Men det har så ikke hjulpet.

Siden moren blev indlagt, har hendes svoger også fået coronavirus, og senest er hendes søster blevet testet positiv uden at have nogen former for symptomer.

Helle Dalsgaard er dog overbevist om, at det ikke kan være ad den vej, hendes mor har fået corona.

- Vi var bange for at smitte hende, så vi gik ikke tæt på hende, fordi vi vidste, hun var en gammel dame. Det var hårdt ikke at have nogen fysisk kontakt, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Grethe Jensen blev 92 år. Hun døde, to dage efter hun blev indlagt og konstateret smittet med coronavirus. Privatfoto
Grethe Jensen blev 92 år. Hun døde, to dage efter hun blev indlagt og konstateret smittet med coronavirus. Privatfoto

Eksperter kritiserer krav om visir i hjemmeplejen

Tager ikke risiko alvorligt
Helle Dalsgaard ville ønske, at der var blevet udstukket retningslinjer om, at alle skulle bære værnemidler som mundbind og handsker, når man besøgte ældre, plejekrævende borgere.

Især når det nu viser sig, at myndighederne har kendt til risikoen for, at folk uden symptomer kan smitte, og det for nylig kom frem, at beboere på plejehjem udgør hver tredje coronadødsfald.

- Det er ikke blevet taget alvorligt. Vi har jo heller ikke tænkt over det, for vi har hele tiden hørt den der med, at man skal hoste og have feber for at smitte, siger hun.

Skærpede selv reglerne

Odsherred Kommune oplyser til Ekstra Bladet, at man løbende har fulgt de retningslinjer, der er blevet udsendt fra myndighederne.

Og da Grethe Jensen blev smittet med coronavirus var der ingen regler om, at personalet skulle bære masker, da man ikke mistænkte, at hun kunne være smittet.

'I dagene omkring Grethe Jensens indlæggelse den 6. april blev der anvendt værnemidler (handsker, masker/mundbind, kitler og briller) hos borgere, der var smittet med COVID-19 eller under mistanke for at være smittet med COVID-19,' skriver kommunen.

De officielle retningslinjer blev udvidet den 24. april, så ansatte 'ved tæt kontakt til borgeren' som udgangspunkt skal bære maske/øjenbeskyttelse 'også når der ikke er mistanke om covid-19', skriver kommunen.

Denne praksis havde Odsherred Kommune indført otte dage forinden. Det skete, fordi kommunen havde oplevet, at borgere var smittede med coronavirus, selv om de ikke udviste de typiske symptomer.

'Princippet betyder, at alle medarbejdere i ældreplejen, i arbejdssituationer med tæt kontakt til borgeren (to meter), skal anvende ansigtsdækkende visir, handsker og forklæde,' skriver Odsherred Kommune.