Mindre forurening kan give københavnere et ekstra leveår

Hvis forureningen i København kommer ned på et niveau som på landet, stiger københavnernes levetid med et år.

Følg Samfund

Det vil få væsentlig betydning for sundheden hos borgerne i København, hvis luften renses for en stor del af de partikler, der forurener byen.

Hovedstadens indbyggere vil således i gennemsnit leve et år længere i 2040, hvis luftforureningen reduceres til et niveau, der svarer til luften på landet.

Det viser en nyt studie fra Københavns Universitet.

- Københavnerne kan leve længere, fordi færre vil blive syge og dø af sygdomme, som, vi ved, blandt andet skyldes luftforurening, siger førsteforfatter til studiet Henrik Brønnum-Hansen, der er lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Den type forurening, som forskerne har undersøgt, er kvælstofdioxid. Dette stof udledes især sammen med ultrafine partikler fra dieselkøretøjer.

Luften i hovedstaden er cirka tre gange så forurenet som luften på landet ved den målestation uden for Roskilde, som forskerne har brugt som sammenligningsgrundlag i studiet.

Det har længe været kendt, at partikelforurening øger risikoen for sygdomme som lungecancer, luftvejssygdomme og hjerte-kar-sygdomme. Men den konkrete angivelse af en mulig længere levetid hos københavnerne er ny.

En af studiets øvrige forfattere - lektor Steffen Loft - erkender, at det vil være et omfattende projekt at nedbringe forureningen i København, så den svarer til luften uden for byerne.

- Vores scenarie er selvfølgelig ambitiøst, fordi det mere eller mindre vil kræve en udfasning af alle forurenende køretøjer i København.

- Men hvis man vil forhindre et stort antal sygdomstilfælde og forlænge middellevetiden med et helt år, skal der ske noget drastisk - og der er længe til 2040, så det er ikke urealistisk, siger Steffen Loft.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind