Mindretal om svinekøds-direktiv: Der har aldrig været et problem

PSEUDO-DEBAT: Diskussion om svinekød på kommunale institutioner får det røde kort hos flere børnehaveledere

Se eller gense debatten her. (Arkivfoto: Jens Dresling)
Se eller gense debatten her. (Arkivfoto: Jens Dresling)

- Vi gør, som vi altid har gjort, og det vil sige, at vi serverer svinekød for dem, der ønsker det, og noget andet for dem, der ikke ønsker det. Så må politikerne for min skyld diskutere fra nu af og til næste juleaften.

Sådan lyder en sammenskrivning af udsagnene fra flere af de børnehaveledere i Randers Kommune, som Ekstra Bladet talte med i formiddag. Her ville vi gerne have haft mulighed for at interviewe og besøge nogle af de institutioner, som skulle forestille at blive berørt af det direktiv, som byrådet i Randers mandag aften vedtog med et smalt 16-15 flertal.

Ingen af børnehavelederne ønskede dog besøg fra nogen medier eller at lægge navn til deres udtalelser. Lederne mener i overført betydning, at mad-diskussionen er en omgang luft-frikadeller.

Dansk politik - 19. jan. 2016 - kl. 11:44 Frikadelle-krig: Derfor SKAL børnehaven servere svinekød

- Jeg synes simpelthen, at det er en pseudo-debat langt væk fra den virkelighed, vi oplever i det daglige, og jeg kan ikke tage diskussionen alvorligt og vil derfor heller ikke bidrage ved at stå frem i Ekstra Bladet, uddyber én af børnehavelederne, som ønsker at være anonym også med sin kritik af selve debatten.

Flertallet i Randers Byråd blev båret hjem af 13 Venstre-folk og tre byrødder fra Dansk Folkeparti med idémanden bag initiativet, Frank Nørgaard, i spidsen.

Hos mindretallet var Jens Laursen fra Beboerlisten ikke sen til at markere sin afstandtagen over for det nye direktiv, som han kalder 'ren symbol-politik bygget på fordomme'.

For at brande sig selv
- Det største problem ved det her er, at en flok tumlinger i byrådet i Randers nu har vedtaget, at alle kommunens institutioner skal servere svinekød. Der har aldrig været et problem angående det her, men det er skabt i jeres hoveder for at I kan 'brande' jer selv, siger Jens Laursen og fortsætter:

- I sidste ende kan det være med til at skabe det parallel-samfund, vi alle tager afstand fra, fordi nogle muslimer måske vil trække deres børn ud af institutionerne og skabe deres egne, private børnehaver.

Venstre-medlem af Randers Byråd, Christians Brøns, er ikke uventet lodret uenig med Jens Laursen.

- Jeg har fuld tillid til, at både muslimer og danskere kan mødes omkring et måltid. Vi har ikke foreslået det her for at proppe svinekød ned i halsen på nogen, men for at sikre, at alle, der ønsker svinekød, kan få det alle steder, siger Christian Brøns.

Han tror modsat Jens Laursen, at 'frikadelle-forliget', som det populært kaldes, vil forebygge, at der opstår private muslimske børnehaver og dermed smides mere véd på det bål, der nærer skabelsen af et muslimsk parallel-samfund.

Randers Kommune er med sine 97.000 indbyggere den tredje kommune i landet, der har vedtaget på byrådsniveau, at svinekød skal serveres i alle kommunale institutioner. Tidligere har Hvidovre og Fredensborg sikret svinekød på den kommunale menu.

1 af 2 
2 af 2 Se eller gense debatten her. (Arkivfoto: Jens Dresling)
15 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere