Minister efter stigende plejehjemssmitte: Pas på i julen

Flere krav kan komme på tale, hvis plejehjemssmitte fortsætter. For nu holder minister sig dog til juleopråb

Besøgsrestriktioner kan ikke udelukkes i fremtiden - men det vil koste meget på trivslen i plejehjemmene, forklarer ældreminister. (Arkivfoto.) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Besøgsrestriktioner kan ikke udelukkes i fremtiden - men det vil koste meget på trivslen i plejehjemmene, forklarer ældreminister. (Arkivfoto.) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Coronasmitten stiger for tiden på plejehjemmene - ligesom i resten af samfundet - og vil man som pårørende på julebesøg, skal man huske at passe rigtig meget på de ældre. Ellers kan yderligere restriktioner komme på tale.

Sådan lyder det fra social- og ældreminister Astrid Krag lillejuleaftensdag.

- Det her er en god anledning til at få sagt til dem, der skal besøge deres kære: Lad være med at besøge dem, hvis du har symptomer, siger Krag.

- Og når du besøger dem, så husk reglerne om coronapas samt mundbind og visir på fællesarealer. Husk også selvtest, inden du besøger dem.

Tal fra Social- og Ældreministeriet viser en stigning i antallet af smittede på plejehjem mellem uge 48 og 50.

I uge 48 var smittetallet på plejehjemmene 54, i uge 49 var det 87, og i uge 50 var det 130. I de samme uger lå antallet af dødsfald blandt personer med covid-19 på plejehjem på henholdsvis 6, 6 og 8.

De 130 smittede beboere i uge 50 fordelte sig på 58 plejehjem ud af i alt 948 plejehjem.

Astrid Krag understreger, at smitten er på et noget lavere niveau end sidste år. Men frygten er, at julen vil medføre stigende smitte.

- Vi har en meget vigtig opgave med at holde smitten ude af vores plejehjem, siger Astrid Krag.

- Vi kunne se sidste år hen over julen, hvordan smitten steg. Og desværre også, at dødsfaldene fulgte med den stigende smitte.

Ministeren vil ikke kalde torsdagens udmelding et 'sidste opråb'.

Men hun vil samtidig ikke udelukke skrappere virkemidler som eksempelvis besøgsrestriktioner, hvis ikke den 'klare opfordring' bliver fulgt, og smitten fortsætter med at sige.

- Vi vil meget gerne undgå at komme i den situation, hvor et greb som besøgsrestriktioner kan komme i spil igen, for det har en meget høj pris for trivslen og ensomheden, siger hun.

- Men det er klart, at hvis smitten stiger meget, så kan vi være i en situation, hvor det er et greb, som vi bliver nødt til at tage i brug, fortsætter hun.

For besøgende på 15 år og derover er der krav om coronapas i plejehjem. Både besøgende og medarbejdere har krav om mundbind eller visir i fælleslokaler, hvor offentligheden har adgang.

Siden mandag er der blevet stillet selvtest til rådighed for personale og besøgende.

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.