Annonce:
Annonce:

Minister frygter, at stor opiodkrise er under opsejling

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) ser med stor alvor på afdækningen af unges misbrug af opioidpiller

Justitsminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Jonas Olufson
Justitsminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Samfund

Landets justitsminister, Peter Hummelgaard (S), erklærer sig nu 'sindssygt bekymret' efter at have fulgt med i TV 2 Kosmopols afdækning af misbrug af opioidpiller blandt unge i hovedstadsområdet.

Det 'lader til at være en alt for udbredt tendens,' siger han til TV 2 Kosmopol.

- Jeg er faktisk - for at være helt ærlig - ret bange for, at vi står med en ret stor opioidkrise under opsejling, som jeg derfor så også har bedt Rigspolitiet om at tage meget alvorligt, siger Peter Hummelgaard, der understreger, at man 'mangler det fulde overblik.'

Hvad kan man give politiet af ressourcer til at afdække det her?

- Jeg har ikke et indtryk af, at politiet mangler ressourcer til at danne sig det overblik her og nu. Men det kan jo sagtens vise sig, at vi er nødt til at dedikere nogle ressourcer til at få det trevlet op.

Annonce:

Mandag kunne TV 2 Kosmopol gennem en stikprøve blandt kiosker i København vise, hvor let det er ulovligt at skaffe stærk receptpligtig medicin.

I to af de syv kiosker, hvor TV 2 Kosmopols journalist spurgte efter de smertestillende piller Dolol, kunne de købes.

To andre kiosker kunne fortælle, hvor den receptpligtige medicin kunne købes.

Spørgsmål: Når vi kommer ud i kioskerne, ser vi jo, at de har mængder på 10, 20, måske op til 60 piller. Det er væsentlig færre enheder, end man straffes for med den store hammer. Er der chance for, at du vil ændre på, hvordan man straffes for salg af de her piller?

- Det vil jeg bestemt ikke afvise at gøre, for jeg tager det her meget, meget alvorligt. Jeg er virkelig bekymret på vores unge menneskers vegne, hvis det er, at man pludselig bliver afhængig af det her skidt, siger Peter Hummelgaard.

Annonce:

Men den politiske indgriben må altså lade vente på sig, fordi man ifølge Peter Hummelgaard har behov for at skabe sig et overblik over det illegale marked og brugen af opiodpillerne.

- Vi er nødt til at have et overblik, så vi kan træffe nogle politiske beslutninger omkring, hvor mange ressourcer der skal afsættes til det her. I hvilket omfang er der behov for at gøre noget strafferetligt, siger Peter Hummelgaard til TV 2 Kosmopol.

Peter Hummelgaard er også bekymret over at se erfaringer fra eksempelvis USA, hvor misbruget ifølge ministeren er 'løbet løbsk.'

Derfor gælder det om at sætte tidligt ind.

- Der er noget, der tyder på, at det her nok er mere udbredt, end vi lige går og tror. Og det skal politiet have ro og efterforskningsmuligheder for at danne sig et overblik over, lyder det fra justitsministeren.

Hvad er Dolol

Dolol er et smertestillende lægemiddel, der bruges mod moderate til stærke smerter.

Midlet kan købes på recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stærke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fået fjernet visdomstænder.

Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang række smertestillende midler af opioidtypen - Dolol er en af dem.

Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gør ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og træthed.

Tramadol er også et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: