Minister frygter fræk tendens blandt teenagepiger

Tusindvis private og intime billeder af børn og unge bliver misbrugt på internettet. I følge børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby er det en ekstremt skræmmende tendens

Som et resultat af teknologiens udvikling og internettets tilgængelighed bliver flere og flere udsat for misbrug på nettet, skriver Katarzyna Staciwa, strategisk analytiker i EC3 i Europol i en mail. (Foto: Modelfoto).
Som et resultat af teknologiens udvikling og internettets tilgængelighed bliver flere og flere udsat for misbrug på nettet, skriver Katarzyna Staciwa, strategisk analytiker i EC3 i Europol i en mail. (Foto: Modelfoto).

Tusindvis af teenagepiger bliver digitalt misbrugt.

Sag efter sag viser, hvordan danske teenagepiger får spredt deres ofte kompromitterende billeder på internettet mod egen vilje.

Senest har en del af Vejles teenagepiger fået stjålet deres Facebook-profilbilleder, der blev lagt over på hjemmesiden rateandchill.com.

Her kunne hjemmesidens brugere ud fra profilbillederne stemme på, hvem de mente, var byens smukkeste.

Minister skræmt
Og det skræmmer børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Det er en ekstrem skræmmende tendens, og det er enormt krænkede og nedværdigende for de unge piger, når deres billeder bliver misbrugt, mener hun.

- Lige så fantastiske sociale medier kan være, lige så mange problemer er der, når de bliver brugt til at krænke andre personer, eller netop bliver brugt til at mangfoldiggøre andre personer eller billeder, der var tænkt til at være private, siger Ellen Trane Nørby.

Fem mapper
Pigerne fra Vejle er langt fra det eneste eksempel.

I fem danske byer har der floreret digitale 'mapper' på skoledrenges computere og telefoner.

Mapperne har været spækket med tilsammen flere tusinde private og intime billeder af letpåklædte eller nøgne unge piger fra drengenes omgangskreds.

En af mapperne er efterfølgende endt på internettet, hvor den er gjort tilgængelig for alle og enhver.

Sagen kort: Den 1.100 danske piger misbrugt på russisk hjemmeside af hemmeligt netværk

Tidligere kunne Ekstra Bladet fortælle, at blandt andet private og seksuelle billeder af 1100 danske teenagepiger var stjålet og delt på en russisk hjemmeside af et hemmeligt netværk af danske mænd.

Netværket havde blandt andet stjålet billederne fra diverse sociale medier og byttede dem med hinanden.

Europol advarer
I Europols nye rapport om seksuel udnyttelse af børn på internettet bliver det understreget, at flere og flere unge bliver udsat for misbrug på internettet.

Og ifølge Katarzyna Staciwa, strategisk analytiker i EC3 i Europol, kan det få uoverskuelige konsekvenser for pigerne, hvis deres intime billeder lander på internettet, og ultimativt kan det resultere i seksuel afpresning.

- Selv om billederne er ment til personer, der stoles på, er der en risiko for, at billederne bliver opsnappet og distribueret af pædofile og andre seksuelle krænkere på nettet, hvis billederne ligger på det åbne internet, skriver Katarzyna Staciwa i en mail.

- I de mest ekstreme tilfælde kan det ende med seksuel afpresning, hvor ofrene trues med, at deres intime billeder bliver spredt, hvis ikke afpresserens krav imødekommes, uddyber hun.

Børn og unge skal lære at være online
Det er et problem, man kan imødegå tidligt i folkeskolen, mener formand for rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Theede.

Han siger, at det er nødvendigt at uddanne børn og unge tidligt om færden på internettet.

- Man bliver nødt til at gå ind i folkeskolen og forklare de unge mennesker, at det kan få store konsekvenser for både offeret og krænkeren, og at internettet ikke glemmer, selv om mange tror det, slår Rasmus Theede fast.

'Vi laver løbende nyt materiale'
Der findes ikke et fag i folkeskolen, der lærer elever om at være online på internettet, men det er en del af undervisningen, forklarer Ellen Trane Nørby og pointerer, at man løbende kommer med nyt materiale.

- Vi udgiver løbende materiale om nye ting om emnet, som alle lærere og pædagoger har adgang til.

Det er dog op til den enkelte skole selv at vurdere, om der er ekstraordinært behov for, at eleverne skal lære om for eksempel konsekvenserne ved at dele private oplysninger på internettet, siger hun.

- Det er op til de enkelte skoler, hvor meget man tager det op. Hvis man oplever, at der er et problem, tror jeg, at man har behov for det i langt højere grad, end de steder, hvor man har en løbende dialog om det i lærerkredse og blandt børnene, forklarer hun.

Hør Christina Christensen fortælle om at finde sine syv år gamle intime billeder på en fremmed hjemmeside. (Video: Rasmus Flindt Pedersen) 

1 af 2 - Det er en ekstrem skræmmende tendens, og det er enormt krænkede og nedværdigende for de unge piger, når deres billeder bliver misbrugt, mener børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V). (Foto: Jens Dresling).
2 af 2 Som et resultat af teknologiens udvikling og internettets tilgængelighed bliver flere og flere udsat for misbrug på nettet, skriver Katarzyna Staciwa, strategisk analytiker i EC3 i Europol i en mail. (Foto: Modelfoto).
146 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere