Minister kræver svar efter 'nabohjælp'-kommentar: Hvad gør I ved hjertestop?

Sundhedsministeren kræver nu en redegørelse fra Region Syddanmark

Karen Ellemann er vikarierende Sundhedsminister for Ellen Trane Nørby, der er på barsel. Foto: Tine Stidsvilde
Karen Ellemann er vikarierende Sundhedsminister for Ellen Trane Nørby, der er på barsel. Foto: Tine Stidsvilde

Region Syddanmark skal forklare sig over for ministeren, efter Ekstra Bladet i sidste uge kunne fortælle, at ambulancereddere med nye regler skulle håbe på at få hjælp fra naboen, hvis akutlægebilen var optaget i tilfælde af hjertestop.

Det har fået Sundhedsministeren til at reagere. Det kom frem, da Karen Ellemann blev spurgt om hendes holdning til Ekstra Bladets artikel 'Læge målløs efter besked til ambulancefolk: 'Få hjælp af naboen'.

- Jeg kunne godt tænke mig lige at bruge mine sidste sekunder her på noget i forhold til det oprindelige spørgsmål, som jo tager udgangspunkt i en artikel i Ekstra Bladet, om, hvad det er for nogle retningslinjer, man har i Region Syddanmark i tilfælde af hjertestop.

- Jeg har faktisk i dag bedt Region Syddanmark om at komme med en redegørelse for regionens præhospitale indsats i forbindelse med hjertestop uden for hospitalet, og det er ligesom en besvarelse til begge spørgere, for jeg synes, det kunne være interessant at få den redegørelse.

De Døde Zoner

Ekstra Bladet sætter fokus på sundhedsvæsenet og ulighed i adgangen til hurtig hjælp ved akut sygdom. Har du erfaringer med ambulanceberedskabet, hører vi gerne fra dig. Du kan kontakte journalist Mikkel Ryrsø på MR@eb.dk.

 

Spørgsmålet til ministeren blev stillet af Troels Ravn (S), der flere gange har interesseret sig for ambulanceberedskabet i Region Syddanmark.
Se også: 'Ulovlig' besked til ambulancereddere: Hold jeres mund Se også: Helles mor døde: Nu kommer der ny ambulance

- Hvad er ministerens kommentar til artiklen »Få hjælp af naboen« i Ekstra Bladet den 16. februar 2017, der afslører et forringet akutberedskab i Region Syddanmark, og hvad agter ministeren at gøre, så beredskaberne er intakte og antallet af beredskaber er tilstrækkelige, så responstiderne bliver acceptable og borgerne får den tryghed, de har krav på?

'Forrykt'
Og det er da heller ikke kun politikere, der har rynket på næsen af reglerne i Region Syddanmark, hvor en ambulance nu skal køre alene frem til et hjertestop, hvis akutlægebilen er optaget. Er akutlægen optaget, skal redderne nemllig først frem og konstatere, at der er 'potentiale for genoplivning,' før de må anmode om yderligere assistance.
Se også: De Døde Zoner: Lang ventetid på ambulancen koster liv i landdistrikter

Den regel faldt imidlertid ikke i god jord hos Gunnar Gislason, forskningschef ved Hjerteforeningen og overlæge på hjerteafdelingen på Gentofte Hospital.

- Det er helt forrykt, at man har lavet denne her regel. Vi ved, at hvert minut tæller ved hjertestop, og så går det jo ikke, at den første ambulance skal vente måske 10-15 minutter på, at den næste kommer frem.
Se også: Tjek dit postnummer: Bor du i en Død Zone?

At ambulanceredderne selv skal vurdere, om der er 'potentiale for genoplivning,' imponerede heller ikke forskningschefen.

- Hvordan i alverden skulle en ambulanceredder kunne vurdere, om der er potentiale for genoplivning af en patient. Det er de jo slet ikke uddannet til. Det er en urimelig situation at sætte dem i, og det er livsvigtig spildtid, de skal bruge på at vurdere det og kalde efter yderligere hjælp. Det er ganske enkelt et bekymrende sparetiltag.

50 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere