Minister skal svare i skattely-sag

Ekstra Bladet har afsløret, at Vækstfonden har givet millionlån til en virksomhed med ejerskab i skattely. Nu kræver DF en redegørelse fra erhvervsministeren

Hans Kristian Skibby (DF) vil have svar fra erhvervsministeren, Simon Kollerup (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hans Kristian Skibby (DF) vil have svar fra erhvervsministeren, Simon Kollerup (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Den statslige investeringsfond, Vækstfonden, har givet et millionlån til den danske virksomhed Templafy, som har ejerskab i et af verdens mest berygtede skattely - Caymanøerne. Det kunne Ekstra Bladet fortælle lørdag.

SAGEN KORT

Ekstra Bladet har afsløret, at statens investeringsfond har lånt et større millionbeløb til den danske it-virksomhed Templafy, der har ejerskab på Caymanøerne, som er på EU's sortliste over skattely.

Hverken virksomheden eller Vækstfonden vil gå i detaljer om lånet, men i en artikel i Berlingske i oktober fremgik det, at lånet var på 80 mio. kroner og blev givet i samarbejde med Danske Bank.

Selskabet på Caymanøerne ejer omkring 40 procent af it-virksomheden og er registreret i en postboks i et hus, hvor det tidligere er blevet beskrevet, at over 20.000 virksomheder er registreret. Adressen er desuden kendt fra Panama Papers.

Nu får afsløringen DF's erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, til at kræve en redegørelse fra ministeren.

- Jeg synes, det er stærkt bekymrende, beskæmmende og stærkt provokerende. Man bør holde sig langt væk fra investeringer, hvor den største ejer er placeret i en postkasse i skattely på Caymanøerne, siger han til Ekstra Bladet.

- Det betyder også, at jeg på baggrund af det her vil sende nogle spørgsmål til erhvervsministeren og bede om en redegørelse.

Caymanøerne er netop blevet tilføjet til EU's sortliste over skattely. Da Vækstfonden investerede i virksomheden var skatteparadiset derfor endnu ikke på listen.

- Jeg er bevidst om, at de (Vækstfonden red.) har foretaget investeringen før, Cayman kom på listen, men alle, der har beskæftiget sig med skattely-diskussioner, de ved jo, at når der står 'Caymanøerne', så burde alt bimle og bamle, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

- Det er en skærpende omstændighed, at det er vores allesammens penge, man investerer i en kreativ butik som den her med ejerskab på Caymanøerne, siger han.

I denne bygning er Templafys ejerselskab registreret i en postboks. Bygningen, Ugland House, er berygtet, fordi det tidligere er blevet beskrevet, at 20.000 virksomheder er registreret på adressen. Derudover dukker adressen op flere gange i eksempelvis Panama Papers. Foto: Shutterstock
I denne bygning er Templafys ejerselskab registreret i en postboks. Bygningen, Ugland House, er berygtet, fordi det tidligere er blevet beskrevet, at 20.000 virksomheder er registreret på adressen. Derudover dukker adressen op flere gange i eksempelvis Panama Papers. Foto: Shutterstock

Mere transparens
Den statslige investeringsfond er i vid udstrækning undtaget reglerne om aktindsigt og er underlagt særlige regler, der gør, at fonden ikke kan give detaljer om sine investeringer.

Det var derfor heller ikke muligt for Vækstfondens øverste chef, Rolf Kjærgaard, at udtale sig om den konkrete investering, da Ekstra Bladet interviewede ham.

Interview med Rolf Kjærgaard, CEO i Vækstfonden

På Vækstfondens hjemmeside skamroser de tech-virksomheden Templafy, som de spår 'en stor fremtid'.

Rolf Kjærgaard, CEO i Vækstfonden, understreger alligevel i starten af interviewet, at han ikke kan udtale sig om den konkrete investering.

- Det, vi altid forholder os til, er, at der skal betales skat der, hvor virksomhederne er hjemmehørende, og der, hvor de skaber værdi, siger han i stedet. 

- Hver gang, vi laver en investering, laver vi en meget grundig undersøgelse af skatteforholdene for at se, om den struktur, vi investerer i, er skruet sammen på den mest hensigtsmæssige måde ud fra det, den laver. Eller om den er skruet sammen for at lave aggressiv skatteplanlægning. Og hvis det er det sidste, så investerer vi ikke.

- Synes du ikke, det er aggressivt at placere sig et sted, hvor selskabsskatten er nul? Du placerer dig ovenikøbet i en postboks i et hus, hvor der er over 20.000 andre virksomheder registreret og på en adresse, som er kendt fra Panama Papers?

- Jeg kan ikke forholde mig til hypoteser og spekulation, lyder svaret.

Rolf Kjærsgaard svarer stort set det samme ved alle spørgsmål i det 17 minutter lange interview. Virksomhedens registrering et bestemt sted skal være forretningsmæssigt begrundet.

- Du kan ikke svare på, hvad den forretningmæssige begrundelse kunne være i at lade sig registrere på Cayman? Nu har jeg spurgt syv gange på forskellige måder.

- Og jeg bliver ved med at fortælle dig, hvad der er vores politik ved investeringer i virksomheder og fonde. Er det forretningsmæssigt begrundet, gør vi det. Er det ikke, så gør vi ikke.

- Hvad ville den forretningsmæssige begrundelse være i at være registreret på eksempelvis Cayman?

- Igen, jeg ønsker ikke at indgå i spekulation.

- Nej, men du kan heller ikke tale konkret?

- Det konkrete er hver enkelt investering, vi laver, og det principielle er måden, vi bedriver investeringer på.

Den manglende transparens gør det også umuligt at danne sig et overblik over eventuelle andre virksomheder, som Vækstfonden investerer i, med forbindelser til lande på EU's sortliste over skattely.

- Jeg synes, det er foruroligende. Jeg vil gerne være med til at se på, om der skal være en større grad af transparens, så det er nemmere at se, hvad det er for en ejerstruktur, der er bag ved de enkelte selskaber. Den åbenhed, synes jeg, skal udvides, siger erhvervsordføreren fra DF, Hans Kristian Skibby, til Ekstra Bladet.

Sortliste over skattely

Amerikansk Samoa

Amerikanske Jomfruøer

Caymanøerne

Fiji

Guam

Oman

Palua

Panama

Samoa

Seychellerne

Trinidad og Tobago

Vanuatu

Kilde: EU

Det er dog muligt at grave sig ned i Vækstfondens engagementer, hvis fonden ejer over en vis procentdel af virksomhederne. I det tilfælde vil det fremgå i CVR-registeret og således være offentligt tilgængeligt. Det er dog langt fra alle Vækstfondens engagementer, der vil være tilgængeligt på den måde, fordi Vækstfonden har flere forskellige låne- og investeringstilbud.

Eksempelvis fandt Ekstra Bladet kun it-virksomheden Templafy med forbindelse til skattely, fordi Vækstfonden selv skamroser den på sin hjemmeside.

It-virksomheden Templafy er ejet af en virksomhed på Caymanøerne. Foto: Aleksander Klug
It-virksomheden Templafy er ejet af en virksomhed på Caymanøerne. Foto: Aleksander Klug

Det har søndag ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+