Minister vil lette grønne afgifter for visse virksomheder

Forslag om at give energitunge virksomheder særligt nedslag er den forkerte vej at gå, mener Dansk Erhverv

Der er brug for akut hjælp til afgiftsplagede virksomheder i krig på eksportmarkederne.

Det fastslår klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) med afsæt i en endnu ikke offentliggjort rapport, der stiller skarpt på konsekvensen af høje energiomkostninger i erhvervslivet, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

- Rapporten viser, at til trods for lave elpriser belastes en række brancher af en alt for høj PSO-regning, som virksomhederne ikke kan vælte over på deres kunder, uden at det kommer til at koste konkurrencekraft, siger Lars Christian Lilleholt.

PSO - eller Public Service Obligations - kendes også som den grønne elafgift.

Med sidste sommers vækstaftale fik energitunge virksomheder et særskilt nedslag i den grønne elafgift på i alt 1,1 milliarder kroner frem mod 2020. Men det er ikke nok, lyder det nu fra Lilleholt.

Konkret vil han blandt andet forsøge at fremrykke en årlig PSO-rabat på 100 millioner kroner, så den gælder allerede fra 2016.

Samtidig skal en ny finansieringsmodel af den grønne omstilling, som EU-Kommissionen kræver inden 2017, slanke PSO-regningen for konkurrenceudsatte virksomheder på bekostning af resten af erhvervslivet og forbrugerne, lyder meldingen.

Mens Foreningen af Slutbrugerne af Energi, som omfatter flere af de mest energiforbrugende virksomheder, kalder udmeldingen fra ministeren for "tiltrængt", så er Dansk Erhverv ikke tilfreds med de nye toner.

- Hvis der et PSO-problem, rammer det hele erhvervslivet. Derfor skal det ikke løses ved selektive PSO-lempelser, men ved generelle lempelser, siger Søren Büchmann Petersen, energipolitisk chef i Dansk Erhverv, til Finans.

5 kommentarer
Vis kommentarer