Minkavler afsløret igen: Trebenet mink skreg af smerte

Vanrøgt: Flere dyr måtte aflives, da myndighederne dukkede op hos en berygtet avler

Minkavler afsløret igen: Trebenet mink skreg af smerte

Se med her

Dyr skreg af smerte fra åbne, dybe kødsår.

Skønt minkavler Michael Møller lovede bod og bedring, da Ekstra Bladet og ’Operation X’ i 2009 afslørede grusomme billeder af ufattelige lidelser på hans farm på Djursland, fortsatte han med at vanrøgte dyrene.

Og Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at han han flere gange siden har fået hård kritik af myndighederne.

Mink måtte aflives

Således fandt Fødevarestyrelsens Veterinær-rejsehold i 2013 fire mink på hans farm, der havde det så skrækkeligt, at de måtte aflives. Yderligere 265 var gennem det seneste år blevet behandlet for sår og bid.

En ’hvid han-mink mangler bagben. Den skriger højt ved palpation (berøring, red.) af området’, skriver rejseholdets dyrlæger i en rapport, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Rapporten er vedlagt grimme billeder af lidende dyr, som Michael Møller måtte aflive, efter han fik påbud fra rejseholdet.

Denne mink havde flere væskende sårskader i området oven på hovedet. foto: Veterinærrejseholdet
Denne mink havde flere væskende sårskader i området oven på hovedet. foto: Veterinærrejseholdet

Sår i hovedet

Billederne viser blandt andet en mink med ’flere sårskader i området oven på hovedet, der er væskende’.

- Det er bestemt ikke godt nok, når vi kunne finde sådanne dyr, fastslår Flemming Kure Marker, chef for veterinær-rejseholdet.

I december i fjor var den gal igen. Her blev Michael Møller stoppet af politiet i en motorvejskontrol nær Støvring, oplyser Nordjyllands Politi til Ekstra Bladet.

Han var i færd med at transportere en overlæsset lastbil med mink. Politiet sigtede ham for overtrædelse af dyreværnsloven, fordi minkene kunne skide hinanden i hovedet, fordi burene ikke var afdækkede.

Betalte bøde

Sagen blev afsluttet med, at Møller i juni betalte en bøde for lovbruddet.

I fredags mødte Ekstra Bladets reporter op på hans farm for at høre, om han var begyndt at tage vare på minkenes ve og vel.

Det hævdede han, at han hele tiden havde gjort, så vi bad om at se hans farm. Det indvilgede han i. Her så vi gennem 45 minutter hundredvis af dyr, der så ud til at have det under omstændighederne godt, men også to mink, som Michael Rasmussen ikke havde opdaget havde henholdsvis et grimt sår på halen og en blodig næse.

Han erkendte, at dyrene skulle i behandling, og at han ikke selv havde opdaget skaderne.

En af Michael Møllers sorte mink havde et tre centimeter stort væskende sår foran venstre skulder. Foto: Veterinær-rejseholdet
En af Michael Møllers sorte mink havde et tre centimeter stort væskende sår foran venstre skulder. Foto: Veterinær-rejseholdet
 

Beskyldes for dyremishandling

Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef i Anima, synes, at det, der sker på farmen, er dyremishandling.

- Dyrene lider åbenlyst, og det er ganske enkelt skrækkeligt. Vi ved, dette er konsekvensen af at holde aktive rovdyr i små bure, og det er ufatteligt, at avleren får lov at fortsætte.

Problemer på hver tredje farm

Det er langtfra kun på på Michael Møllers minkfarm, at dyr er blevet vanrøgtet.

Ved den seneste store dyrevelfærds-razzia, som myndighederne gennemførte forrige år, fik 37 minkavlere – svarende til hver tredje – nådesløs kritik for ikke at behandle de syge og skadede dyr ordentligt.

Fire steder stod det så grelt til, at ejerne lev politianmeldt.

- Det var relativt mange, som fik kritik for overtrædelser, men jeg har en forventning om, at tallet siden er blevet nedbragt, blandt andet som følge af de tiltag, som branchen og Fødevarestyrelsen sammen har igangsat, siger Flemming Kure Marker, chef for veterinær-rejseholdet.

Få promille

Sander Jacobsen, der er kommunikationschef i minkavlernes brancheforening Kopenhagen Fur, henviser til, at overtrædelserne vedrører et meget lavt antal mink; under en promille af de kontrollerede dyr, der har givet anledning til kritik.

- Minkfarmene klarer sig rigtig pænt i forhold til de øvrige husdyrbrug; svin, kvæg og kyllinger.

Han henviser til andre årlige kontroller, der viser, at at kun knap hver femte sted får kritik for overtrædelse af en eller flere regler.

- Men målet er, at der slet ikke skal gives kritik, siger han.