Mirakel-fund: Finder 2,8 millioner år gammelt kæbeben

Fandt venstre side af en underkæbe med fem tænder

Den studerende Chalachew Seyoum holder fremviser sit fund, et 2.8 millioner år gammelt kæbeben, som er den ældste rest fundet af slægten Homo, hvorfra mennesket stammer. (Foto: AP Photo/Chalachew Seyoum)
Den studerende Chalachew Seyoum holder fremviser sit fund, et 2.8 millioner år gammelt kæbeben, som er den ældste rest fundet af slægten Homo, hvorfra mennesket stammer. (Foto: AP Photo/Chalachew Seyoum)

En studerende i den amerikanske stat Arizona har gjort et imponerende arkæologisk fund i Etiopien, der giver ny viden om menneskets oprindelse.

Han har fundet et kæbeben, som er ca. 2.8 millioner år gammelt.

Chalachew Seyoum, en kandidatstuderende fra Etiopien, fandt venstre side af en underkæbe med fem tænder på en ekspedition i  den nordøstlige del af Etiopien i 2013.

- Jeg klatrede op på et lille plateau og fandt fossilet lige på toppen af bakken, fortæller Chalachew Seyoum.

Ældste menneskefund nogensinde

Ifølge en ny undersøgelse publiceret onsdag i tidsskriftet Science er fossilet det ældste, der nogensinde er fundet af slægten Homo. Det er den, det moderne menneske stammer fra.

Forskere har tidligere fundet fossiler, der er 3 millioner år gamle, men af en anden slægt. Det næstældste fund er ca. 2.4 millioner år gammelt og blev opdaget i samme område, ifølge Arizona State University, hvor Chalachew Seyoum studerede.

Den studerendes fund er fra tiden i midten og giver derfor ny viden om, hvad der skete i de mellemliggende 700.000 år og dermed om menneskets afstamning.

Videnskabsfolk siger nu, at mennesket måske har udviklet sig en halv million år tidligere, end man før havde antaget.

Forskere har allerede fastlagt, at mennesket, som kæben stammer fra, gik oprejst på to ben og boede i et tørt, goldt område. Videnskabsfolk prøver stadig på at finde ud af, hvad mennesket spiste og om det brugte stenværktøj.

Videnskab Abemennesker brugte redskaber før mennesker

1 af 2 Dette 2.8 millioner år gamle kæbeben er den ældste rest fundet af slægten Homo, hvorfra mennesket stammer. (Foto: AP Photo/Chalachew Seyoum)
2 af 2 Den studerende Chalachew Seyoum holder fremviser sit fund, et 2.8 millioner år gammelt kæbeben, som er den ældste rest fundet af slægten Homo, hvorfra mennesket stammer. (Foto: AP Photo/Chalachew Seyoum)
19 kommentarer
Vis kommentarer