Mirakelasfalt kan spare bilister for en halv milliard

Asfalt med mindre rullemodstand kan være godt for både miljøet og bilisternes pengepung. Testes lige nu flere steder i landet

Vejdirektoratet tester lige nu en ny type asfalt med mindre rullemodstand, der kan spare klimaet for CO2-udledning og bilister for brændstofudgifter. Blandt andet på denne strækning på Helsingørmotorvejen. Foto: Mogens Flin
Vejdirektoratet tester lige nu en ny type asfalt med mindre rullemodstand, der kan spare klimaet for CO2-udledning og bilister for brændstofudgifter. Blandt andet på denne strækning på Helsingørmotorvejen. Foto: Mogens Flin

Vejdirektoratet tester lige nu en ny type asfalt med mindre rullemodstand flere steder i landet. Mindre rullemodstand betyder, at bilister skal træde mindre på speederen, og dermed bruge mindre brændstof for at komme fra A til B.

Dermed ser både miljø og pengepung ud til at blive de store vindere, hvis testresultaterne viser sig positive.

Der er tale om en specialblandet asfalt, som mindsker bilernes rullemodstand – altså den modstand, der opstår, når dæk og vej møder hinanden. I testfasen i laboratoriet har det vist sig, at rullemodstanden er faldet fire procent.

Hvis asfalten lægges ud på samtlige 3815 kilometer statsvej, svarer det ifølge Vejdirektoratet til, at bilister og anden trafik årligt vil kunne spare op til 57 millioner liter brændstof.

Eller 627 millioner kroner med en brændstofpris på 11 kroner pr. liter.

- Vores forventninger peger på, at borgerne og virksomhederne i gennemsnit sparer op til 40 millioner kroner i brændstof for hver million kroner, der investeres i klimavenlig asfalt. Så det vil både være til glæde for klimaet og for trafikanterne, siger projektleder Christian Axelsen fra Vejdirektoratet.

HER KØRER DU PÅ MULIG MIRAKELASFALT

Mirakelasfalten blev rullet ud i 2018 følgende steder:

Helsingørmotorvejen
500 meter i nordgående retning fra broen over Lyngbyvej.

Østjyske Motorvej
Cirka to kilometer i nordgående retning ved Taulov.

Sydmotorvejen
6,5 kilometer i sydgående retning ved Maribo og fire kilometer i nordgående retning.

Skovvejen
Cirka 1,6 kilometer på rute 23 Skovvejen ved Tornved i østgående retning.

Men det er ikke kun pengepungen, der kan få det bedre af mirakelasfalten. Også miljøet kan vinde stort.

- Forsøget rummer betydelige miljømæssige perspektiver, fordi selv en beskeden formindskelse af CO2-udledningen fra vejtrafikken kan have meget stor indvirkning på klimaet, siger Christian Axelsen.

- Hvis vi kan nedsætte rullemodstanden med op til fire procent, kan dette svare til en besparelse på op mod 57 millioner liter brændstof i 2030, hvilket vil reducere op mod 143.000 ton CO2-udledning samt en reduktion på op mod 76 ton kvælstofdioxider, de såkaldte NOX’er, siger han.

OTTE ÅRS UDVIKLING

Udviklingen af den nye asfalt begyndte i 2011. Målet er at få nedbragt transportsektorens CO2-udledningen.

Det er ændringer i materialevalg og den kemiske sammensætning, der har skabt den formodede vidunderasfalt.

- For eksempel anvendes en speciel form for polymermodificeret bindemiddel, en anden filler-komponent, og så er der tilmed fokus på selve udlægningen, forklarer projektleder Christian Axelsen fra Vejdirektoratet.

Asfalten er udviklet i et samarbejde mellem RUC, DTU, NCC og Vejdirektoratet.

Mens vi venter ...
Hos bilejernes egen organisation er man glade for udsigten til at møde mindre rullemodstand på motorvejene.

- Mens vi venter på nye drivmidler, skal vi da klart forfølge alle muligheder for at få grønnere transport. Og en asfalt med lavere rullemodstand er jo også godt nyt for elbiler, påpeger Torben Lund Kudsk, afdelingschef hos FDM.

Ifølge ham handler det i sidste ende om, hvad merprisen bliver.

- Alle klimatiltag koster jo penge, så det handler også om, hvad merprisen bliver. Men hvis vi både kan skåne miljøet og spare på udgifter til brændstof, så er det fint. Det plejer jo at være bilisterne, der skal have penge op af lommen.

Vejdirektoratet kan på nuværende tidspunkt ikke udtale sig om testresultaterne. De aflægger rapport til transportministeriet i august.

83 kommentarer
Vis kommentarer