Mistanke om ebola i Sverige

En person på et svensk hospital er mistænkt for at have ebola

Hør mere om mistanken om ebola her. Video: Aftonbladet

Akutmodtagelsen på et hospital i den svenske by Enköping er blevet lukket ned på grund af frygt for ebola.

Det skriver Aftonbladet.

En patient er blevet indlagt og har symptomer, der har fået personalet til at mistænke, at der kan være tale om den frygtede sygdom.

Akutmodtagelsen er helt lukket ned. Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix
Akutmodtagelsen er helt lukket ned. Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix
 

Patienten er nu blevet isoleret, og der er blevet taget hånd om det personale, som har haft med vedkommende at gøre, oplyser Region Uppsala.

Den mulige ebola-smittede patient bliver nu behandlet på infektionsklinikken på universitetshospitalet i Uppsala.

Regionen oplyser, at man i aften får svar på de prøver, der er taget, og de understreger samtidig, at der fortsat kun er tale om en mistanke, hvorfor der kan være tale om andre sygdomme.

Personer der kan være blevet smittet opfordres til at ringe på, så de kan blive modtaget på sygehuset. Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix
Personer der kan være blevet smittet opfordres til at ringe på, så de kan blive modtaget på sygehuset. Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix
 

En større epidemi med ebola var i udbrud i det vestlige Afrika i 2014, hvor der verden over var en frygt for, at sygdommen ville brede sig yderligere.

Det lykkedes dog mere eller mindre at bekæmpe sygdommen helt, men i august sidste år startede en epidemi på ny i Den Demokratiske Republik Congo. I midten af november var dødstallet oppe på over 200.

Det fremgår ikke af pressemeldingen fra Region Uppsala, hvordan den svenske patient eventuelt er blevet smittet med ebola.

Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix
Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix

Fakta: Den dødelige ebola-virus

  • Ebola har fået sit navn efter Ebolafloden i Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976.

  • Ebola-virus omfatter fire undertyper: Ebola-Zaire, Ebola-Sudan, Ebola-Elfenbenskysten, og Ebola-Reston, hvor sidstnævnte ikke er smitsom blandt mennesker.

  • Mennesker smittes af inficerede flagermus ved direkte kontakt. Smitte mellem mennesker foregår ved kontakt med blod eller sekreter.

  • Symptomer ses indledningsvis ved høj feber, hovedpine, muskelømhed, mavepine, træthed, diarré, ondt i halsen, udslæt og opkast.

  • I løbet af en uge udvikles brystsmerter, chok, blindhed og massiv blødning fra mave-tarmkanalen og andre kropsåbninger.

  • Der er en dødelighed på 50-90 procent ved ebola-virus.

  • Behandlingen foregår symptomatisk ved væsketerapi, ilt og erstatning af blodtab.

  • Forebyggelse af smittefare kan ske ved at undgå huler og miner i det centrale Afrika, hvor der er risiko for at støde på flagermus.

  • Der anbefales god hygiejne i forbindelse med behandling af patienter med ebola-virus for eksempel ved brug af mundmaske, handsker, kittel, beskyttelsesbriller og engangsudstyr.

  • En eksperimentel vaccine har været afprøvet i dyreforsøg, men er endnu ikke tilgængelig.

Kilde: Center for Biosikring- og Beredskab

247 kommentarer
Vis kommentarer