Mister Aarhus fylder 70

Den tidligere socialdemokratiske borgmester i Aarhus, Flemming Knudsen, runder et skarpt hjørne med et par ridser i sit folkelige image, men med smilet i behold

Hårpragten er knap så omfattende og mere grå, men cirka 20 år efter, at dette billede blev taget, er den tidligere Aarhus-borgmester Flemming Knudsen (S) stadig i topform, når han i dag fylder 70 år. (Foto: Hans Bølcho)
Hårpragten er knap så omfattende og mere grå, men cirka 20 år efter, at dette billede blev taget, er den tidligere Aarhus-borgmester Flemming Knudsen (S) stadig i topform, når han i dag fylder 70 år. (Foto: Hans Bølcho)

Enhver sports- og kulturglad aarhusianer har med garanti krydset Flemming Knudsens vej, når de har jublet med byens håndboldspillere, grædt med fodboldspillerne eller bestilt en fadøl ved den årlige festuge. Den tidligere borgmester i den jyske hovedstad fra 1997 til 2001 er med andre ord et af den halvstore bys mest kendte ansigter hos generation 40-plus.

I dag runder den trinde, lattermilde mand 70 år uden tilsyneladende at have skruet ned for sit udadvendte gén som en markant skikkelse i det aarhusianske bybillede og ved alverdens sports- og kulturarrangementer med aarhusiansk tilsnit.

Nyheder Wammen fik sin Karen: Koldt, vådt og hjertevarmt

- Jeg føler bestemt ikke alderen tynge. Jeg kan stadig tænke nye tanker og er meget interesseret i sundhed, medicin og kultur, siger Flemming Knudsen i et stort fødselsdagsinterview med den lokale avis Aarhus Stiftstidende.

Den lærer-uddannede eks-borgmester og rådmand for skoler-, fritid og kultur blev landskendt, da han i 1997 - efter et par år som rådmand - overtog Thorkild Simonsens borgmesterstol. Thorkild Simonsen var forinden blevet udpeget af eks-statsminister Poul Nyrup Rasmussen som ny indenrigsminister, og det blev samtidig Flemming Knudsens vej til sin 'storhed og fald' i de følgende år frem til 2001.

Grim og personlig hetz
Hvor Flemming Knudsen havde fået imponerende 21.000 personlige stemmer ved kommunalvalget i 1997 - og derefter forblev på borgmesterkontoret de kommende fire år - så steg hans popularitet yderligere ved det efterfølgende valg i 2001 til 24.178 personlige stemmer.

Alligevel skubbede Venstres unge, fremadstormende Louise Gade med hjælp fra De Radikale Flemming 'Fadøl' af tronen og afbrød dermed 82 års uafbrudt socialdemokratisk styre i Aarhus siden 1919. Valgkampen i 2001 havde været ualmindelig personlig og hård. Det var den folkelige, runde og måske lidt for tørstige Flemming Knudsen over for den unge, kønne jurist, Louise Gade, som Aarhus Stiftstidende formulerede det i gårsdagens udgave.

- Det var et nederlag, jeg naturligvis var ked af. Især for partiets skyld. Og det ærgrede mig, fordi jeg var glad for at være borgmester, siger Flemming Knudsen, der voksede op i Rosenvangs Allé i Viby.

Valgnederlaget fulgte i kølvandet af, at Flemming Knudsen havde stået for skud i, hvad han og mange andre oplevede som en grim og personlig hetz, som skyggede for hans politiske jeg.

Stoppede med øl
Valgplakater med Flemming Knudsen blev revet ned fra lygtepælene eller påført nye tekster med 'Stem på Flemming Fadøl'. I andre tilfælde blev plakaterne tilført et ekstra A, så der stod AA (en forkortelse for Anonyme Alkoholikere). Der var ikke tale om drengestreger, men professionelt trykte plakater, og sagen blev ikke bedre af, at Ekstra Bladet skrev 'Øl-Knudsen' på forsiden.

Flemming Knudsen opfatter stadig hetzen som ét stort karaktermord på en politiker, der som bykonge så det som sin fineste opgave at sige ja til alle invitationer til receptioner og festligheder, der kunne gavne Aarhus. Flemming Knudsen var som borgmester ofte blevet set i godt humør også i disse sammenhænge med et glas i hånden.

USA´s præsident havde allerede inden terrorhændelserne i København inviteret Aarhus´ borgmester Jacob Bundsgaard til en konference mod terror i Washington i denne uge. Statsminister Helle Thorning Schmidt er også inviteret, og de fremmødte skal på især et praktisk plan diskutere, hvordan man undgår, at unge udvikler sig i en så ekstrem retning, at de udgør en potentiel terror-risiko mod de samfund, de lever i. Samfund Obama vil møde Aarhus-borgmester

Sladder og ondsindede rygter fik ham i valgkampen 2001 til kun at drikke danskvand i offentligheden for at mane sladderen og rygterne i jorden.

- Jeg var ved at få paranoia af de rygter. Hvis jeg blev set gå ud fra et værtshus, troede folk jo, at jeg havde drukket øl, selv om jeg havde fået danskvand. Men en dag havde jeg fået nok. Derefter gjorde jeg, som jeg plejede, og drak de øl, jeg havde lyst til, fortæller Flemming Knudsen til Aarhus Stiftstidende.

'Jeg havde haft min tid'
Efter fire år og to måneder som borgmester og 12 år som rådmand blev Flemming Knudsen i 2009 medlem af Regionsrådet, som han genopstiller til ved valget i 2017. Han har aldrig haft børn. Det samme er tilfældet for hans hustru Lisbeth Lautrup, der fylder 60 senere på året.

Parret, som bor på Marselis Boulevard i det sydlige Aarhus, fejrer deres to runde fødselsdage sammen på deres bryllupsdag 25. juli. Det sker med 27 voksne og fem børn, som er inviteret med til fødselsdagsfest i Østrig.

Flemming Knudsen overlod sin kulturrådmandspost til den nuværende Aarhus-borgmester, Jacob Bundsgaard, 18. februar 2009.

- Jeg sagde til mig selv, at jeg havde haft min tid, og at Jacob var den nye mand, der skulle øve sig på en rådmandspost.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et par uddybende kommentarer fra dagens fødselar, men han har ikke reageret på vores henvendelser.

1 af 6 'Øl Knudsen', 'Flemming Fadbamse'. Den tidligere Aarhus-borgmester fik mange etiketter hæftet på sig, da han var politisk frontfigur i landets næststørste by fra 1997-2001. Her drikker han dog danskvand. (Foto: Claus Bonnerup)
2 af 6 
3 af 6 Flemming Knudsen og hans nuværende hustru, Lisbeth Lautrup, fejrede dobbelt bryllup med Knudsens forgænger som borgmester i Aarhus, Thorkild Simonsen, og dennes frue Edny i juli 2000. (Foto: Klaus Gottfredsen)
4 af 6 Tidligere bykonge af Aarhus, socialdemokraten Flemming Knudsen, fylder i dag 70 år i fin form. (Foto: Erik Kragh/Polfoto)
5 af 6 
6 af 6 Hårpragten er knap så omfattende og mere grå, men cirka 20 år efter, at dette billede blev taget, er den tidligere Aarhus-borgmester Flemming Knudsen (S) stadig i topform, når han i dag fylder 70 år. (Foto: Hans Bølcho)
6 kommentarer
Vis kommentarer