Annonce:
Annonce:

Mobbeofre bliver syge af søvnmangel

Folk der bliver mobbet på arbejdet kan ende med så voldsomme søvnproblemer, at de bliver langtidssygemeldt, viser ny undersøgelse

Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox
Annonce:
Følg Samfund

Hvis du bliver mobbet på din arbejdsplads, er din risiko for at blive sygemeldt i længere tid dobbelt så stor, som dine kolleger, der ikke bliver mobbet.  Det skriver Avisen.dk (LINK) Og det kan være fordi, at du ikke sover om natten. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Hvis man sover dårligt om natten i gennem længere tid, risikerer man nemt at blive syg. Og risikoen for at sove dårligt er dobbelt så stor hos ofre for mobning som for andre, fortæller arbejdsmiljøforsker ved Københavns Universitet og det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Åse Marie Hansen, der står bag undersøgelsen.

Læs også: Sådan spotter du stress hos din kollega - og hjælper

Annonce:

Søvnmanglen gør, at man ikke har overskud til at gøre sit arbejde så godt, som man gerne vil. Og det kan igen give stress og søvnproblemer, der til sidst kan gøre en syg Det fortæller søvnspecialist Torben Jager Petersen.

- Man ender hurtigt i en ond spiral, hvor man møder energiforladt på arbejde og føler, at man ikke gør det godt nok. Det påvirker ens robusthed og selvfølelse, fortæller han.

Læs også: Test dig selv: Er du i virkeligheden medløber, når din kollega bliver mobbet?

13 procent syge af for lidt søvn
Sammen med andre forskere har Åse Marie Hansen gennemført to store undersøgelser af sammenhængen mellem sygefravær, stress og søvnproblemer på danske arbejdspladser. Her har de spurgt 7.650 beskæftigede og kom frem til, at mobbede har dobbelt så højt sygefravær end andre, når man ser på sydom over 30 dage.

Læs også: Carl-Mar: Børn skal bare lære at mobbe igen

Ifølge forskerne skyldes 13 procent af sygefraværet,  at mobbeofrene sover dårligtom natten.

Annonce:

- Når man bliver udsat for hyppig mobning i seks til tolv måneder, kan det ende med, at man bliver så stresset, at det kan gå ud over ens søvn, fortæller hun.

I en anden undersøgelse fra 2009 udgivet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, har man set på, hvor mange der bliver mobbet på det danske arbejdsmarked. Den viser, at ud af den arbejdende befolkning havde 1,6 procent været udsat for mobning mindst ugentligt og 6,7 procent en gang imellem.

- Mobning er ofte et resultat af konflikter, der ikke bliver løst i tide. Og de bunder ofte i forhold i organisationen, som f.eks. forandringsprocesser, ledelseskvalitet, uklarhed ift. ansvarsområder, mistillid eller konfliktskyhed, fortæller erhvervspsykolog og forsker i mobning Eva Gemzøe Mikkelsen, som var med til at lave undersøgelsen.

Annonce:

Søvnmanglen gør en til mobbeoffer
 Der er tale om mobning, hvis man er udsat for gentagne negative handlinger over længere tid, som man ikke føler, at man kan forsvare sig imod. Hvis det sker over flere måneder, vil det på et tidspunkt udvikle sig til stress, hvor man har svært ved at finde ro om aftenen.

Læs også: Mary i nyt skridt mod mobning

- Hændelserne kører rundt i ens hoved, så man ikke kan falde i søvn. Ofre for mobning vågner oftere om natten, og har svært ved at sove videre, fortæller Åse Marie Hansen.

For at skubbe de ubehagelige oplevelser væk, kan det også betyde, at mobbeofre søger adspredelse i tv, computerspil eller alkohol. Men det gør det kun endnu sværere at falde i søvn, fortæller Torben Jager Petersen. Han peger på, at bedre søvn kan være med til at forebygge mobning.

Læs også: Kim blev mobbet af chefen i fem år: "Han forvandlede sig til en modbydelig karl"

Annonce:

- Det er vigtigt at skabe de rigtige rammer for at sove. Hvis ikke det hjælper på søvnen, er det en god idé at få behandlet søvnproblemet, før det bliver kronisk. En bedre søvn kan gøre en mere robust og selvsikker, så man ikke lige så nemt ender som mobbeoffer. På den måde kan man vende spiralen til en positiv, fortæller han.

Ufaglærte bliver mest mobbet
Undersøgelser viser, at det især er blandt ufaglærte, at mobning opstår. Her er det mest inden for håndværksfag, landbrug og industri. I vidensfag, hvor de ansatte har lange uddannelser, er mobning mere sjældent. Samtidig sker mobning især, når der er en overrepræsentation af det ene køn.

- Hvis der f.eks. er lav social kapital i en virksomhed, og man ikke taler om tingene og ikke tager konflikterne, når de opstår, så kan mobning få lov at udvikle sig. Hvis problemet ikke håndteres professionelt, kan situationen udvikle sig virkeligt alvorligt. Forskning viser f.eks. at mange mobbede har selvmordtanker, fortæller Eva Gemzøe Mikkelsen.

Annonce:

Mobning fører til depression- og omvendt
Tidligere undersøgelser peger også på, at der er en sammenhæng mellem mobning og depression. Men ny dansk forskning viser også, at personer, der er deprimerede, også har forhøjet risiko for at ende med at blive mobbet på deres arbejdsplads.

- Der er meget tale om robusthed, og at man skal være klædt på til at håndtere udfordringer på arbejdspladsen. Men en arbejdsplads bør også kunne rumme personer, der i en periode ikke er så robuste, uden at de så ender med at blive mobbet, siger Eva Gemzøe Mikkelsen.

Læs også: Sygeplejersken Anette fik stress: "Systemet er sygt"

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: