Den seneste tid er flere i Aarhus blevet smittet med covid-19, og det resulterede i dag i, at flere hundrede stod i kø ved det mobile testcenter i Braband.
Den mobile testenhed de næste to uger køre rundt i boligområder, der er hårdt ramt. Det oplyser Aarhus Kommune i en meddelelse.
Her vil borgere uden symptomer kunne blive testet, efter at kommunen den seneste tid har været hårdt ramt af virusudbruddet.
Særlig borgere med somalisk baggrund
I sidste uge havde tre ud af fire smittede i Aarhus somalisk baggrund, og det har også fået flere somaliske foreninger til at reagere.
- Vi har set en stor stigning blandt somaliere, og det er meget bekymrende. Vi har alle en interesse i at få kontrol over smitten, og vi er derfor sikker på, at vores fælles indsats kan gøre en forskel. Vi vil holde møde med alle formænd for de somaliske foreninger og anbefale at de drosler aktiviteterne ned. Rigtig meget er allerede lukket ned, siger AarhuSomali foreningens to talsmænd, Abdirahman Iidle og Daud Hussein Ahmed.
Derfor bliver der - ud over den mobile enhed - nu iværksat flere tiltag rettet mod gruppen.
- Det er vigtigt, at vi gør noget nu, lyder det fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), i en separat meddelelse.
Borgmesteren har onsdag holdt møde med foreningen AarhuSomali, der repræsenterer 13 somaliske foreninger i Aarhus. Den skal være med til at sikre, at informationen når ud til aarhusianere med somalisk baggrund.
- Vi har alle en interesse i at få kontrol over smitten, og jeg er derfor sikker på, at vores fælles indsats kan gøre en forskel, siger foreningen.
Statens Serum Institut (SSI) har slået fast, at der er tale om en ophobning af tilfælde inden for familier i flere forskellige boligområder.
Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smittesporing i Danmark, er fortsat ved at danne sig et fuldt overblik over smittekæderne i Aarhus.
Testenheden vil torsdag og fredag være i Gellerup, inden den fortsætter videre til andre smitteramte boligområder. De nærmere lokationer vil blive offentliggjort torsdag, oplyser kommunen.
Mens symptomfrie borgere kan blive testet i den mobile testenhed, skal personer med symptomer fortsat henvises til en test af egen læge.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Trine Holler, 38, Gellerup
Jeg er sygeplejerske og jeg arbejder til dagligt i psykiatrien, hvor vi også har sårbare borgere. Derfor bliver jeg testet i dag.
Jeg er ikke bekymret for at få det, men jeg passer på og holder afstand.
Pejvak Gharibi, 37, Gellerup
Jeg er her for en sikkerhedsskyld. Jeg er nervøs for at få det, men ikke bange. Jeg tager mine forholdsregler - jeg spritter af, kører ikke med bus, men går i stedet for og sådan.
Said Salah, 46, Gellerup
Jeg er her, fordi de kræver det fra mit arbejde. Jeg er ikke bange for at blive smittet, men jeg prøver at holde afstand.