Moffe hjælper kræftsyge med cannabis: Nu risikerer han 10 års fængsel

Claus ’Moffe’ Nielsen og hans kone er blevet varetægtsfængslet og sigtet for fremstilling og salg af cannabis

I klippet kan du møde cannabis-producent Claus 'Moffe' Nielsen og hans kunde, som ryger flere joints om dagen for at dulme sine smerter (Video/redigering: Julie Nolsöe)
Følg Samfund

Han har gjort det til sin livsmission at hjælpe syge danskere med medicinsk cannabis. Men tirsdag aften blev Claus ’Moffe’ Nielsen og konen varetægtsfængslet i fire uger ved Retten i Holbæk og sigtet i henhold til straffelovens paragraf 191 for at have solgt og fremstillet cannabisolie. Det fortæller parrets advokat Erbild Kaya til Ekstra Bladet.

- Det er den strenge narkobestemmelse, der går på en betydelig mængde, siger advokaten.

Moffe erkender sig skyldig, mens hans kone nægter.

Op til 10 år
Straffen i disse sager kan lyde på helt op til 10 års fængsel. Men der er endnu ikke angivet en mængde af cannabis i sigtelsen, og det kan få stor betydning for den straf, Moffe og konen risikerer.

- Det har jo direkte betydning for straffen. For det er klart, hvis det er fem gram, er det en straf, og hvis det er fem kilo, er det en anden og en tredje ved fem ton. Det er ret afgørende, at man sætter en mængde på, siger Erbild Kaya, som fortæller, at det ikke er usædvanligt, at mængden kommer på senere.

- Det kan godt være, politiet har en eller anden idé om, hvor meget det bliver, men jeg har ikke nogen idé om det.

Moffe fortæller, han aldrig ville sælge cannabis, hvis ikke han hjalp nogen mennesker. Det tager nemlig rigtig meget af hans tid. (EB TV)
Moffe fortæller, han aldrig ville sælge cannabis, hvis ikke han hjalp nogen mennesker. Det tager nemlig rigtig meget af hans tid. (EB TV)

Moffes kamp
Moffe har tidligere i Ekstra Bladet forklaret om sin kamp for at legalisere medicinsk cannabis i Danmark. Han lider selv af slidgigt og spiser derfor chokolade med cannabis hver dag. Det ærger ham, at han og kunderne bliver kriminaliseret ved hans forretning. Han ved dog, at han gør en forskel for mange mennesker med alt fra sclerose og fibromyalgi til kræft, selv om det er en hjemmelavet løsning.

- Når en murer fra Holbæk uden videre kan begynde at producere og sælge cannabis, så er den gal, sagde Claus Moffe Nielsen til Ekstra Bladet tidligere på året.

- Det burde jo være laboranter, kemikere og læger, som kan gøre det under kontrollerede forhold. Jeg er ikke faglig ekspert, men jeg har nogle principper, og dem står jeg fast på, og så længe det her hjælper mennesker, så bliver jeg ved.

Han fortalte samtidig, at han var klar over, at han risikerede at blive anholdt, men at han så måtte tage kampen derfra.

Flere af Moffes produkter ligger fremme på bordet, da Ekstra Bladet mødte ham i april. (EB TV)
Flere af Moffes produkter ligger fremme på bordet, da Ekstra Bladet mødte ham i april. (EB TV)

Lam mand bruger cannabis mod smerter: Får bøde på 10.000

Kan få betydning
Claus Nielsens intention med salget af cannabis kan få betydning for, hvilken straf han risikerer. Erbild Kaya fortæller, at det er ’vigtigt at få frem’, når sagen skal for retten. Det er dog svært at sige, hvor stor betydning, det ender med at få.

- Det er svært at vurdere, fordi det er den første sag af sin slags. Det drejer sig om salg af cannabis til medicinsk behandling. Jeg tror ikke, vi har haft sager, hvor der er tale om systematisk salg, som vi hører det i medierne, siger advokat Erbild Kaya.

Også Claus Nielsens mor og datter er blevet anholdt i forbindelse med sagen. De er dog blevet løsladt igen.

Erbild Kaya vil ikke kommentere, hvorfor familiemedlemmerne er blevet involveret i sagen.

- Det kan jeg ikke komme ind på.

'Moffe' sælger cannabis: Ulovligt men ikke forkert

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind