Monster-orkanen har ramt land

Patricia er den kraftigste orkan nogensinde målt på den vestlige halvkugle. Klokken 02 i nat ramte uvejret Mexico

Her rammer Patricia Mexico. (Video: AP)

OPDATERINGER:

Kl. 14.19: Der er nu kun en tropisk storm tilbage i Patricia. Det meddelte det amerikanske orkancenter klokken 14 dansk tid/klokken 7 lørdag morgen mexicansk tid, hvilket betyder vindstød på maksimalt 80 km/t. Patricia bevæger sig med 34 km/t og befinder sig lige nu cirka 60 kilometer øst for Fresnillo i midten af Mexico.

Kl. 12.42: Patricia er nu aftaget helt ned til en kategori 1-orkan med vindstød på maksimalt 120 km/t. Orkanens øje befinder sig lige nu tæt på byen Zacatecas i staten af samme navn.

Kl. 8.30: USA's Nationale Orkancenter har nu nedgraderet Patricia til kategori 2, og det ventes, at hun yderligere vil 'aftage hurtigt' hen over weekenden. Ifølge USA Today betyder den nye kategorisering, at vindstødene er faldet fra 265 km/t til maksimalt 160 km/t.

Kl. 8.22: Patricia har bevæget sig ind over en bjergrig del af Mexico, hvor myndighederne har svært ved at skabe kontakt og dermed ikke ved, hvor meget ødelæggelse, hun har taget med sig, skriver LA Times.

På nuværende tidspunkt vides det ikke, hvornår redningsmandskab kan nå frem til de afsidesliggende områder og besigtige eventuelle skader, men redningsfly klargøres og forventes i luften lørdag morgen lokal tid.

Kl. 6.38: Der er smukke udsigter, og så er der udsigter fra ... rummet. Den amerikanske astronaut Scott Kelly kunne angiveligt ikke sove, så nu har han lagt endnu et billede af Patricia på sin Twitter-profil - taget fra den internationale rumstation, ISS. Godmorgen, deroppe. (se endnu et utroligt billede taget af Scott Kelly længere nede i artiklen)

 

Kl. 6.35: Klokken nærmer sig midnat nu midnat i Mexico, hvor orkanen Patricia lige nu hærger. Lørdag morgen lokal tid forventes hun ikke at være meget andet end en tropisk storm.

Kl. 6.27: Orkanen bevæger sig lige nu med med 32 km/t mod nord-nordøst med vindstød på 209 km/t. Orkanens øje befinder sig nu cirka 150 kilometer inde i landet og nu øst for Puerto Vallarta.

Kl. 5.47: På trods af nedgraderingen fra kategori 5 til 4 oplyser USA's Nationale Orkancenter dog, at Patricia stadig er ekstrem farlig.

- Lad dig ikke nare. Lige nu er dette en meget farlig orkan. Den er ikke væk, den er bare inde i landet, siger talsmand Dennis Feltgen.

- Den gode nyhed er, at den vil fortsætte med at aftage i styrke. Når den bevæger sig ind i landet, bliver den afskåret fra det varme vand i Stillehavet, så den mister sin energiforsyning, siger Dennis Feltgen.

Kl. 05.35: Orkanen Patricia er nu blevet nedgraderet fra kategori 5 til kategori 4, og vil fortsætte med at aftage i styrke, mens den bevæger sig fra det sydvestlige Mexico mod nordøst.

Orkanen har på nuværende tidspunkt medført oversvømmelser og jordskred. Der er ingen meldinger om døde eller større skader.

----------

Med en vindstyrke på 266 kilometer i timen ramte orkanen Patricia fredag aften lokal tid Mexicos vestkyst, skriver internationale medier.

Forinden havde orkanen raset mod land med vindstød på 305 kilometer i timen, men styrken tog en smule af, da den ramte land.

Det gør Patricia, en kategori 5-orkan, til den voldsomste orkan nogensinde målt på den vestlige halvkugle.

Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, oplyser ved 18-tiden lokal tid, at orkanens øje har ramt landet.

- Orkanen Patricia er allerede over den mexicanske kyst. Lad være med at gå udenfor, skriver præsidenten på Twitter.

 - Beskyt jer selv og følg instrukserne fra myndighederne. Jeg passer på jer, lyder det fra Enrique Peña Nieto.

Ifølge de mexicanske myndigheder har Patricia ramt land ved feriebyen Punta Perula i delstaten Jalisco.

Her har myndighederne haft travlt med at evakuere landsbyer, lukke havne og fraråde turister at bevæge sig rundt forud for orkanens hærgen.

Alene i Jalisco er cirka 15.000 turister blevet evakueret, oplyser direktør for det nationale kriseberedskab, Jose Maria Tapia, i en meddelelse.

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer danskere i området om at holde sig orienteret om situationen via lokale medier og internettet.

Befinder du dig i området i Mexico, som er ramt af orkanen? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst).

Patricia har allerede medført oversvømmelser på grund af massivt nedbør i Texas. (Foto: AP)
Patricia har allerede medført oversvømmelser på grund af massivt nedbør i Texas. (Foto: AP)
 

DMI frygter, at orkanen kan få katastrofale følger for beboerne i området.

- Der er tale om en meget voldsom orkan. Den bliver beskrevet som kategori fem, hvilket er det højeste niveau på skalaen. Det er sandsynligvis den mest voldsomme nogensinde i det område, siger vagthavende meteorolog Michael Skelbæk til Ritzau.

- Den kan give katastrofale ødelæggelser såsom oversvømmelser, mudderskred, styrtregn, og det er overvejende sandsynligt, at der kommer strømafbrydelser. Træer vil blive væltet, og nogle mennesker vil nok dø. Det er meget voldsomt, siger han videre.

Forventer dødsfald
Michael Skelbæk sammenligner det voldsomme vejr med tyfonen Haiyan, der i 2013 raserede Filippinerne. Haiyan kostede omkring 6300 mennesker livet og var den kraftigste storm, der nogensinde var blevet registreret over land.

Kort før orkanen ramte land lagde den amerikanske astronaut Scott Kelly et foto af orkanen taget fra den internationale rumstation, ISS, på sin Twitter-profil.

- Vær forsigtige dernede, lyder det fra astronauten.

Cirka 400.000 mennesker lever i de sårbare områder, vurderer de mexicanske myndigheder.

Befinder du dig i området i Mexico, som er ramt af orkanen? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst).

0 kommentarer
Vis kommentarer