'Monster' sort hul er pludselig genopstået

Et sort hul, som ind til for nyligt lå i hi, er nu genopstået og har slugt adskillige stjerner

Det er dette sorte hul, der er vågnet op efter 26 år i hi. (Foto: EYEVINE)
Det er dette sorte hul, der er vågnet op efter 26 år i hi. (Foto: EYEVINE)

Det er både en smule spændende, men også en smule foruroligende, at et sort hul netop er genopstået. Det skriver the independent.

Det er den Europæiske Rumorganisation, der har opdaget, at et 'monster' sort hul igen er blevet aktivt efter 26 år i hi. Videnskabsfolk har observeret det sorte hul, der ligger i V404 Cygni, som er et todelt system, som ligger 8.000 lysår væk.

Det sorte hul er så småt begyndt at sluge de omkringliggende stjerner. Det skaber et smukt høj-energi lysshow. Gennem det, som videnskabsfolk kalder X-rays og gamma-rays, kan man se, hvordan stjerner så småt nærmer sig det sorte hul, hvorefter stjernen afsender lys.

Japanske og amerikanske rum-stationer opdagede først det sorte huls nylige aktivitet i sidste uge. Astronomer rundt omkring i verden er begejstret over at opleve et sjældent udbrud hos et sort hul.

- Opførslen hos denne kilde er ekstraordinær i øjeblikket, med gentagne lyse lysglimt kortere end en time, det ser man sjældent i andre sort hul systemer, sagde Erik Kuulkers, intregreret projekt forsker hos den Europæiske Rumorganisation.

På billederne nedenunder ses det, hvordan miljøet i rummet og stjernerne har rykket sig efter det sorte hul er vågnet op på ny.

54 kommentarer
Vis kommentarer