Mor advarer: Derfor var min baby ved at miste to tæer

Lille Jacob på kun to uger fik viklet sin mors hår omkring to af sine tæer, så han fik problemer med blodtilførslen til tæerne

Den nybagte britiske mor Heather Fricke fik sig for nylig lidt af en forskrækkelse, da hendes ægtemand Tommy skulle i gang med at give parrets lille 10 uger gamle søn tøj på. Her opdagede Tommy et meget alvorligt problem på lille Jacobs to tæer, der kunne have ført til en amputation af hans tæer, hvis problemet ikke var blevet opdaget i tide.

På dagen, hvor det farlige problem blev opdaget, havde Heather netop skiftet ble på lille Jacob og lagt ham til at sove i to timer. Herefter madede hun ham og skiftede hans ble igen. Men det var altså først hendes mand, der opdagede problemet.

- Da jeg løftede Jacob over til min mand Tommy, fordi Tommy skulle give ham sokker på, opdagede min mand, at to af Jacobs tæer nærmest var helt blå og bundet stramt sammen af noget hår.

Fik fjernet håret på skadestuen
- Jeg fjernede med det samme så meget hår, jeg kunne,  fra lille Jacobs to tæer, før vi kørte ham til skadestuen, hvor flere læger brugte en hel time på at fjerne det resterende hår fra hans tæer, der havde gravet sig dybt ned i huden. 

- Heldigvis fik lægerne fjernet alt håret, og de oplyste mig bagefter om, at hans to tæer måske skulle have været amputeret, hvis vi ikke havde opdaget problemet i tide, fortæller Heather, der mener, at håret angiveligt stammer fra hende selv.

Det skriver flere britiske medier heriblandt Mirror, The Sun og Metro.

Heather lagde også efterfølgende et opslag ud på facebook, hvor hun advarede andre forældre mod problemet og anbefalede forældre til små babyer at tjekke deres babyers tæer jævnligt.

Selve problematikken med hår, der får viklet sig rundt om små babyers fingre eller tæer og dermed stopper blodtilførslen, kaldes blandt fagfolk for det såkaldte 'hår-tourniquet-syndrom'. Det er yderst sjædent, at det sker, men det kan være farligt.

Meget sjældent fænomen
Ekstra Bladet kontaktede også tv-lægen Peter Qvortrup Geisling for at høre, om han kender til problemet her i Danmark.

- Jeg kan sige, at det er et uhyre sjældent problem. Jeg har personligt aldrig hørt om det i Danmark. Når man tænker på, at der fødes ca. 55.000 nyfødte børn i Danmark om året, må jeg sige, at det her fænomen er ekstremt sjældent.

For to år siden oplevede amerikaneren Scott Walker også problemet med sin lille datter. Det kan du se herunder på facebook-opslaget, som han dengang lagde ud.