Mor bekymret: Min 8-årige søn truet med kokke-kniv i skolen

- Det ender galt, hvis der ikke bliver gjort en indsats mod kniv-trusler blandt eleverne i skolen, siger June Tordrup. Hendes lille søn er to gange blevet truet knive i skolen

Børn skal opdrages til, at man ikke bruge knive i konflikter. Medierne og computerspil har også et ansvar. Børnene ser jo hele tiden, at man løser problemer gennem vold. Er man uenig med en person, så 'udsletter' man ham bare i computerspillet.
Og så er der den såkaldte inklusion i folkeskolen, hvor en lærer skal undervise 28 elever, hvoraf nogle af dem kan have store problemer, siger den 39-årige kok June Tordrup. (privatfoto)
Børn skal opdrages til, at man ikke bruge knive i konflikter. Medierne og computerspil har også et ansvar. Børnene ser jo hele tiden, at man løser problemer gennem vold. Er man uenig med en person, så 'udsletter' man ham bare i computerspillet. Og så er der den såkaldte inklusion i folkeskolen, hvor en lærer skal undervise 28 elever, hvoraf nogle af dem kan have store problemer, siger den 39-årige kok June Tordrup. (privatfoto)

- Det ender helt galt en dag og når jeg nu står frem, så er det for at få sat fokus på problemet.

39-årige June Tordrup fra Herlev er en af de mange forældre, der har henvendt sig til Ekstra Bladet for at skabe debat om vold, trusler og knive i folkeskolen.

Hendes egen søn blev i både 1. og 2. klasse truet med henholdsvis en urtekniv og en kokkekniv.

Tre elever bortvist: Gennembankede 13-årig dreng i skolen

Ekstra Bladet har torsdag og fredag fortalt om elever, der er blevet truet med kniv. Tre børn er netop blevet bortvist fra en skole i Sønderjylland, fordi de slog og sparkede en 13-årig dreng i hovedet og på kroppen.

Kan ikke overskue konsekvenser
- Det er helt klart et stigende problem og jeg er dybt bekymret for, at det en dag ender helt galt. Ikke fordi børnene er onde. For det er de ikke. De har i stedet problemer og reagerer derfor voldsomt.

Samtidig kan de slet ikke overskue konsekvenserne af at true andre med en kniv i hånden, siger June Tordrup.

Første gang hendes søn blev truet i skolen med en urtekniv var i foråret 2014, hvor en dreng med ADHD gik amok udenfor klasselokalet.

- Min søn på syv år sad i fællesområdet. En klassekammerat ville slås, men læreren fik stoppet slagsmålet. Det fik klassekammeraten til at løbe hen i skolekøkkenet og hente en urtekniv, som han så truede min søn med.

Læreren fik bremset drengen og ringet til forældrene, som kom og hentede ham.

'Jeg hakker dig...'

Et halvt år senere - i efteråret 2014 - blev den nu 8-årige søn udsat for nye trusler med kniv. Denne gang fra en anden elev.

- Der stod en flok drenge og der var ved at opstå noget ballade. Pludselig kom en dreng fra parallel-klassen farende med en stor kokke-kniv i hånden.

- Jeg hakker dig, sagde han til min søn.

Vil ikke sove alene
June Tordrup tog omgående kontakt til politiet og Herlev kommune. En psykolog foranstaltede et mæglingsmøde mellem de to drenge.

Sagen er aldrig rigtig blevet afsluttet efter min opfattelse. Til gengæld har jeg en søn, som er stærkt påvirket af truslerne. Han kan ikke lide at gå alene ud i skolens garderobe og han vil ikke sove alene. (Privatfoto)
Sagen er aldrig rigtig blevet afsluttet efter min opfattelse. Til gengæld har jeg en søn, som er stærkt påvirket af truslerne. Han kan ikke lide at gå alene ud i skolens garderobe og han vil ikke sove alene. (Privatfoto)
 

- Min søn er stærkt påvirket af truslerne. Han kan ikke lide at gå alene ud i skolens garderobe og han vil ikke sove alene. Efter den første trussel lovede jeg ham jo, at det aldrig ville ske igen. Og det gjorde det så alligevel, beretter June Tordrup.

- Hvad er efter din mening årsag til de stigende problemer?

- Det er tre ting. Manglende opdragelse fra forældrenes side. Børn skal opdrages til, at man ikke bruge knive i konflikter. Medierne og computerspil har også et ansvar. Børnene ser jo hele tiden, at man løser problemer gennem vold. Er man uenig med en person, så 'udsletter' man ham bare i computerspillet.

Og så er der den såkaldte inklusion i folkeskolen, hvor en lærer skal undervise 28 elever, hvoraf nogle af dem kan have meget store problemer.

Forældrene skal mere på banen
June Tordrup understreger, at hun på ingen måde ønsker at kritisere de truende børn.

- Det er jo børn med problemer. Det er i sig selv trist, at der er børn, som ikke kan rumme sig selv, og derfor reagerer meget voldsomt.

-  Hvad med forældrene?

De skal komme noget mere på banen og tage ansvar. Det her handler ikke om at stille børnene dårligt. Men der skal rettes op på tingene og her har forældrene et stort ansvar.

Og så tror jeg, at det vil hjælpe, hvis skolen er med til at 'opdrage' børnene og i klasselokalet fortælle eleverne, hvad man accepterer og hvad man ikke vil acceptere.

Jeg er dybt bekymret for, at det en dag går helt galt og at en voldsom elev kommer til at skade et andet barn, siger June Tordrup.

Syvårig jagtede kammerat med urtekniv

Også andre forældre er bekymrede over stigningen i voldelige episoder i folkeskolen. De har rettet henvendelse til Ekstra Bladet efter omtalen af de voldelige episoder.

Søn jagtet rundt med kniv
En far til en elev i 1. klasse, som ikke ønsker sit navn frem offentligt, skriver:
 
- Vi har oplevet en lignende episode på vores søns friskole. Vores søn blev i 1. klasse uforvarende jagtet af en dreng fra 2. klasse med en kniv. En gruppe drenge havde drillet drengen fra 2. klasse og han reagerede med at finde en kniv i skolekøkkenet og jagte rundt efter den nærmeste elev i skolegården, hvilket var vores dreng.

- Drengen med kniven blev overmandet af to lærere, inden kniven blev vristet fra ham. Efterfølgende har vi hørt om episoden, men blev ikke orienteret af skolen, hvilket ikke er ok.
 
- Vi oplever gang på gang at også friskolerne tager mange børn med særlige behov ind. Det sker sikkert fordi der er en økonomisk gevinst ved flere elever. Men det er utrygt at personalet er for få og for dårlig uddannet til at håndtere børnene.
 
En mor fra Østjylland har skrevet om denne episode:
 
- Min datter har også oplevet at blive truet med kniv af en anden pige i 3. klasse. Skolens svar... det var jo bare en urtekniv.  Pigen med kniven var i skole igen dagen efter.

Min datter var bange og blev hjemme en uges tid. Hvorefter jeg måtte følge hende grædende i skole i en periode. Var til flere møder for at høre hvad de ville gøre. De holdt en masse møder på lærer- niveau. Det var det.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær