Morbid besvimelsesleg hitter hos unge

Det er ikke altid noget ubehageligt, der udløser en besvimelse. Unge prøver at få sig selv og hinanden til at dejse om for sjov

Rigshospitalet advarer om livsfarlig leg. (Modelfoto: All Over)
Rigshospitalet advarer om livsfarlig leg. (Modelfoto: All Over)

Han hyperventilerer kraftigt, så puster han ud, og samtidig klemmer hans ven ham hårdt om brystkassen. Formålet er at besvime for sjov.

Det scenarie er blevet lidt af en trend, skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video af to unge, der demonstrerer, hvordan legen foregår:

Har man ikke før hørt om legen, kan man næsten selv tabe vejret af forbløffelse. Men legen er langt fra unormal. Den er også kendt som 'the fainting lark' eller 'the fainting trick', og Youtube byder på en hel del eksempler på fremprovokerede besvimelser.

Man kan besvime af mange forskellige årsager, forklarer professor og overlæge ved Rigshospitalet Olaf Paulson:

- Almindelige besvimelser skyldes som regel, at hjertet et kort øjeblik slår lidt langsommere, så blodtrykket falder. På den måde kommer der mindre ilt til hjernen, og det gør, at man besvimer, fortæller Olaf Paulson.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor besvimer nogen mennesker, når de ser blod?

Det er også mangel på ilt til hjernen, der er fællesnævneren, når man spørger de kloge hoveder, hvorfor 'the fainting lark' virker. Det første, de unge gør, er at de hyperventilerer. Men hvad sker der egentlig, når man hyperventilerer, og hvad har det at gøre med ilt til hjernen?

Det viser sig, at blodet indeholder en vis mængde kultveilte (CO2), som er en slags affaldsstof i den forbrænding, der sker i cellerne. Mængden af kultveilte bestemmer, hvor meget blod der kommer til hjernen.

- Hvis kultveilteniveauet stiger, kommer der også mere blod til hjernen. Når du hyperventilerer, vasker du noget af kultveilten ud af blodet. Det vil altså sige, at jo mere du hyperventilerer, jo mindre blod kommer til hjernen, forklarer klinisk professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Rigshospitalet Niels Secher.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor besvimer patienter, der rejser sig hurtigt.

Men det er ikke altid nok til at besvime. Derfor trykker de unge også hinanden hårdt på brystet. Og også det giver god mening, når man gerne vil have vennen til at besvime.

- Hvis man trykker sig på brystet eller holder vejret, øger det trykket i lungerne. Så kommer der mindre blod tilbage til hjertet, og blodtrykket falder lidt – det betyder, at der kommer endnu mindre blod til hjernen, siger Olaf Paulson.

Det vil altså sige, at der kommer mindre blod til hjertet, som derfor kan pumpe mindre blod videre til hjernen. Samtidig gør det lave kultveilteniveau, at der kommer endnu mindre blod til hjernen. Begge dele resulterer i for lidt ilt til hjernen. Uden benzin til hovedmotoren, kommer kroppen til at kollapse.

-Med denne metode kan det se ret drastisk ud, når folk besvimer. Tit vender de det hvide ud af øjnene, og der kommer nogle trækninger i arme og ben, der kunne ligne et epileptisk anfald, siger Niels Secher.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Test afslører risikoen for at dø inden for 5 år.

Høj aldersgrænse på alkohol får unge til at ryge flere fede.

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.