Mors dag: Det bliver uden min mor

Traditionen tro bliver mors dag holdt anden søndag i maj. Ekstra Bladet har været på gaden, for at høre hvordan verdens mødre bliver fejret

ARKIVFOTO. Mors dag er et amerikansk fænomen, der blev startet i 1872. FOTO: Jan Unger.
ARKIVFOTO. Mors dag er et amerikansk fænomen, der blev startet i 1872. FOTO: Jan Unger.

Landets tankstationer og blomsterbutikker har travlt i dag. Det er nemlig mors dag, som på behørig vis, for de fleste, bliver fejret med blomster og chokolade.

Nogle ser mors dag, som noget blomsterbutikker og chokoladefabrikanter har opfundet, for at få lidt ekstra gang i salget. Og helt gammel er traditionen da heller ikke, men den stammer dog fra en af de første kvinderettighedsforkæmpere.

Mors dag blev opfundet i 1872 af den amerikanske suffragette Juliard Howe, som ikke bare ville have, at dagen skulle hædre verdens mødre, men også have fokus på fred.

Det var dog først Anna Jarvis, der 10. maj 1908 regulært fejrede sin afdøde mor, og derved startede traditionen. Hun kæmpede hele sit liv, for at holde liv i den sentimentale del af dagen og prøvede at kæmpe imod kommercialiseringen.

Hendes vigtigste symbol var den hvide nellike, som hun mente stod for mødrenes kardinaldyder: Renhed, trofasthed, ærbarhed, barmhjertighed, kærlighed og skønhed.

Det gav desværre bagslag, fordi verdens blomsterhandlere dermed fik en fremtrædende rolle i fejringen.

Ekstra Bladet har været på gaden, for at høre hvordan Mødrene bliver fejret anno 2018.

Hvorfor laver man en hel happening... det er til at brække sig over, skriver den eller de personer i et anonymt brev til en mor, der mistede sin søn for to uger siden. Arkivfoto: Thomas Borberg nationen 'Venner' skriver anonymt brev til død mands mor: Til at brække sig over

Fra højre til venstre: Maj, Daniel, Karina, Ea og Liam. Familiens yngste måtte blive hjemme i børnehaven. FOTO: Olivia Loftlund. Samfund Kræftramte Ea på 5 år får sit ønske opfyldt

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

4 kommentarer
Vis kommentarer