Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Hej Puk
Kan man få at vide, hvem der har sendt anonyme underretninger til kommunen?
Det er meget ubehageligt ikke at vide, hvem det er, der kan gøre det mod en, uden at de skal opgive deres identitet, når de kommer med alvorlige anklager mod dig som mor og person.
Hilsen Karoline
Kære Karoline
Jeg kan godt forstå, du spørger, og du er ikke den første, der har stillet mig det spørgsmål, da det jo er både krænkende og ubehageligt at blive anklaget - uden at vide, hvem det er.
Mange forældre, der bliver udsat for anonyme underretninger, begynder at føle sig utrygge i forhold til familie, naboer og omgangskreds generelt. Og det kan være psykisk belastende at have ’den’ hængende over hovedet.
Derudover skal man huske, at det kan få meget alvorlige konsekvenser, at kommunen lige pludselig skal til at undersøge ens familieforhold på grund af en anonym underretning, som måske kan være sendt til kommunen som chikane. Det er set før.
Om du har mulighed for at få oplyst identiteten på en anonym underretter, kommer helt an på, hvordan den anonyme underretning er foretaget.
Hvis underretter har brugt en digital løsning - altså indberettet via internettet, og måske har brugt en anonym e-mailadresse - så kan du intet stille op.
Nogle anonyme anmeldelser - for eksempel telefoniske - kan beskrive nogle forhold, der ’afslører’ anmelders identitet, og da kommunen har notatpligt, vil det fremgå af sagen, hvis du søger aktindsigt.
Men ofte siger kommunen, at såfremt underretter ønsker 100 procent anonymitet, skal de ikke oplyse navn eller andet, der kan identificere dem via notatpligten.
Så din eneste mulighed er faktisk at søge aktindsigt for her at opspore, om der kan være noget, der kan sætte dig på sporet af, hvem underretter kunne være.
Jeg ved godt, at det ikke er det mest opløftende svar. Det havde selvfølgelig været bedst, hvis man i Danmark behandlede underretninger, som man for eksempel gør i Tyskland.
Her har underetter pligt til at oplyse sin identitet, da indberetningen ellers ikke tages alvorligt.
Men i Danmark tages anonyme underretninger lige så alvorligt som navngivne. Sådan burde det ikke være!
Det har alt for voldsomme konsekvenser for de familier, der ender med at blive stillet til skue, hvis der ikke er hold i de anklager, den anonyme underretter kan komme med.
Men de fleste vil nok tænke, at hvis du ikke har noget at skjule, er der vel heller ingen grund til at være bange for en anonym underretning.
Men man aner jo aldrig, hvem der lige pludselig skal til at undersøge ens forældreevne og familieforhold i øvrigt - og med den nye barnets lov er der indført en pligt til at undersøge samtlige børn i en familie, også selvom der ’kun’ kommer underretning på det ene.
Så din eneste mulighed er at søge aktindsigt og se, om du kan finde oplysninger, der giver dig en idé om, hvem anmelder er.
Med venlig hilsen Puk
--------- SPLIT ELEMENT ---------