Moské i Sverige fik ja til bønneudråb: Men kirken fik afslag

I den svenske by Växjö fik moskéen tilladelse til bønneudråb, men den katolske kirke fik afslag på at ringe med kirkeklokkerne

Denne moské i Växjö fik ja til bønneudråb, men den katolske kirke fik nej til klokkeringning. (Foto: Ritzau Scanpix)
Denne moské i Växjö fik ja til bønneudråb, men den katolske kirke fik nej til klokkeringning. (Foto: Ritzau Scanpix)

Normalt siger man, at sol og vind skal deles lige. Men det virker, som om at det ikke gælder helt i den svenske by Växjö. Her fik den lokale moské nemlig i onsdags tilladelse til bønneudråb en gang om ugen. Stiftelsen Växjös muslimer må således udråbe moskéens bønner via et højttaleranlæg hver fredag kl. 12.00.

Men nu har den katolske sognepræst i byen Ingvar Fogelqvist meldt ud, at den katolske kirke Sankt Mikaels har fået afslag på at ringe med sine kirkeklokker i forbindelse med kirkens gudstjenester om søndagen.

Det skriver flere svenske aviser heriblandt Expressen og Smålandsposten.

Og nu undrer præsten Ingvar Fogelqvist sig selvfølgelig over, hvorfor den lokale moské har fået tilladelse til bønneudråb, mens den katolske forsamling har fået afslag på at ringe med kirkeklokkerne.

Uretfærdigt
- Vi synes, at det er lidt uretfærdigt, siger Fogelqvist til Expressen og tilføjer, at den katolske forsamling Sankt Mikael for ca. 10 år siden i forbindelse med kirkens ombygning ansøgte om lov til at bruge sin kirkeklokke i forbindelse med gudstjenester om søndagen. Den katolske kirke fik afslag på sin ansøgning med henvisning til, at klokkeringningen kunne være forstyrrende for beboerne i det nærliggende villaområde Väster.

- Kirkeklokken kan selvfølgelig høres godt, men ikke særlig langt, siger præsten Fogelqvist, der er forundret over, at moskéen fik et ja, og at kirken fik et nej.

- Pludselig er det tydeligvis nogle nye regler, der gælder. Vi synes, at det er lidt uretfærdigt. Vi tænker nu på at indsende en ny ansøgning omkring tilladelse til at ringe med vores kirkeklokke, siger Fogelqvist til Expressen.

(artiklen fortsætter under billedet)

Den katolske kirke i Växjö fik afslag på at ringe med kirkeklokkerne i forbindelse med gudstjenesterne om søndagen. (Foto: Sankt Mikaels församling)
Den katolske kirke i Växjö fik afslag på at ringe med kirkeklokkerne i forbindelse med gudstjenesterne om søndagen. (Foto: Sankt Mikaels församling)
 

Hidsig debat
I tiden op til, at den lokale moské i Växjö fik sin tilladelse til bønneudråb i onsdags i sidste uge, har debatten i den svenske by været hadsk. Diskussionerne kom også til at handle om forstyrrende lyd-niveauer og decibel. Forudsætningen for at moskéen fik tilladelsen var, at lyd-niveauet ikke oversteg 45 decibel indendørs i de boliger og skoler, der ligger i nærheden. Og lyd-niveauet måtte heller ikke overstige 110 decibel udendørs.

I Sverige er der netop nu i alt tre moskéer i landet, der har fået tilladelse til bønneudråb. Udover moskéen i Växjö, er der også givet tilladelse til moskéen i Fittja i Botkyrka og til moskéen i Kungsmarken i Karlskrona.

1 af 3 Den katolske kirke i Växjö fik afslag på at ringe med kirkeklokkerne i forbindelse med gudstjenesterne om søndagen. (Foto: Sankt Mikaels församling)
2 af 3 
3 af 3 Denne moské i Växjö fik ja til bønneudråb, men den katolske kirke fik nej til klokkeringning. (Foto: Ritzau Scanpix)
543 kommentarer
Vis kommentarer