Movia i modvind: - Reklamen opfordrer til etnisk udrensning

Movias busser kører med budskab fra Danskernes Parti om et dansk Danmark, og trafikselskabet henviser til ytringsfrihed, men fik sidste år fjernet en reklame, fordi den var 'stødende'. Dobbeltmoralsk, mener Enhedslisten politiker

I løbet af weekenden begyndte trakfikselskabet Movias busser at køre med en reklame, som har mødt en del kritik på Facebook. Reklamen er fra Danskernes Parti med ordene: 'Dine børn fortjener et dansk Danmark', som skal hjælpe partiet i folketinget. For omkring et år siden havde Movia en lignende sag, med en reklame fra DPV (Dansk Palæstinensisk Venskabsforening), som blev fjernet, fordi den ifølge Movia var stødende. Når Movia henviser til ytringsfrihed, er det dobbeltmoralsk, mener Enhedslistens Rune Lund.

To reklamer - to holdninger
Sagen om sidste års busreklame skabte en del debat, da Movia valgte at fjerne den fra busserne igen. Reklamen var fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening, som frarådede danskerne at købe såkaldte besættelsesvarer, som er varer fra et land som er ulovligt besat - i det her tilfælde Palæstina. Movia trak den tilbage, fordi den i første omgang ikke var godkendt at trafikselskabet.     

(Artiklen fortsætter under billedet)

DPV's busreklame fra sidste år, som Movia fjernede fra busserne igen. Foto: PRESSEFOTO, nejtaktilbsp.dk
DPV's busreklame fra sidste år, som Movia fjernede fra busserne igen. Foto: PRESSEFOTO, nejtaktilbsp.dk
 

Reklamen, som i weekenden kunne ses på siden af Movia-busserne, er fra Danskernes Parti, og opfordrer til et dansk Danmark. Reklamen er godkendt af Movia.

- Vi har ikke hjemmel til at sige nej til reklamen, skriver Movia i en mail til Ekstra Bladet.

- Jeg undrer mig over, at Movia havde så travlt med at fjerne en reklame fra DPV, som gjorde opmærksom på, at det er en god ide at overholde international lov, når de nu decideret blæser racistiske budskaber ud i det offentlige rum, siger Rune Lund som er folketingspolitiker fra Enhedslisten.

Også Rasmus Brygger, som er liberal debattør, peger på det dobbeltmoralske i Movias håndtering af sagen:

- Jeg går ind for ytringsfrihed, så derfor synes jeg, at begge reklamer burde have lov til at være der. Men problemet opstår, når Movia sidste år mener, at noget er for stødende til at være på busserne, fordi de skal kunne stå inden for deres reklamer, og nu accepterer de nynazistisk propaganda på deres busser, siger han til Ekstra Bladet.

Censurpoliti?
Når Movia vælger at reklamere for Danskernes Parti på deres busser, så er det med henblik på, at de også tillader andre partier at reklamere,
det skriver de i en mail til Ekstra Bladet.

Her giver de også udtryk for, at reklamen er gennemtænkt:

- Vi har forståelse for, at nogen finder en reklame for Danskernes Parti ubehagelig, ligesom det kan være tilfældet med reklamer for andre politiske partier. Movia kan imidlertid ikke med hjemmel i vores reklameregler afvise en reklame for Danskernes Parti, da vi generelt tillader reklamer for politiske partier, og reklamen ikke i sig selv er ulovlig, skriver Movia i mailen.

Ekstra Bladet har flere gange forsøgt at få et mundtligt interview med Movia, men det har de ikke været interesseret i.

- Jeg synes det er mærkeligt, at Movia synes, der skal gælde ytringsfrihed for racister, men ikke for dem, der mener, at international lov ikke bliver overholdt. Deres argumentation hænger jo ikke sammen, for hvis de mener, at ytringsfrihed er vigtig, hvorfor måtte man så ikke komme til orde dengang, hvor man kiggede på bosættervarer i områder som Israel har besat, siger Enhedslistens Rune Lund.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Danskernes Parti forsøger med denne reklame at få hjælp til at komme i Folketinget. Foto: Privatfoto
Danskernes Parti forsøger med denne reklame at få hjælp til at komme i Folketinget. Foto: Privatfoto
 

Uhyggelig reklame
Reklamen har skabt en del reaktioner på Facebook, hvor det bliver delt og kommenteret. En af dem, der har delt billedet, er Rasmus Brygger, der er tidligere formand for Liberal Allliances Ungdom.

- Jeg ser reklamen som en opfordring til etnisk udrensning. Det er en uhyggelig ting at se i det danske gadebillede, siger Rasmus Brygger til Ekstra Bladet.

Ligesom Rasmus Brygger giver Rune Lund udtryk for, at det er ubehageligt at se på den slags reklamer, men lægger vægt på, at man må leve med den slags -  i ytringsfrihedens navn.

- Folk har jo ret til at mene noget andet, end det jeg mener - vi lever jo i et demokrati. Det vigtige er bare, at Movia ikke render rundt og leger censurpoliti, siger Enhedslistens Rune Lund.

673 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere