Mulighed for nordlys over Danmark

En solstorm giver natten til søndag mulighed for at se nordlys i Danmark

Det overskyede vejr kan gøre det svært at se nordlyset over Danmark, men nogle kan være heldige at spotte fænomenet på nattehimlen. Arkivfoto: Revolt/Unsplash
Det overskyede vejr kan gøre det svært at se nordlyset over Danmark, men nogle kan være heldige at spotte fænomenet på nattehimlen. Arkivfoto: Revolt/Unsplash

Det er forholdsvist sjældent, at danskerne har mulighed for at se nordlys i Danmark.

Men en kraftig solstorm gør, at der natten til søndag vil være en mulighed for, at nogle heldige danskere kan se fænomenet.

Det fortæller Christoffer Karoff, der er lektor ved Aarhus Universitet med speciale i rumforskning, til Ekstra Bladet.

- Normalt kan vi ikke se nordlys i Danmark, men nogle gange, når der har været de her ret kraftige solstorme, og hvis retningerne på den her solstorm passer rigtigt sammen med jordens magnetfelt, så kan vi være heldige at se det fra Danmark, siger han.

Hvad er en solstorm?

En solstorm er ikke et sjældent fænomen, men når de er særligt kraftige, er der mulighed for, at man kan se nordlys i Danmark.

- Fra tid til anden sker der sådan nogle store eksplosioner på solens overflade, som skyldes nogle lokale magnetfelter på solens overflade, der bryder sammen og udløser en masse energi, som kan sende elektrisk ladede partikler væk fra solen - ud i solsystemet.

- En gang imellem har de her storme af elektrisk ladede partikler retning mod jorden og kan ramme os her på jorden. Det vil blive opfattet som en solstorm, forklarer Christoffer Karoff.

Netop en sådan eksplosion har fundet sted, og det er partikler fra denne, som forventes at ramme i nat.

- De her partikler kommer ikke ned og rammer os i hovedet. De bliver afbøjet af jordens magnetfelt, siger Christoffer Karoff og fortsætter:

- Når magnetfeltet kommer ud af balance, så kan det accelerere partikler i jordens atmosfære, som kan skabe det her nordlys, som vi ser fra tid til anden.

Her skal du gå ud
Hvis man vil gøre sig håb om at se nordlys over Danmark, så er der et tidspunkt, som er bedst, fortæller Christoffer Karoff.

- Lige før midnat er det bedste tidspunkt at gå ud på, men hele natten kan bruges, og så skal man kigge mod nord. Man skal være så langt væk fra al belysning, som overhovedet muligt, siger han og tilføjer: 

- Specielt mod nord skal der gerne være frit for kunstigt lys, hvis man skal have en chance for at se det.

Men det bliver desværre overskyet i det meste af Danmark natten til søndag, hvilket kan gøre det svært at se nordlyset, oplyser Bolette Brødsgaard, der er vagthavende meteorolog ved DMI, til Ekstra Bladet. 

- På Bornholm kan der være en mulighed for, at der ikke er så mange skyer, så man kan se nordlys, siger hun.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.