Mundvandet løber løbsk: Sådan griller du American style

Pift din grillmad op med tips og lækre opskrifter med masser af snask og smag

Lækker grillmad med masser af smag og snask. Foto: Rasmus Barud Thomsen
Lækker grillmad med masser af smag og snask. Foto: Rasmus Barud Thomsen

Sommertid er grilltid, og det må gerne være med masser af BBQ-sauce og lækker snask. Men ofte ender man med at grille de samme ting på den samme måde, og det er en skam, for grill-universet er uendeligt stort.

Derfor kan du her lade dig inspirere af en verdensmester i grill samt seks lækre opskrifter til grillen american style.

Mikkel Døpke-Lund er blandt Danmarks allerbedste med en grill, og han har da også vundet både guld ved Danmarksmesterskabet i grill og ved VM i BBQ i USA.

- Rent smagsmæssigt er amerikanernes BBQ-sauce meget sødere og har mere eddike i, end det vi bruger i Europa. Og så putter de det på stort set alt, hvad de griller, siger Mikkel, der her giver et godt tip til, hvordan man gør den klassiske amerikanske BBQ-ret pulled pork ekstra lækker og smagfuld.

- Et godt trick er at lave et opkog af æblejuice og ens yndlingskrydderier, som man så sprøjter ind i kødet med en marinadesprøjte og lader det trække mindst fire timer i køleskabet. Det giver en masse smag, forklarer Danmarksmesteren.

Sådan laver du din egen bbq-sauce
En god BBQ-sauce gør hele forskellen, og mens du kan sagtens kan købe gode BBQ-saucer, så er det både sjovere og bedre, når man laver sin egen. Mikkel Døpke-Lund afslører her, hvordan han laver grundopskriften til sin BBQ-sauce.

Og det er faktisk ganske simpelt. Du skal blande 1 kg ketchup, 500 gram brun farin, en håndfuld nescafe og 12 dråber tabasco sammen i en skål. Derefter kan du lege med at putte honning, citronsaft og diverse krydderier i, som du godt kan lide. Det kan være chili, paprika, oregano osv. Lad saucen hvile i køleskabet, inden du bruger den.

Når nu der er styr på BBQ-saucen, skal du også have seks lækre retter til grillen lavet af Ekstra Bladet, der får mundvandet til at dryppe. God fornøjelse:

Pulled dog, syltede jalapeños, sprøde løgringe

Foto: Rasmus Barud Thomsen
Foto: Rasmus Barud Thomsen

I denne dejligt snaskede version af den klassiske hotdog bruger man pulled pork i stedet for en pølse. Du kan bruge nakkefilet eller som i dette tilfælde en ribbenssteg, som du langtidssteger i en lukket grill i fire-fem timer i et fad med vand i bunden. Når stegen er ved at være færdig, skærer du et løg i ringe, vender ringene i mel, æg og rasp/knuste chips. Fritér dem i solsikkeolie, til de er gyldne. Riv stegen fra hinanden og vend kødet i en god klat BBQ-sauce, fyld det i hotdoggen, kom syltede jalapeños på og top op med løgringe. Mums.

Buffalo wings svøbt i bacon og marineret i bbq-sauce på spyd
Foto: Rasmus Barud Thomsen
Foto: Rasmus Barud Thomsen

Hot wings smager godt, og hot wings med bacon smager bedre. Så køb en pose kyllingevinger i supermarkedet og tø dem op i posen i en skål med varmt vand. Smør dem godt ind i BBQ-sauce og vikl bacon omkring. Smør dem igen ind i BBQ-sauce og sæt fire-fem stk. på et grillspyd og steg dem på grillen til baconen er sprød. Det smager godt.

Kyllingefilet fyldt med cheddar og jalapeños rullet i bacon
Foto: Rasmus Barud Thomsen
Foto: Rasmus Barud Thomsen

Flæk en kyllingfilet næsten helt igennem med en skarp kniv, så den ligner en sommerfugl. Bank den flad med en kødhammer eller rul den hårdt med en kagerulle eller vinflaske. Smid en rundhåndet mængde revet cheddar og jalapeños udover og rul den sammen til en pølse. Brug evt. køkkenfilm under, når du ruller den sammen, så den holder formen. Vikl bacon omkring den og læg i køleskabet indtil brug. Inden du steger den, smører du den godt ind i BBQ-sauce og griller den ved indirekte varme, så kyllingen bliver gennemstegt, uden at baconen brænder på.

Medister i hotdog med sennep, rødkål og bløde løg

Foto: Rasmus Barud Thomsen
Foto: Rasmus Barud Thomsen

Når man griller, er det svært at komme uden om den klassiske hotdog, der altid smager godt. Det gør denne version bestemt også, hvor du laver din egne pølser af en medister. Først tager du medisteren ud af pakken, og måler op fra den ene ende. Når du har den ønskede længde på den første pølse, moser du farsen lidt til side og snurer skindet stille og roligt rundt. Gentag til du har det ønskede antal pølser. Kog medisteren fem-10 minutter inden du klipper pølserne af. Før du griller dem, skærer du et stort løg i tynde ringe og steger dem bløde og gyldne på panden i smør eller olie. Når pølserne er grillet efter behag, skal de op i brødet med sennep, godt med rødkål og bløde løg på toppen. Det smager himmelsk. Hvis ikke du er vild med medister, kan du bruge en frankfurterpølse i stedet.

Fyldt bagekartoffel med blue cheese, bacon, jalapeños og bacon

Foto: Rasmus Barud Thomsen
Foto: Rasmus Barud Thomsen

Læg et par bagekartofler i sølvpapir og ned til de varme kul. Du kan også vælge at koge dem. Når kartoflerne er godt møre, graver du med en ske kartoflen ud og blander det op med blue cheese - eksempelvis gorgonzola -, salt og peber, lidt citronsaft, hakkede jalapeños og stegte bacontern. Læg det tilbage i kartoffelskallen og grill dem færdig, så osten smelter. Læg evt. en smule revet mozzarella på toppen, så det smelter med.

S´mores med chokolade – kiksesandwich med skumfiduser og chokolade

Foto: Rasmus Barud Thomsen
Foto: Rasmus Barud Thomsen

Dessert er der altid plads til, og s'mores er en typisk amerikansk en af slagsen. Du skal købe digestive-kiks, skumfiduser og smeltechokolade, som du smelter i et vandbad. Grill skumfiduserne bløde og let brunlige over grillen, læg dem på en kiks og hæld flydende chokolade over og så endnu en kiks på som top. Mos den let og spis så gerne en fire-fem stykker, hvis du kan.

ALDI har Danmarks bedste grillpølser

Uanset om der skal normale eller krydrede frankfurterpølser på grillen, så kommer de bedste fra ALDI. Det er resultatet af en test i ”Mad & Vin”-tillægget i Jylland-Posten den 31. maj 2018, hvor seks dommere prøvesmagte 12 forskellige frankfurterpølser. De blev opdelt i normale frankfurtere og krydrede frankfurter – og i begge kategorier vandt ALDI klart.

Normale frankfurtere
ALDIs Delikato Frankfurter blev kåret som den bedste ud af de seks almindelige frankfurtere.

Testholdet konkluderede: ”Ønsker man en pølse på grillen, som alle vil have en bid af, kan den solidt anbefales med sit sprøde ydre, saftige indre og vedvarende eftersmag.”

Med en kilopris på 39,95 kr. var ALDIs Delikato Frankfurter oven i købet den suverænt billigste pølse blandt de normale frankfurtere.

Krydrede frankfurtere
Vinderen blandt de krydrede frankfurtere blev Grill Time Hvidløgsfrankfurter, som er ALDIs eget mærke.

Dommerne begrundede valget således: »For den krydrede version af pølserne er denne her højt oppe. Den stikker af fra de resterende,« lød det fra Karsten Mikkelsen, mens en af de andre smagsdommere gjorde det endnu kortere: »Det er en ægte grillpølse.«


Artiklen er sponseret af ALDI, der sætter fokus på deres gode tilbud til grillen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.