Murat har fyret alle: - Jeg er færdig

Selvom en historisk hjælpepakke torsdag blev præsenteret af et enigt folketing, er det ikke sikkert det er nok. Murat Alp frygter, at han indenfor få uger må lukke

Murat Alp er på spanden, selvom Folketingets partier torsdag offentliggjorde, at de er enige om at bruge et trecifret milliardbeløb på at hjælpe det danske erhvervsliv. Video: Ritzau Scanpix.

Mens et enigt folketing torsdag præsenterede en historisk stor hjælpepakke til landets erhvervsdrivende, kunne restauratør Murat Alp for syvende dag i træk se sin indtægt skrumpe.

Den lille pizzariaejer fra Frederiksberg, har siden landet blev lukket ned i sidste uge set sin indtægt skrumpe med mere end 80 procent.

For få dage siden fyrede han sine tre ansatte, og hvis ikke situationen snart bliver bedre, bliver han også nød til at fyre sig selv og dermed dreje nøglen om.

Murat Alp fra Bodrum Pizzaria, frygter at han snart må lukke. Foto: Mikkel Tariq Khan
Murat Alp fra Bodrum Pizzaria, frygter at han snart må lukke. Foto: Mikkel Tariq Khan
 

Solgte for 700 kroner
- Selvom jeg mest laver takeaway normalt, så bliver kunderne væk. Jeg står i en rigtig dårlig situation. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal betale min husleje, lyder det fra Murat.

- I går solgte jeg 10 pizza til 60-70 kroner. Det er omkring 700 kroner i omsætning. Normalt sælger jeg over 100, siger han.

- I dag har jeg solgt to, lyder det da Ekstra Bladet taler med ham omkring klokken 14.

Fyret og sendt hjem i hobetal

14.812 danskere ifølge Beskæftigelsesministeriet har meldt sig ledige mandag, tirsdag og onsdag i denne uge, efter de har mistet deres job.

Under normale omstændigheder ville omkring 4000 melde sig ledige i løbet af disse dage.‬

Ligeledes er tusindvis af danskere bliver sendt hjem fra deres arbejdspladser.

Det står klart efter Dansk Industri og Centralorganisationen af industriansatte torsdag blev enige om en aftale, der betyder at op til 230.000 ansatte i produktionsvirksomheder kan sendes hjem med 90% lønkompensation fra staten.

På forhånd har en række andre virksomheder allerede meldt ud, at de sender store dele af arbejdsstyrken hjem som følge af coronaepidemien.

Københavns Lufthavn vil i løbet af de kommende uger sende 1500 ud af lufthavnens 2600 ansatte hjem.

SAS oplyste 16. marts, at flyselskabet vil sende 4000 af sine i alt 4200 danske ansatte hjem i samme kor har hotelgiganten Scandic Hotels og Aalborg Lufthavn meldt sig.

Scandic Hotels har endnu ikke sat præcis tal på antallet af hjemsendelser men meddeler, at der er tale om flere hundrede.

Det samme et tilfældet i Aalborg Lufthavn, der vil sende 250 ud af lufthavnens godt 300 medarbejdere hjem.

Kom med hurtig hjælp
Ligesom mange andre selvstændige erhvervsdrivende, er Murat Alp blevet ramt hårdt af regeringens initiativer i kampen mod den smitsomme coronavirus.

Derfor håber han, at han er blandt de selvstændige der når at få del i de støtte milliarder, et enigt folketing torsdag præsenterede for offentligheden.

For går der for meget bureaukrati i det, før Murat får adgang til puljen med midler til at dække husleje og el-udgifter, når han at dreje nøglen om.

Wammen: Vi lytter til råd

Finansminister Nicolai Wammen sagde onsdag som et svar på Ekstra Bladets spørgsmål på et pressemøde, at der kommer flere initiativer, der skal sikre økonomien for fyrede danskere.

- I siger selv, at der vil ske fyringer, selvom I nu kommer med en række tiltag. Har regeringen noget på vej i forhold til familier, som ikke kan få det til at hænge sammen på dagpenge eller kontanthjælp? Hvad skal hjælpe familiernes økonomi?

- Vi er dybt optaget af at holde hånden under familiernes økonomi, og der er heldigvis den danske model med dagpengesystemet og andet, som kan træde i kraft, hvis nu folk mister deres arbejde. Det vi bruger rigtig mange kræfter på lige nu, det er at undgå, at rigtig mange bliver sendt ud i arbejdsløshed.

- I har ikke nogen umiddelbar vurdering af, hvor mange der mister jobbet i den kommende tid. Men I siger selv, at det er en helt ekstraordinær situation, som vi står i, og du henviser til noget, dagpengesystemet, som ikke er ekstraordinært. Har I tænkt jer at gøre noget ekstraordinært for dem, som mister deres job?

- Det er ikke for nuværende muligt at sige, hvor mange virksomheder, der ikke klarer sig igennem, eller hvor mange der desværre kommer til at få en fyreseddel. Men det jeg med sikkerhed kan sige, det er, at hvis vi ikke tog alle de skridt, som vi gør med hjælpepakken, så vil risikoen være, at det tal blev meget højt.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde det nede, og vi lytter også til råd i forhold til andre ting, som vi kan gøre. Det her bliver ikke det sidste initiativ, som regeringen kommer til at tag i forhold til at holde hånden under lønmodtagere og vores virksomheder. Vi følger det meget tæt, og vi kommer også i de kommende dage og uger til at se nye initiativer, siger Nicolai Wammen.

- Jeg har endnu ikke betalt husleje for denne måned. Når næste månedshuslejeopkrævning kommer, risikerer jeg at blive smidt ud, hvis ikke jeg har adgang til hjælpepakken inden da, forklarer han.

- Jeg ligger vågen om natten og tænker ikke på andet, end hvordan jeg skal klare det her.

Imens følger han nyhedsstrømmen og håber, at udviklingen snart vender.