Museer i desperat opråb: Kulturarven er truet

Mange danske museer har problemer store med opbevaring af historiske genstande, der i vidt omfang bliver angrebet af ødelæggende skimmelsvamp

Museer i desperat opråb: Kulturarven er truet

I en lagerbygning på Østsjælland går Naomi Pinholt rundt mellem hylder fyldt med historiske genstande.

Hun er iklædt en hvid heldragt, et par grønne gummihandsker og en iltmaske, der henleder tankerne på scenerne fra en katastrofefilm.

Naomi er museumsinspektør på Roskilde museum, og i øjeblikket arbejder hun på museets lager, hvor historiske genstande står opbevaret, når de ikke er til udstilling.

Foto: Ole Steen
Foto: Ole Steen
 

Hun er iført maske og heldragt, fordi museets opbevaringslager er ramt af skimmelsvamp, der er sundhedsskadeligt at være i nærheden af. Og Roskilde Museum er langt fra det eneste museum i landet, hvor skimmelsvamp udgør et problem.

DR-programmet 21 søndag kunne i weekenden fortælle, at de danske museer i stort omfang døjer med skimmelsvamp, fordi de historiske genstande ofte bliver opbevaret i fugtige og utætte bygninger.

Foto: Ole Steen
Foto: Ole Steen
 

På Roskilde museums opbevaringslager er Naomi i gang med at kigge de historiske genstande igennem, for at få et overblik over problemets omfang. I øjeblikket står det så slemt til, at hun ikke mener, at der bliver passet ordentligt på de historiske genstande.

- Som kulturhistorisk museum, har vi en forpligtelse til at passe på genstandene, og den forpligtelse kan vi ikke opfylde i øjeblikket, siger hun.

Foto: Ole Steen
Foto: Ole Steen

Hun åbner en sort kasse og hiver en pelsjakke frem, der tydeligt er angrebet af skimmelsvamp.

- Når man har genstande, der er ramt af skimmelsvamp, foregår der en konstant nedbrydelsesproces, forklarer hun.

Fakta om skimmelsvamp

Skimmelsvampe er bittesmå svampe, som spreder sig gennem luften ved hjælp af sporer.

Skimmelsvampesporer findes overalt i naturen og i indeklimaet.

Skimmelsvamp lever af organisk materiale og trives derfor særligt på blandt andet træ.

Skimmelsvampe og svampesporer indeholder og frigiver en række stoffer, som kan gøre os syge. Symptomerne kan være irriterede øjne, hovedpine, træthed, svimmelhed og koncentrationsbesvær.

Man kan undgå skimmelsvamp, hvis man forsøger at holde den samme temperatur i alle rum. Kommer temperaturen i et rum under 18 grader, stiger risikoen for fugt og skimmelsvamp

Henrik Bo Nielsen er direktør for museumskoncernen ROMU, der blandt andet driver Roskilde museum. Han efterspørger øjeblikkelig hjælp fra politikkerne, for at få hjælp til at standse den igangværende nedbrydning af de historiske genstande.

- Vi taber en luns af historien hvert år. Så enkelt er det. Hvis vi kunne lave en massiv indsats nu, ville der stadigvæk være et tab i samlingerne, men som tiden går, så forværres tilstanden, siger han.

Han mener, at de danske museers udfordringer med skimmelsvamp er så store, at museerne ikke kan løfte opgaven uden at få hjælp fra staten. Det er kulturminister Mette Bock ikke enig i.

- Jeg bliver nødt til at gøre det klart, at der ikke kommer flere penge til museerne i de her år, siger hun til DR.