Museum: Vi dropper ikke neger i originale kunstnertitler

Der er forskel på, om neger fjernes fra såkaldte museumstitler eller fra kunstnerens egen titel, mener museum

Statens Museum for Kunst har valgt at ændre titlerne på 14 værker, sådan at blandt andet betegnelserne neger og hottentot ikke indgår i dem.

Beslutningen har fået kritik for at være "uvidenskabelig" og "uhistorisk", men nu tager samlings- og forskningschef på museet Peter Nørgaard Larsen til genmæle.

Samfund Nationalt museum fjerner ordet neger fra kunstværker

Samfund Hornsleth til sort kvinde: Vi skal beholde 'neger'

Han forklarer, at museet har ændret navnene på de 14 titler, fordi der er tale om såkaldte museumstitler og om ikke kunstnernes originale titler.

- Da der er tale om tidsbestemte museumstitler, så, mener vi, er det vores opgave at gøre dem tidssvarende, så de også giver mening for folk i 2016, siger han og uddyber:

- Vi aner ikke, hvad værkerne har heddet oprindeligt. Mange af dem har først fået deres titel flere hundrede år efter, de er lavet - altså først når de er kommet på museum, hvor nogle museumsinspektører og kunsthistorikere har givet dem en titel.

Dansk politik Espersen om neger-censur: Det er helt horribelt!

Peter Nørgaard Larsen understreger, at havde der været tale om originale kunstnertitler, så havde museet bevaret dem og gjort opmærksom på, at der var tale om originale titler.

- Det er noget sludder at kalde det uhistorisk, for vi kunne netop aldrig drømme om at smide den historiske kontekst væk. Vi vil bare gerne have, at vi også taler i et sprog, som vores publikum i dag kan forstå, siger han.

Det sker med henvisning til en udtalelse fra Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, som kalder det "dumt, uvidenskabeligt og uhistorisk".

Medmindre det er kunstneren selv, der har valgt at bruge betegnelsen neger i værkets titel, er ordet et "no-go" på Statens Museum for Kunst, fortæller Peter Nørgaard Larsen.

- Ordet er så belastet og har så mange negative konnotationer, som handler om undertrykkelse, slavehandel, koloni, overherredømme og så videre. Der findes bedre måder at betegne disse befolkningsgrupper på, siger han.

Samlings- og forskningschefen er i det hele taget overrasket over den megen negative kritik, som beslutningen om navneændringer har fået.

- Vi reviderer løbende vores titler - blandt andet hvis der er noget sprogbrug, som er utidssvarende. Det er en central kerneopgave for et museum at beskrive sine genstande så præcist som muligt, siger han.

Statens Museum for Kunst er inspireret af Holland. Her har Rijksmuseum i Amsterdam indtil videre ændret 233 titler og beskrivelser, hvor ord som neger og muhamedaner indgik.