Muslimsk pilgrimsfærd samler millioner i Mekka

Pilgrimsrejsen samler tirsdag op mod to millioner muslimer i Saudi-Arabien, men ritualet er ikke risikofrit

Muslimer fra hele verden starter tirsdag deres pilgrimsrejse til Mekka i Saudi-Arabien.

Rejsen hedder Hajj, og ifølge Koranen skal alle muslimer deltage i pilgrimsfærden mindst én gang i livet. Derfor valfarter op mod to millioner muslimer i disse dage til Saudi-Arabien for at deltage i den årlige begivenhed.

Hajj er en 1400 år gammel tradition. Det regnes som en af de fem grundsøjler i islam, og består derfor af nogle faste ritualer. Færden bringer deltagerne fra Kabaen i Mekka, gennem ørkenen og til Arafat-bjerget. Formålet er at vise sin lydighed overfor Allah.

Det massive fremmøde fra alle verdenshjørner betyder også, at mange af deltagerne ser det som en stor oplevelse. Det fortæller egyptisk deltager Walaa Ali.

- Det er en gave fra Gud, at han har udvalgt os. Jeg er så glad for at være her, siger Walaa Ali til AFP.

Pilgrimsfærdens store popularitet betyder, at det ikke er risikofrit at deltage i den op til tolv dage lange rejse. Menneskehorderne har nemlig resulteret i ulykker flere gange tidligere.

Så sent som 11. september 2015 styrtede en kran ned i Den Store Moské i Mekka. Ulykken forårsagede 109 dødsfald og 400 sårede blandt moskéens gæster.

Saudiske myndigheder vurderer også at den tætte samling af mennesker både udgør en sikkerheds - og sundhedsrisiko. Der er ikke mere end ti kilometer fra Mekka til Arafat-bjerget, og derfor er deltagerne samlet på meget få kvadratmeter.

For at undgå sygdomsudbrud, er der sendt 25.000 ekstra sundhedsarbejdere til Mekka.

Derudover har myndighederne indsat 100.000 ekstra politistyrker i tilfælde af ulykker og terrorangreb, fortæller chefen for den saudiske efterretningstjeneste, Turki bin Faisal Al Saud.

- Under Hajj overvejer vi alle mulige udfordringer. Det omfatter også, at kongeriget kan blive mål for terrororganisationer, siger Turki til AFP.