Muslimske kvinder vil date danske mænd

Der er sket en stor stigning i antallet af muslimske kvinder, der søger danske mænd på nettet. Det skaber en ny tendens, mener eksperter

Muslimske kvinder søger efter danske mænd på nettet, det er gode tegn, mener flere eksperter. (Foto: Colourbox)
Muslimske kvinder søger efter danske mænd på nettet, det er gode tegn, mener flere eksperter. (Foto: Colourbox)

Er du en af de muslimske kvinder, der har kastet sig over dating på nettet, så hører vi meget gerne fra dig. Send en mail til stes@eb.dk eller sms til 1224 (alm. takst)

Umiddelbart forbinder man måske ikke netdating med hijab og halalkød. Ikke desto mindre ser det ud til, at de muslimske kvinder for alvor er ved at få øjnene op for danske datingsider.

Single.dk er en af de datingsider, som de sidste seks måneder har oplevet en stigning på 38% i antallet af kvindelige muslimske medlemmer.

- Stigningen ses primær i aldersgruppen 18-20 år, siger Jonas Cronfeld, partner hos Single.dk til Ekstra Bladet.

Han forklarer, at de opdagede trenden, da de begyndte at se flere og flere tørklæder rundt omkring på siden. Derfor dykkede deres analyseafdeling lidt nærmere ned i tallene.

Men tallene undrer ikke Helle Lykke Nielsen, lektor på Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

- Nettet giver en anden mulighed for at komme ud, og det bliver mere almindeligt at søge en partner den vej, forklarer Helle Lykke Nielsen.

Muslimske kvinder er i udvikling
Ifølge lektoren kan netdating være en måde for de muslimske kvinder at komme ud af den familiære kontrol på.

- Hvis man som muslimsk kvinde er underlagt restriktioner, hvor der ikke er mulighed for at være så meget i kontakt med det modsatte køn, så kan netdating være en god idé, siger hun.

Jonas Cronfeld fra Single.dk fortæller at ved at krydse anonymiserede data, opdagede de, at størstedelen af de muslimske kvinder primært kommunikerer med danske mænd.

- Mange af muslimske kvinder på vores tjenester kommer for at få kontakt med danske mænd, siger han.

- Det er rigtig interessant, at muslimske kvinder søger danske mænd på nettet, for det flytter jo hele tendensen, og det begynder at ligne mere danske kvinders mønster, mener Helle Lykke Nielsen.

Også Garbi Schmidt, professor på institut for Kultur og Identitet på Roskilde Universitet mener, at det er en positiv udvikling, som er igang.

- Når vi ser på uddannelse, så brager de her kvinder derudad. Netdating kan være et udtryk for, at de ikke søger seksul kontakt, men derimod ønsker at finde en dansk mand, der også er fagligt uddannet, og som 'ligner' dem, fortæller Garbi Schmidt.

Danske mænd kan være bange
- Tør etniske danske mænd at date muslimske kvinder?

- Der er nogle kulturelle barrierer, som gør, at danske etniske fyre måske ikke lige hopper på vognen. Det kan være noget med tørklædet, for hvis de bærer det på profilbilledet, så signalerer de, at de er troende muslimer, og det er sjældent, at en ikke-muslimsk mand får lov til at gifte sig med en muslimsk kvinde, uden at han konventerer til Islam, siger Garbi Schmidt og tilføjer:

- Men jeg tror, at tørklædet kommer til at fylde mindre, for selv om man bærer det, betyder det jo ikke, at man ikke vil intregeres eller være 'dansk'. De kan være akkurat lige så danske som dem uden tørklæde.

Ifølge Single.dk bærer de fleste muslimske kvindelige brugere tørklæder på deres profilbilleder og angiver, at de er muslimer og aldrig drikker alkohol, men bruger meget energi på at fortælle, at de er selvstændige, veluddannede og spontane mennesker.

Derfor mener Garbi Schmidt godt, at de kan forsvare det kulturelt.

- Netchat er ikke nødvendigvis fysisk kontakt. Det kan være værre at sige til familien, at man til en fest har mødt en dansk fyr, som man vil være kæreste med. De her kvinder står ved, at de stadig gerne vil kaldes muslimske, opfatter sig selv som muslimer, og så er det nok mere acceptabelt.

Det er dog ikke alle, som synes, at det er okay. Nogle af disse kvinder fra Single.dk har nemlig modtaget negative modreaktioner.

- Vi har desværre modtaget anmeldelser fra disse kvinder, fordi de ud over kærlighedserklæringer også modtager hadefulde breve fra mandlige muslimer, der mener at deres opførsel er skamfuld og skal stoppes, fortæller Jonas Cronfeld fra Single.dk.

Er du en af de muslimske kvinder, der har kastet sig over dating på nettet, så hører vi meget gerne fra dig. Send en mail til stes@eb.dk eller sms til 1224 (alm. takst)