Muslinger ved Jyllands østkyst er fulde af algegift

Giftige alger sætter stopper for muslingefiskeres fangst. Det skyldes måske et kvælstof-udslip i Fredericia

Muslingefiskere har fået forbud af Fødevarestyrelsen mod at fiske fra Aarhus til Flensborg Fjord, efter at man har fundet muslinger med gift fra alger i hele Østjylland.

Det skriver Metroxpress.

Konsekvensen er, at branchen nærmest er knockoutet, lyder det fra Foreningen Muslingeerhvervet.

- Det er meget slemt det her. Vi taler om et tocifret milliontab hidtil på grund af de giftige alger, som vi aldrig har set i det omfang, siger formand Viggo Kjølhede til Metroxpress.

Der er i denne sag tale om en opblomstring af algen Pseudo-nitzschia, som er farlig for mennesker og en anden alge, man ikke har set, siden den gav fiskedød i 1988.

Ifølge avisen har man ikke set en så stor algevækst i 30 år, og den eksplosive vækst kan skyldes udslippet af 5000 ton kvælstof fra Fredericia Havn. Det mener professor i marinebiologi Stiig Markager fra Aarhus Universitet.

- Hvis der har været et stort udslip af kvælstof, og man samtidig ser nogle meget usædvanlige opblomstringer - som vi ser i år med denne alge - så er det en rimelig antagelse, at der kan være en sammenhæng, siger han til Metroxpress.

Han peger samtidig på, at strømmen kan have ført kvælstoffet rundt i hele området.

Nye tal fra Naturstyrelsen, der måler hver 14. dag i danske farvande, viser, at der efter udslippet i Fredericia, var op mod tre gange så meget kvælstof i vandet.

- Det, vi kan se, er, at 1-2 uger efter udslippet i Fredericia målte vi stærkt forhøjede koncentrationer af kvælstof. Det var både nord og syd for Fredericia - altså både ud for Vejle Fjord og i Gamborg Fjord syd for Middelfart, siger områdechef Hardy Bundgaard.

- Målingerne var på op til cirka 900 mikrogram kvælstof per liter, hvor det normale ligger i størrelsesordenen 300-400 mikrogram, siger han videre til Metroxpress.

I dag er målingerne på et normalt niveau. Det skyldes ifølge Naturstyrelsen den store gennemstrømning af vand i Lillebælt.

0 kommentarer
Vis kommentarer